Forever Young | Τα sos για νεανική επιδερμίδα μετά τα 30

Τα συστατικά-κλειδιά που θα πρέπει να περιλαμβάνει η skincare ρουτίνα κάθε 30 something γυναίκας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως καθώς η επιδερμίδα ωριμάζει, οι ανάγκες της αλλάζουν. Ενώ οι ρουτίνες περιποίησης κατά την αρχή της δεκαετίας των 2ο, στοχεύουν στον έλεγχο της λιπαρότητας, στο κατώφλι των 30, οι καφέ κηλίδες και οι λεπτές γραμμές ξεκινούν να αποτελούν προτεραιότητα. Η επιδερμίδα δεν έχει παρά μόνο το 50% του κολλαγόνου της, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων αρχίζει σταδιακά να επιβραδύνεται. Πώς μπορούν λοιπόν να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της γήρανσης στο δέρμα; Ακολουθούν τα συστατικά-κλειδιά που θα πρέπει να περιλαμβάνει η skincare ρουτίνα σας για νεανική επιδερμίδα μετά τα 30:

Βιταμίνη C

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βιταμίνη C είναι το απόλυτο must-have της ρουτίνας περιποίησης μετά τα 30. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, το οποίο δρα κατά των ελεύθερων ριζών και διατηρεί τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας. Συμβάλλει, επίσης, στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης απαλύνοντας έτσι τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, ενώ παράλληλα διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και επανόρθωσης

Ρετινόλη

Πρόκειται για την ενεργή µορφή της βιταµίνης Α και αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά συστατικά κατά της γήρανσης της επιδερμίδας που διαθέτει η σύγχρονη κοσμετολογία. Αφού απορροφηθεί από τον οργανισµό, µετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνει ελαφριά απολέπιση, βελτιώνοντας την υφή της επιδερμίδας.

Η χρήση της χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα. Η ενσωμάτωσή της στη ρουτίνα περιποίησης θα πρέπει να γίνεται σταδιακά μία ή δύο φορές την εβδομάδα με ένα προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα.

Υαλουρονικό οξύ

Ενώ τα περισσότερα οξέα συμβάλλουν στην απολέπιση της επιδερμίδας, το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα και είναι απαραίτητο, προκειμένου αυτό να δείχνει σφριγηλό και νεανικό. Με την πάροδο των χρόνων, ο ρυθμός παραγωγής υαλουρονικού οξέος μειώνεται με αποτέλεσμα το σχηματισμό ρυτίδων. Η χρήση ενός ορού με υαλουρονικό οξύ είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της θαμπής και κουρασμένης όψης του προσώπου. 

Οξέα

Είτε η λιπαρότητα στην επιδερμίδα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, είτε αντιμετωπίζετε ενήλικη ακμή, η εβδομαδιαία απολέπιση εξακολουθεί να θεωρείται επιτακτική.

Πλέον ιδανική επιλογή αποτελεί η χημική απολέπιση με οξέα φρούτων: Τα ΑΗΑ, όπως το γλυκολικό και το κιτρικό οξύ, όντας διάσημα για τις απολεπιστικές τους ικανότητες, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, κάνοντάς την έτσι πιο λεία και λαμπερή. Τα ΒΗΑ, όπως το σαλικυλικό οξύ, εισχωρούν στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος, εξασφαλίζοντας ήπια απολέπιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χρήση προϊόντων με AHA και BHA δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη μία ή τις δύο φορές την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τα ΑΗΑ προκαλούν φωτοευαισθησία, γεγονός που κάνει απαραίτητη την καθημερινή προστασία με εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα.

H ταυτόχρονη χρήση προϊόντων με άλφα ή βήτα υδροξυοξέα και προϊόντων με ρετινόλη ή βιταμίνη C δεν ενδείκνυται, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και ήπιο ερεθισμό. Μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιούνται χωριστά, το ένα το πρωί και το άλλο το βράδυ. 

SPF

H χρήση προϊόντων με SPF θεωρείται επιτακτική σε κάθε δεκαετία της ζωής, καθώς προσφέρουν προστασία τόσο από τις ακτίνες UVB, όσο και από τις ακτίνες UVA, οι οποίες προκαλούν φωτογήρανση και καφέ κηλίδες. Επιπλέον, πολλά ενεργά συστατικά που προκαλούν φωτογήρανση, όπως η ρετινόλη και τα AHA, απαιτούν την καθημερινή χρήση αντηλιακού για τη σωστή προστασία της επιδερμίδας. 

Για οποιαδήποτε αλλαγή στη skincare ρουτίνα σας, αναζητείτε πάντα τη συμβουλή του δερματολόγου σας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ