Λεύκη | Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

Μπορεί κάποιος να αποτρέψει την εμφάνιση της λεύκης στο δέρμα του;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η εμφάνιση της λεύκης στο δέρμα επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία πολλών ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτή την αλλαγή στην εμφάνισή τους και μάλιστα χωρίς τη θέλησή τους. Άραγε θα μπορούσαν να την είχαν προβλέψει; Μπορεί κάποιος να αποτρέψει την εμφάνιση της λεύκης στο δέρμα του; Στις ερωτήσεις μας απαντά ο Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος Δερματολόγος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Τι είναι η λεύκη; 

Η λεύκη είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί απώλεια χρώματος σε περιοχές του δέρματος. Τα λευκά σημάδια στο δέρμα μπορεί στην αρχή να είναι μικρά, αλλά μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος μπορεί να προσβληθεί από λεύκη είτε είναι εκτεθειμένη στον ήλιο (χέρια, πόδια, πρόσωπο, κεφάλι) είτε όχι (εσωτερικά στο στόμα, στα μάτια, στα αυτιά, στη μύτη). Σε περιοχές που υπάρχει τριχοφυΐα, τα μαλλιά αποκτούν γκρίζο ή λευκό χρώμα. Παρόλο που η λεύκη μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος, δεν είναι μεταδοτική. Ένα άτομο με λεύκη δεν μπορεί να το μεταδώσει σε κάποιον άλλο.

Γιατί εμφανίζεται στο δέρμα; 

Το ότι η λεύκη είναι αυτοάνοση κατάσταση του δέρματος, σημαίνει πως προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται, λόγω δυσλειτουργίας, σε υγιή κύτταρα. Στη λεύκη, τα ανοσοκύτταρα προσβάλλουν τα μελανοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη και δίνουν χρώμα στο δέρμα. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει διάφορους γενετικούς παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τη λεύκη. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα.

Μπορούμε να προβλέψουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση της λεύκης; 

Ορισμένoι γενετικoί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος λεύκη. Ωστόσο, δεν μπορεί, τουλάχιστον ακόμη, να υπάρξει πρόβλεψη εάν ένα άτομο θα εμφανίσει την νόσο με βάση το γενετικό του προφίλ. Ακόμη και στην περίπτωση της κληρονομικότητας, δεν είναι βέβαιο πως κάποιος θα εκδηλώσει λεύκη επειδή έχει ένα μέλος από την οικογένειά του. Υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα με οικογενειακό ιστορικό δεν εμφανίζουν λεύκη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το οικογενειακό ιστορικό για λεύκη ή άλλων αυτοάνοσων παθήσεων δεν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της λεύκης. Είναι γνωστό πως περίπου το 20% των ατόμων με λεύκη έχουν παράλληλα μια άλλη αυτοάνοση διαταραχή, όπως θυρεοειδίτιδα (νόσος Hashimoto), διαβήτη τύπου 1, γυροειδή αλωπεκία, ψωρίαση ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ενώ μπορεί κάποιος να έχει την προδιάθεση να εκδηλώσει λεύκη, τα σημάδια της λεύκης περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθούν. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν, συνήθως, μετά από σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, από τραυματισμό του δέρματος, από υψηλά επίπεδα στρες, ακόμη και από έκθεση σε τοξίνες ή χημικές ουσίες. Συνεπώς, η λεύκη είναι μία περίπλοκη κατάσταση που προκύπτει από την αλληλεπίδραση διαφόρων γονιδίων με περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες.

Υπάρχουν επιλογές για την θεραπεία της; 

Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση της λεύκης, μπορούμε πλέον να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να αποκαταστήσουμε το φυσικό χρώμα του δέρματος, όπου υπάρχουν τα λευκά σημάδια της. Η μέθοδος που εφαρμόζεται κυρίως από τη διεθνή δερματολογική κοινότητα με εξειδίκευση στη λεύκη, είναι η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος. Πρόκειται για θεραπεία λεύκης  βασισμένη σε προηγμένη ιατρική τεχνολογία, που είναι απόλυτα ασφαλής για κάθε τύπο δέρματος και ηλικία. Πραγματοποιείται στο ιατρείο ή στο σπίτι με ειδική συσκευή υπό την επίβλεψη του εξειδικευμένου δερματολόγου. Η θεραπεία είναι ευέλικτη καθώς μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις της λεύκης: φωτοθεραπεία σε καμπίνα για γενικευμένη λεύκη ή εστιασμένη φωτοθεραπεία για τμηματική λεύκη. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά μετά από αριθμό συνεδριών, που καθορίζεται από τον γιατρό ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της λεύκης στο δέρμα.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics www.iqskinclinics.com