Healthy Skin | Πώς να ενδυναμώσετε τον επιδερμικό φραγμό σας

Η ρουτίνα περιποίησης που θα επαναφέρει τη λάμψη και την καλή υγεία της επιδερμίδα σας.

Ίσως εκτεθήκατε για πολλή ώρα στον ήλιο χωρίς προστασία, χρησιμοποιήσατε ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη ή κάνατε ένα χημικό peeling που άφησε την επιδερμίδα σας ερεθισμένη και ξηρή. Ό,τι και να συνέβη, το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η επιδερμίδα σας έχει χάσει τη λάμψη και τη νεανική της εμφάνιση. Μάθετε παρακάτω πώς μπορείτε να αποκτήσετε και πάλι υγιές δέρμα, ενισχύοντας τον επιδερμικό φραγμό σας:

Τι είναι ο επιδερμικός φραγμός;

Πρόκειται για το τείχος προστασίας που σχηματίζει η τελευταία στιβάδα της επιδερμίδας, η κερατίνη. Στόχος της είναι να εμποδίζει τη διείσδυση επικίνδυνων αλλεργιογόνων και βακτηριδίων, αλλά και να αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού.

Πώς μπορεί να αποδυναμωθεί;

Το έντονο κρύο, η ζέστη, ο ξηρός αέρας, τα σκληρά καθαριστικά, τα χειμικά peelings και οι υψηλές δόσεις ορισμένων ενεργών συστατικών, όπως η ρετινόλη, μπορούν να αποδυναμώσουν τον επιδερμικό φραγμό, προκαλώντας ξηρότητα, κνησμό, ερυθρότητα και αίσθηση τραβήγματος.

Πώς μπορείτε να τον ενισχύσετε

Foam vs Gel Cleanser

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο παρελθόν τα καθαριστικά προσώπου σε μορφή αφρού ήταν τα πλέον δημοφιλή καθώς χάριζαν αυτό το squeaky clean feeling, που μας έκανε να πιστεύουμε ότι η επιδερμίδα μας είναι πραγματικά καθαρή. Σήμερα οι περισσότεροι δερματολόγοι συμφωνούν ότι τα ήπια καθαριστικά σε μορφή gel είναι η πλέον ιδανική επιλογή, καθώς είναι πολύ πιο απαλά με το δέρμα και απομακρύνουν ρύπους, μακιγιάζ και έλαια, χωρίς να αφήνουν την επιδερμίδα ξηρή και ερεθισμένη.

Ενυδάτωση

Προκειμένου να ενισχυθεί και πάλι ο επιδερμικός φραγμός πολύ σημαντική είναι η βαθιά ενυδάτωση του δέρματος. Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν parabens και άρωμα και επιλέξτε κρέμες και ορούς με ενυδατικά συστατικά, όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ. Η skincare ρουτίνα μπορεί επίσης να εμπλουτιστεί και με ένα έλαιο προσώπου, το οποίο θα κλειδώσει την υγρασία, επαναφέροντας τη λάμψη στην επιδερμίδα σας.

Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία αποτελεί μία από τις πιο καταστροφικές για την επιδερμίδα συνήθειες. Αυτός είναι ο λόγος που χειμώνα-καλοκαίρι, ειδικά τώρα που ο επιδερμικός φραγμός σας έχει αποδυναμωθεί, θα πρέπει να εφαρμόζετε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας κάθε πρωί ως το τελευταίο βήμα της ρουτίνας σας. Εξίσου σημαντική είναι και η ανανέωσή του κάθε δύο ώρες, ιδανικά με ένα προϊόν με SPF σε μορφή πούδρας για εσάς που φοράτε μακιγιάζ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ