Ρετινοειδή | Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα εντάξετε στη skincare ρουτίνα σας

Ο πιο σπουδαίος σύμμαχος στη μάχη με τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές.

Άλλοι τα φοβούνται και τα αποφεύγουν και άλλοι τα λατρεύουν. Με τα ρετινοειδή, δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν ένα σπουδαίo "εργαλείo" της σύγχρονης κοσμετολογίας, καθώς θεωρούνται από τα πιο πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Η ισχυρή τους δράση ωστόσο συχνά οδηγεί στα λεγόμενα "retinoid uglies", δηλαδή σε κνησμό, ξηρότητα και ερυθρότητα, κατά τις πρώτες εβδομάδες χρήσης, καθώς προσαρμόζεται η επιδερμίδα. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα που βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να τα εντάξετε στη skincare ρουτίνα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι τα ρετινοειδή;

Η λέξη "ρετινοειδή" αποτελεί όρο-ομπρέλα, κάτω από τον οποίο βρίσκονται όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α. Το πιο γνωστό είναι με διαφορά η ρετινόλη, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το "θαύμα του skincare".

Ευεργετικές ιδιότητες

Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας δεν χαρίζει μόνο λάμψη αλλά επιτρέπει και στα συστατικά των skincare προϊόντων να απορροφώνται σε μεγαλύτερο βάθος για καλύτερα αποτελέσματα. O φυσιολογικός κύκλος ανανέωσης των κυττάρων ολοκληρώνεται κάθε 28 μέρες. Τα ρετινοειδή επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή, χαρίζοντας λαμπερή επιδερμίδα και μειώνοντας την ακμή. 

Επιπλέον, τα ρετινοειδή μπορούν να απαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, καθώς ενεργοποιούν το φυσικό μηχανισμό παραγωγής υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου, τα οποία χαρίζουν ελαστικότητα και σφριγηλότητα στην επιδερμίδα. 

Για ποιους αντεδείκνυνται;

Η χρήση τους αντεδείκνυται για τις εγκύους, αλλά και για τις γυναίκες που θηλάζουν. Όλες οι υπόλοιπες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα ρετινοειδή αποκλειστικά κατά τη βραδινή περιποίηση, καθώς η ασταθή φύση τους, προκαλεί φωτοευαισθησία. Αυτός είναι ο λόγος που η χρήση ενός προϊόντος με υψηλό SPF κατά τη διάρκεια της μέρας θεωρείται ακόμα πιο επιτακτική τώρα.

Το χρονικό διάστημα χρήσης ρετινοειδών θα πρέπει να αποφεύγεται η επιπλέον απολέπιση της επιδερμίδας για αποφυγή τυχόν ερεθισμών.

Γιατί τώρα;

Μέχρι η επιδερμίδα να συνηθίσει τα ρετινοειδή, το πιο πιθανό είναι να δείχνει ξηρή και ερεθισμένη, να ξεφλουδίζει και να έχετε κνησμό. Η διαδικασία προσαρμογής της επιδερμίδας συνήθως απαιτεί ένα μήνα περίπου. Καθώς το καμουφλάρισμα των παραπάνω παρενεργειών με μακιγιάζ είναι πολύ δύσκολο, η περίοδος της κοινωνικής αποστασιοποίησης που διανύουμε κάνει την ένταξη των δραστικών αυτών συστατικών στη ρουτίνα περιποίησης πραγματικά ιδανική. 

Για τις περιπτώσεις παρουσίασης έντονης ευαισθησίας της επιδερμίδας, προτείνεται ο περιορισμός της χρήση τους σε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά και η εφαρμογή τους μετά την ενυδατική κρέμα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει με την "αραίωσή" τους. 

Το ιδανικό προϊόν

Τις περισσότερες φορές για αρχή, προτείνεται η χρήση ενός προϊόντος με χαμηλή συγκέντρωση, έτσι ώστε η επιδερμίδα να μπορέσει να το συνηθίσει πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη θεωρείται η αναζήτηση της συμβουλής του δερματολόγου πριν την προσθήκη ενός τόσο δραστικού συστατικού στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ