Ηλιακό έγκαυμα | Η επόμενη μέρα μετά την υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Όταν οι επιπτώσεις της υπερέκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία διαγράφονται ξεκάθαρα στην επιδερμίδα.

Εξαιτίας των τόσο μηνών κοινωνικής αποστασιοποίησης, η λαχτάρα μας να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από ποτέ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως λίγα μόνο λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς την απαραίτητη προστασία είναι αρκετά για να εμφανιστούν οι βλαβερές και άκρως οδυνηρές επιπτώσεις του. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος:

Πώς προκαλείται το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η οξεία βλάβη του δέρματος, η οποία προκαλείται λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο χωρίς την απαραίτητη προστασία. Κύριος ένοχος της ερυθρότητας, του ξεφλουδίσματος και του οιδήματος που προκαλούνται είναι οι ακτίνες UVB

Πρόληψη

Η καλύτερη θεραπεία είναι και σε αυτήν την περίπτωση η πρόληψη. Για να αποφύγετε τα αντιαισθητικά και επίπονα ηλιακά εγκαύματα φέτος το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να παραλείπεται η εφαρμογή ενός αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας σε όλο το σώμα και το πρόσωπο 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, καθώς και η επακόλουθη ανανέωσή του κατά τη διάρκεια της μέρας. Για ακόμα καλύτερη προστασία, ολοκληρώστε το σύνολό σας με ένα ψάθινο καπέλο και γυαλιά ηλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί μια sunkissed εμφάνιση να αποτελεί το στόχο κάθε καλοκαιριού, ωστόσο ιδανικά η έκθεση τον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τις ώρες που είναι πιο έντονος, δηλαδή μεταξύ 12οομ.μ.- 4.00μ.μ. Μην ξεχνάτε επίσης πως ένα προϊόν αυτομαυρίσματος, μπορεί πολύ εύκολα να σας χαρίσει το σοκολατένιο χρώμα που επιθυμείτε, χωρίς τις καταστροφικές για την επιδερμίδα επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο.

Αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος

Σε περίπτωση που το κακό έχει ήδη συμβεί, υπάρχουν ορισμένα βήματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να ανακουφιστείτε και να περιορίσετε το ξεφλούδισμα στην περιοχή.

Αφού απομακρυνθείτε από τον ήλιο και κάνετε ένα δροσερό ντους, μπορείτε να δροσίσετε και να ανακουφίσετε την περιοχή κάνοντας κομπρέσες με κρύο χαμομήλι. Καίριας σημασίας θεωρείται η ενυδάτωση της περιοχής με ένα after sun ή μια λεπτόρευστη ενυδατική λοσιόν με καταπραϋντικές και αναπλαστικές ιδιότητες

Αν και αυτονόητο, αξίζει να σημειωθεί πως η ηλιοθεραπεία θεωρείται απαγορευτική τις επόμενες μέρες και μέχρι να θεραπευτεί η περιοχή, ακόμα και αν πρόκειται να γίνει εφαρμογή αντηλιακού. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και κατά την παραμονή κάτω από σκιά, η αντηλιακή προστασία με ένα προϊόν με υψηλό SPF θεωρείται απαραίτητη. 

Σε περίπτωση εγκαύματος δευτέρου βαθμού, που εκδηλώνεται με φυσαλίδες, έντονη ερυθρότητα και πυρετό, επιτακτική είναι η αναζήτηση της συμβουλής του δερματολόγου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ