Η σωστή φροντίδα για τα λεπτά και λιπαρά μαλλιά

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα των μαλλιών σας.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών με λεπτά και λιπαρά μαλλιά που χρειάζονται συχνά λούσιμο, τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε άμεσα την εικόνα τους.

Σωστό λούσιμο

Τα όμορφα μαλλιά ξεκινούν από το πρώτο βήμα της περιποίησης, τον καθαρισμό. Επιλέξτε το κατάλληλο σαμπουάν σύμφωνα με τον τύπο και τις ανάγκες των μαλλιών σας -είναι διαφορετικό το σαμπουάν που πρέπει να χρησιμοποιείται στα λεπτά και λιπαρά, στα ξηρά ή στα μαλλιά με χοντρή τρίχα, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ιδανικά, προτιμήστε ένα ανάλαφρο διάφανο σαμπουάν που δε θα "βαρύνει" τα μαλλιά και απλώστε μόνο στις άκρες τους κοντίσιονερ. Επίσης, καλό είναι να ακολουθήσετε την αρχή του "διπλού καθαρισμού" και στα μαλλιά, όπως κάνετε για την επιδερμίδα του προσώπου. Έτσι, στο πρώτο πέρασμα με το σαμπουάν κάντε έντονο μασάζ για τον καθαρισμό του τριχωτού και στο δεύτερο εστιάστε στα μήκη και στις άκρες τους. Αν έχετε πολύ λεπτά μαλλιά και τα λούζετε καθημερινά, αλλάξτε αυτή τη συνήθεια και λούστε τα κάθε 2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για τα λιπαρά μαλλιά. Με το καθημερινό λούσιμο συνεχίζουν να εκκρίνουν λιπαρότητα. Πρέπει να "εκπαιδευτούν" στο λούσιμο ανά 2 ημέρες χρησιμοποιώντας στην αρχή τη βοήθεια ενός ξηρού σαμπουάν. Τα κανονικά ή τα μαλλιά με χοντρή τρίχα πρέπει να λούζονται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τα πολύ ατίθασα και σγουρά μία.

Υγιές τριχωτό

Το τριχωτό είναι προέκταση της επιδερμίδας και χρειάζεται τακτική φροντίδα έτσι ώστε να διατηρούνται και τα μαλλιά υγιή. Τα εξειδικευμένα scrubs για το τριχωτό είναι μια καλή λύση για την εξυγίανση της επιδερμίδας και την απομάκρυνση της λιπαρότητας, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά. Αποφύγετε να απολεπίζετε το τριχωτό κάθε εβδομάδα πιστεύοντας πως έτσι θα μειωθεί η έκκριση λιπαρότητας, καθώς αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το scrub για το τριχωτό καλό είναι να γίνεται μία φορά το μήνα.

Πώς να κοιμάστε για να μην καταστρέφονται τα μαλλιά 

Το ύφασμα της μαξιλαροθήκης μπορεί να επηρεάσει την υγιή εμφάνιση τόσο της επιδερμίδας όσο και των μαλλιών. Μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη την οποία θα αλλάζετε τακτικά ώστε να είναι πάντα καθαρή θα βοηθήσει στην απορρόφηση της λιπαρότητας των πολύ λεπτών μαλλιών. Αν τα μαλλιά σας είναι σγουρά και σας απασχολεί το έντονο φριζάρισμα, επιλέξτε μια μεταξωτή μαξιλαροθήκη.

Στη γυμναστική 

Τις ημέρες που γυμνάζεστε και ιδρώνετε εκκρίνεται επιπλέον λιπαρότητα στο τριχωτό. Για να μειώσετε τη λιπαρότητα πιάστε τα μαλλιά στο γυμναστήριο σε μια χαλαρή (όχι πολύ σφιχτή) αλογοουρά. "Όταν πιάνετε πολύ σφιχτά τα μαλλιά, παγιδεύεται ο ιδρώτας στις ρίζες" εξηγεί ο haistylist Δημήτρης Γιαννέτος. Αν έχετε αφέλειες, φορέστε μια απορροφητική κορδέλα στα μαλλιά κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ενώ αμέσως μετά ψεκάστε τις ρίζες με ένα ξηρό σαμπουάν.

Πηγή: Shape.gr