Ίσως να το έχεις βιώσει κι εσύ την ώρα που χτενίζεσαι μετά το λούσιμο ή απλώς περνάς τη βούρτσα σε στεγνά μαλλιά: βουναλάκια από τρίχες. Το φαινόμενο δεν είναι όμως πάντα ανησυχητικό, άλλες φορές, πάλι, μπορεί να είναι ένα σημάδι του οργανισμού για κάποια έλλειψη σε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία ή ένα "καμπανάκι" για κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού.
Και κάποιες άλλες φορές είναι απλώς ένδειξη ότι θα πρέπει πραγματικά να τιθασεύσεις το άγχος σου. Η τριχόπτωση είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει σχεδόν όλους κατά καιρούς. Ωστόσο, πρόκειται και για μια φυσική λειτουργία του οργανισμού. Πότε, λοιπόν, θα πρέπει πραγματικά να σε ανησυχεί; Απευθυνθήκαμε στην Ανδριανή Τσιάκου, δερματολόγο - αφροδισιολόγο, η οποία απάντησε αναλυτικά σε όλες μας τις απορίες.
Όταν ένας άνθρωπος χάνει πάνω από 100 τρίχες την ημέρα, η τριχόπτωση δεν είναι πλέον φυσιολογική και τότε μιλάμε για "τελογενή τριχόρροια". Στην καθημερινή κλινική πράξη εφαρμόζεται η δοκιμασία έλξης των τριχών και εκτιμάται από τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο αν είναι θετική ή αρνητική. Στις περιπτώσεις έντονης τριχόρροιας διερευνάται η αιτιολογία με λήψη του ιατρικού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, έλεγχο τιμών σε αιματολογικούς δείκτες, καθώς και με μια εξέταση που ονομάζεται "τριχοριζόγραμμα" και σε κάποιες περιπτώσεις διενεργείται βιοψία δέρματος τριχωτού. Το "τριχοριζόγραμμα" μετρά το ποσοστό των τριχών σε αναγενή, καταγενή και τελογενή φάση, καθώς και πιθανή ύπαρξη δυστροφικών τριχών.
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr