Clean Beauty | Πόσο "καθαρή" είναι η νέα τάση στο χώρο της ομορφιάς;

The good, the bad and the ugly.

Στο παρελθόν ως "καθαρά" περιγράφαμε τα σπιτικά φυσικά καλλυντικά, τα οποία πωλούνταν σε μαγαζιά στο etsy και σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων. Πλέον ο όρος "clean beauty" είναι απίστευτα διαδεδομένος με τα Sephora μάλιστα να έχουν δημιουργήσει τη δική τους σήμανση "Clean at Sephora" για να βοηθούν τους πελάτες τους να περιηγούνται στο κατάστημα. Και ενώ πολλοί δηλώνουν βέβαιοι πως αυτή πρόκειται να είναι η επόμενη μεγάλη τάση στο χώρο της ομορφιάς, δερματολόγοι και χημικοί τάσσονται κατά του νέου αυτού "κινήματος" με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει ένας ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δύο μετώπων. 

Τι ορίζεται ως clean beauty;

Ο ορισμός που δίνει κάθε brand είναι διαφορετικός. Σε γενικές γραμμές σημαίνει πως στη φόρμουλα των προϊόντων τους αποκλείουν ορισμένα συστατικά, τα οποία θεωρούν βλαβερά. Αντίθετα, προτιμούν φυσικά συστατικά, και ακολουθούν πρακτικές που συμβαδίζουν με τις αρχές της βιωσιμότητας

The Good

Ένα από τα πλεονεκτήματα του clean beauty κινήματος είναι ότι ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κοιτάξουν τη λίστα με τα συστατικά των προϊόντων, έτσι ώστε να ξέρουν ακριβώς τι χρησιμοποιούν στο πρόσωπό τους. Η ενθάρρυνση του mindfulness ωθεί στη συνέχεια τις εταιρείες καλλυντικών να χρησιμοποιούν συστατικά όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως πολλές εταιρείες ξεκίνησαν τη συζήτηση περί βιωσιμότητας στο χώρο της ομορφιάς. Sustainable συσκευασίες και συνεργασίες με ΜΚΟ που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι μόνο μερικά από τα κύρια θέματα στην ατζέντα πολλών clean beauty brands. 

Επιπρόσθετα, πολλά από αυτά ανοίγουν το δρόμο για τη διαφάνεια στην προέλευση των συστατικών. Για παράδειγμα, το The Body Shop έχει μια ολόκληρη σελίδα στο site του αφιερωμένη στις πηγές κάθε συστατικού των προϊόντων του.

The Bad

Οι περισσότεροι υπέρμαχοι του clean beauty κινήματος δυσφημούν πολλά απολύτως ασφαλή συστατικά. Ένα από αυτά είναι τα parabens, τα οποία τυπικά αποφεύγονται στα φυσικά καλλυντικά. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν φερέγγυες έρευνες που να υποστηρίζουν πως η μικρή περιεκτικότητα parabens στα προϊόντα ομορφιάς μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. Η έκθεση στα περισσότερα χημικά στοιχεία σε περιεκτικότητα 100% είναι εξάλλου βλαβερή για τον οργανισμό. Τρανό παράδειγμα, το οξυγόνο. Η δόση είναι αυτή που κάνει ένα χημικό στοιχείο δηλητήριο.

Πολλά clean beauty brands ενώ δυσφημούν απολύτως ασφαλή συστατικά, συμπεριλαμβάνουν στις φόρμουλές τους άλλα, τα οποία έχουν αποδειχθεί πως μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στην επιδερμίδα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα αιθέριων ελαίων

Υπάρχει η λαθεμένη άποψη πως ό,τι "φυσικό" είναι ευεργετικό τόσο για τον πλανήτη, όσο και για τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα όμως, η μεγάλη ζήτηση για φυσικά εκχυλίσματα αυξάνει τον κίνδυνο καταναγκαστικής εργασίας στις περιοχές που παράγονται, αλλά και τον κίνδυνο εξάντλησης των φυσικών πηγών. Τα συνθετικά συστατικά από την άλλη δεν αυξάνουν αυτούς τους κινδύνους, καθώς συνθέτονται αποκλειστικά σε εργαστήρια. 

Συμπερασματικά, η νέα αυτή προσέγγιση της ομορφιάς ξεκίνησε μια συζήτηση περί βιωσιμότητας, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τα brands, τα οποία τάσσονται υπέρ της πλευράς της επιστήμης, να κρατήσουν σημειώσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Από την άλλη οι υπέρμαχοι του clean beauty κινήματος καλό θα ήταν να μην είναι τόσο εριστικοί, θεωρώντας απαγορευτικό καθετί χημικό. Η μέση λύση για μια ακόμα φορά είναι και η καλύτερη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ