Ελεύθερες ρίζες | Ο ύπουλος εχθρός της νεανικής εμφάνισης

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πώς μπορείτε να προλάβετε τις φθορές που προκαλούν.

Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν το Νο.1 ένοχο για την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες και πώς γίνεται να προστατευθεί η επιδερμίδα από αυτές;

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ακριβώς αυτό που μαρτυρά το όνομά τους: Ελεύθερες. Πιο συγκεκριμένα, είναι άτομα ή μόρια που στην εξωτερική τους στιβάδα έχουν ένα "αζευγάρωτο" ηλεκτρόνιο και καθώς πασχίζουν να βρουν ταίρι, "αρπάζουν" από κάποιο άλλο μόριο το ηλεκτρόνιο που τους λείπει. Για να αποκτήσουν το ηλεκτρόνιο αυτό όμως, δεν "σκοτώνουν" το κύτταρο, αλλά το τραυματίζουν προκαλώντας με τον καιρό οξειδωτικό στρες. Το αποτέλεσμα; Θαμπή, άτονη επιδερμίδα και εμφάνιση σημαδιών γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από πού προέρχονται;

Ο οργανισμός δημιουργεί μόνος του ελεύθερες ρίζες ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλούν όμως εξωγενείς παράγοντες, που επιταχύνουν ή αυξάνουν το σχηματισμό τους. Στην κορυφή της λίστας συναντάμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα, το στρες, την έλλειψη ύπνου, την κατανάλωση αλκοόλ και την κακή διατροφή.

Damage Control

Για να προλάβετε τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, γεμίστε "το οπλοστάσιό" σας με προϊόντα περιποίησης με αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε. Τα αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν τη φθορά των κυττάρων, ενώ παράλληλα ενισχύουν την παραγωγή καλύτερης ποιότητας κολλαγόνου. Επίσης, προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, απομακρύνουν τις τοξίνες και επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό. Κατά συνέπεια, προλαμβάνουν το σχηματισμό ρυτίδων. 

Αντιοξειδωτικά υπάρχουν όμως και στις τροφές. Το καρότο, που είναι πλούσιο σε β-καροτένιο, τα πορτοκάλια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ο κουρκουμάς και τα μούρα είναι μόνο μερικές από τις κορυφαίες επιλογές αντιοξειδωτικών τροφών, που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ