Πόσο ασφαλές είναι το αντηλιακό σας;

Οι επιπτώσεις τους τόσο στην υγεία της επιδερμίδας όσο και στο περιβάλλον.

Τα αντηλιακά κατά καιρούς έχουν δεχτεί έντονη κριτική για τα συστατικά που περιέχουν και τις επιπτώσεις τους τόσο στην υγεία της επιδερμίδας όσο και στο περιβάλλον.

Συχνά κατηγορούνται ότι φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως η χρήση τους συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση ερεθισμών. Έχουν ενοχοποιηθεί ακόμα και για την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που δημοσιεύτηκαν στις αρχές του 2020, έξι κοινά χημικά αντηλιακά συστατικά, όπως η αβοβενζόνη, η οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο, ο ομοσαλάτης, ο οκτισαλάτης και η οκτινοξάτη, βρέθηκε ότι απορροφούνται από την επιδερμίδα και εισχωρούν στον οργανισμό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ακόμα και μετά από μόνο μία εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εγκύων και των παιδιών. Λόγω της άμεσης απορρόφησης αυτών των ουσιών, ο FDA ζήτησε να γίνουν επιπρόσθετες δοκιμές και περαιτέρω μελέτες, ενώ δε συνέστησε κάτι τέτοιο για τα δύο βασικά φυσικά, ορυκτά αντηλιακά φίλτρα, το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία θεωρούνται ασφαλή.

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Όχι! Δεν αποτελούν τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογία για να παραλείψετε εντελώς την αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας σας και να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο, καθώς, σύμφωνα με την American Cancer Society, μέσα στο 2020 υπολογίζεται να διαγνωστούν περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις μελανώματος, που είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, σίγουρα δε θα θέλατε να επιταχύνετε τα σημάδια της γήρανσης στην επιδερμίδα όπως ρυτίδες και δυσχρωμίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πάντα προτιμούσα τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα" αναφέρει η δερματολόγος δρ Μαργαρίτα Βεργολιά και συμπληρώνει: "Προσφέρουν προστασία μεγάλης διάρκειας και έχουν άμεση δράση, σε αντίθεση με τα χημικά φίλτρα, που χρειάζονται περίπου μισή ώρα μέχρι να δράσουν". Δοκιμάστε τη χρήση αντηλιακών με χημικά και φυσικά φίλτρα στην πόλη και μόνο με φυσικά φίλτρα στη θάλασσα. Μια καλή επιλογή για την παραλία είναι το οικολογικά πιστοποιημένο αντηλιακό γαλάκτωμα Waterlover Sun Milk Eco-Labelled SPF 50 της Biotherm. Τα αντηλιακά που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων φίλτρων προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία, ενώ μειώνουν την εμφάνιση ερεθισμών. Από τους πιο γνωστούς συνδυασμούς φυσικών και χημικών φίλτρων είναι το μεξορίλ (mexoryl SX και XL). Ένας από τους λόγους που πολλοί δεν προτιμούν τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα είναι γιατί απλώνονται δύσκολα και δίνουν έντονη λευκή απόχρωση στην επιδερμίδα.

"Το αντηλιακό που συνιστώ είναι το Mineral Radiance UV Defense SPF 50 Universal Tint της SkinCeuticals, το οποίο περιέχει φυσικά φίλτρα, ενώ διαθέτει λεπτόρρευστη υφή και χρώμα έτσι ώστε να μην αφήνει στην επιδερμίδα λευκή απόχρωση" λέει η δρ Μαργαρίτα Βεργολιά. Τέλος, μην αμελείτε τη συνολική προστασία της επιδερμίδας σας. "Ιδανικός σύμμαχος για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλεί ο ήλιος είναι η χρήση προϊόντων με βιταμίνη C και φερουλικό οξύ πριν από την εφαρμογή του αντηλιακού" συμβουλεύει η δερματολόγος Αργυρή-Μάργκη Καπελλάρη. Με αυτά τα εφόδια είστε πια έτοιμες να επιλέξετε το ιδανικό για εσάς αντηλιακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ