Ρετινόλη | 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το θαύμα του skincare

Το δραστικό συστατικό που άλλαξε για πάντα τον τομέα αντιγήρανση.

Μπορεί κάθε χρόνο η μακριά λίστα με τα αντιγηραντικά συστατικά να εμπλουτίζεται με άλλα νέα και ελπιδοφόρα, ωστόσο η ρετινόλη εξακολουθεί να αποδεικνύεται το πιο αποτελεσματικό στη μάχη με το χρόνο. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη, το δυνατό χαρτι της αντιγήρανσης.

1. Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι η ενεργή µορφή της βιταµίνης Α και αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά συστατικά κατά της γήρανσης της επιδερμίδας που διαθέτει η σύγχρονη κοσμετολογία. Αφού απορροφηθεί από τον οργανισµό, µετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνει ελαφριά απολέπιση. Έτσι με τον καιρό οι ρυτίδες λειαίνονται, οι δυσχρωμίες μειώνονται και το δέρµα δείχνει πιο ενυδατωµένο και λαµπερό.

2. Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η ρετινόλη ενδείκνυται για κάθε τύπο επιδερµίδας, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική κυρίως σε εκείνες που πάσχουν από μέτρια και βαριά μορφής ακμή, αφού χάρη στην απολεπιστική της δράση απομακρύνει από την επιφάνεια της επιδερμίδας τα νεκρά κύτταρα, τα οποία φράζουν τους πόρους. Η χρήση της θα πρέπει να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και σε περιόδους θηλασµού.

3. Με ποια συστατικά μπορεί να συνδυαστεί;

Για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η δράση της ρετινόλης, μπορεί να συνδυαστεί µε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταµίνη C ή µε ενυδατικά όπως το υαλουρονικό οξύ.

4. Ποια είναι η σωστή χρήση της;

Ο γενικός κανόνας λέει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ, ώστε να συνδυαστεί µε τους ρυθµούς λειτουργίας των φυσικών µηχανισµών επανόρθωσης της επιδερµίδας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η πρωινή χρήση της είναι απαγορευτική.

RELATED STORY

Καίριας σημασίας θεωρείται όμως να συνδυαστεί με ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας το οποίο να ανανεώνεται συχνά κατά τη διάρκεια της µέρας, καθώς προκαλεί φωτοευαισθησία στην επιδερμίδα.

5. Τι θα πρέπει να προσέχετε;

Τα περισσότερα skincare προϊόντα με ρετινόλη, περιέχουν συγκεκριμένες συγκεντρώσεις του δραστικού συστατικού ώστε να είναι κατάλληλα για κάθε τύπο επιδερμίδας. Ωστόσο υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα οι πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες να εμφανίσουν ξηρότητα, απολέπιση και κνησμό. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να εφαρμόζεται μετά ή πριν τη ρετινόλη ένα ήπιο ενυδατικό προϊόν εμπλουτισμένο με αντιφλεγμονώδη ή καταπραϋντικά συστατικά, που θα ανακουφίσουν τα παραπάνω συμπτώματα. Αν η κατάσταση της επιδερμίδας δεν βελτιώνεται, συνιστάται η μείωση της χρήσης της ρετινόλης σε μία με τρεις φορές την εβδομάδα ή ακόμη και η διακοπή χρήσης της για ένα διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν πρόκειται για ανθεκτική επιδερμίδα, συνίσταται η χρήση χαμηλών συγκεντρώσεων (0,2 έως 0,3 % ) αρχικά -σε συνδυασμό πάντα με μια καλή ενυδατική κρέμα- και η σταδιακή αύξησή τους όσο η επιδερμίδα γίνεται πιο ώριμη. 

RELATED STORY