Πολυγλουταμικό οξύ | Το skincare συστατικό που είναι πιο ενυδατικό από το υαλουρονικό οξύ

Το νέο it ενεργό συστατικό στην περιποίηση της επιδερμίδας.

Καθώς το υαλουρονικό οξύ άρχισε να γίνεται πλέον mainstream ενεργό συστατικό, ένας νέος ήρωας ενυδάτωσης ξεκίνησε να βγαίνει στο προσκήνιο με σκοπό να το κατεβάσει από το βάθρο του. Ο λόγος για το πολυγλουταμικό οξύ, το νέο buzz worthy συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας, το οποίο κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στις λίστες των συστατικών ορών και κρεμών προσώπου.

Τι είναι το πουλυγλουταμικό οξύ;

Πρόκειται για ένα αμινοξύ, που δημιουργείται όταν πολλά μόρια γλουταμινικού οξέος συνδέονται μεταξύ τους. Παράγεται από βακτηριακή ζύμωση και απαντάται στο Nattō, ένα γιαπωνέζικο τρόφιμο κατασκευασμένο από σόγια, που έχει υποστεί ζύμωση.

Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες;

Σε αντίθεση με άλλα δημοφιλή οξέα όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό, το πολυγλουταμικό (PGA) ενυδατώνει, αντί να απολεπίζει δημιουργώντας υπερ-απορροφητικές υδρογέλες που διογκώνονται και παγιδεύουν νερό. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, το πολυγλουταμικό οξύ μπορεί να απορροφήσει έως και 5.000 φορές το βάρος του σε νερό με την πάροδο του χρόνου. Το αποτέλεσμα; Απαλή, λαμπερή και φυσικά λεία επιδερμίδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το PGA αυξάνει επίσης την ελαστικότητα του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, έκθεση του 2015 από την Μικροβιολογική Εταιρεία, έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 28 ημερών, το πολυγλουταμικό οξύ βελτιώνει σημαντικά την ελαστικότητα του δέρματος, περισσότερο από το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ.

Πολυγλουταμικό vs Υαλουρονικό οξύ

Αν θα μπορούσαμε να τα τοποθετήσουμε στο "γενεαλογικό δέντρο" των skincare συστατικών, θα λέγαμε πως είναι ξαδέρφια και όχι δίδυμα αδέρφια.

Το υαλουρονικό οξύ (HA) σε αντίθεση με το PGA, βρίσκεται φυσικά -όσο επί το πλείστον- στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Ο ρόλος του στην επιδερμίδα είναι να ρυθμίζει την ενυδάτωση, να παρέχει αντιοξειδωτική προστασία στα κύτταρα της, να βελτιώνει την ενδοκυτταρική επικοινωνία και να συμβάλλει στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι διαθέτει την ιδιότητα να έλκει έως 1000 φορές το βάρος του σε νερό, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των πολύτιμων επιπέδων υδάτωσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά τα 40 η συγκέντρωσή του στο δέρμα μειώνεται σταδιακά, ένα κενό που έρχονται να καλύψουν τα προϊόντα περιποίησης. 

Το πολυγλουταμικό οξύ, από την άλλη πλευρά, είναι ένα υδατοδιαλυτό πεπτίδιο με μεγαλύτερο μέγεθος μορίου, το οποίο το εμποδίζει να διεισδύσει το ίδιο βαθιά με το υαλουρονικό. Το PGA δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στο δέρμα, το οποίο αποτρέπει την εξάτμιση του νερού. Η θεωρία λέει ότι το HA βοηθά στην προσέλκυση νερού στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, ενώ το PHA βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης. Μαζί κάνουν το τέλειο rescue team για την ξηρή επιδερμίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ