Τι προκαλεί το γκριζάρισμα των μαλλιών;

Ποιες είναι οι αιτίες αλλά και η συνήθης ηλικία εμφάνισης λευκών μαλλιών;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Τα λευκά μαλλιά είναι απολύτως φυσιολογικά. Η γήρανση είναι μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία που αφορά όλον τον οργανισμό και τα μαλλιά δε θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν. Οι γκρίζες και οι λευκές τρίχες δεν είναι ακριβώς ίδιες. Οι γκρίζες έχουν ακόμη λίγη μελανίνη και διατηρούν προς το παρόν τη λεία και λαμπερή τους όψη ενώ οι ολόλευκες δεν έχουν πλέον καθόλου μελανίνη, είναι ατίθασες και φριζάρουν.

Πότε εμφανίζονται

Συνήθως τα πρώτα γκρίζα κάνουν την εμφάνισή τους λίγο μετά τα 30 και, κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πάνω από 50% λευκά μαλλιά μέχρι τα 50. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πάντα γυναίκες και άντρες που εμφανίζουν γκρίζες τρίχες πολύ νεότεροι, ακόμη και 18 ετών, και άλλοι που αργούν πολύ περισσότερο να δουν τα πρώτα λευκά. Αν θέλετε να ξέρετε πότε θα ασπρίσουν τα μαλλιά σας αρκεί να κοιτάξετε λίγο την οικογένειά σας, να δεις πότε ξεκίνησαν τα λευκά στη μητέρα και τον πατέρα σας και θα έχετε μια ιδέα για την πορεία των δικών σας μαλλιών.

Τι τα προκαλεί

Όταν τα μαλλιά γκριζάρουν σε άτομα νεαρής ηλικίας η αιτία είναι πάντα η κληρονομικότητα καθώς τα γονίδιά μας καθορίζουν την ποσότητα μελανοκυττάρων που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χρωστικών και έχουν έναν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Όταν τα κύτταρα αυτά ολοκληρώσουν τον κύκλο τους αντικαθίστανται από νέα, όμως με το πέρασμα του χρόνου η λειτουργία τους φθίνει, η παραγωγή χρωστικών μειώνεται και οι πρώτες λευκές τρίχες κάνουν την εμφάνισή τους. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο womantoc.gr