Φωτοθεραπεία | Η αποκωδικοποίηση της πιο φουτουριστικής τάσης στην περιποίηση της επιδερμίδας

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητές της και ποιο χρώμα LED light ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες;

Τα τελευταία χρόνια οι μάσκες με φως LED αποτελούν το gold standard στις μη επεμβατικές θεραπείες προσώπου. Σιγά σιγά γίνονται ολοένα και πιο mainstream με A-List celebrities να τις εκθειάζουν στο Instagram και πολλά skincare brands να λανσάρουν τις at home εκδοχές τους. Τι είναι όμως η φωτοθεραπεία και πόσο αποτελεσματική είναι στην πραγματικότητα;

Τι είναι η φωτοθεραπεία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα LED (Light Emitting Diode) μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται ως μέρος της θεραπείας δερματικών παθήσεων. Πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία προσώπου και λαιμού που χρησιμοποιεί τη μη θερμική ενέργεια φωτός LED για να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες φυσικών κυττάρων του σώματός προκειμένου να επιταχύνει την αναζωογόνηση και την επιδιόρθωση του δέρματος. Στα πλεονεκτήματά της είναι πως δεν τραυματίζει την επιδερμίδα, δεν αφήνει σημάδια, ενώ δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας μετά τη συνεδρία.

Κάθε χρώμα έχει ειδικό βάρος, θερμοκρασία, μήκος κύματος, πυκνότητα και επίπεδο ενέργειας. Ανάλογα με τη συχνότητα που εκπέμπουν και το πόσο βαθιά διεισδύουν, τα φώτα LED πιστεύεται ότι έχουν διαφορετικά βιολογικά αποτελέσματα.

Μπλε φως

Το μπλε φως LED χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία της ακμής, καθώς λέγεται πως μειώνει τη δραστηριότητα στους σμηγματογόνους αδένες και καταπολεμά το βακτήριο της ακμής p. acnes, που δημιουργεί σπυράκια στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε με προϊόντα που περιέχουν νιασιναμίδη ή σαλικυλικό οξύ.

Κίτρινο φως

Αν και δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες για το κίτρινο φως, λέγεται πως καταπολεμά τους ερεθισμούς και τις εξάρσεις του πολύ ευαίσθητου δέρματος, βελτιώνοντας έτσι την υφή του.

Πράσινο φως

Όμοια με το κίτρινο έτσι και με το πράσινο φως, δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες, ωστόσο δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενο για την επαναφορά της λάμψης της επιδερμίδας

Κόκκινο φως

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές φως, εκείνο που διεισδύει βαθύτερα στην επιδερμίδα. Ενεργοποιεί τους ινοβλάστες να παράξουν μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου και έτσι βοηθά με τη μείωση των ρυτίδων και των ουλών ακμής, τη βελτίωση της υφής και της ελαστικότητας του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Harvard και την Dr. Buzney το κόκκινο LED φως μπορεί να αντιστρέψει ορισμένα από τα σημάδια που σχετίζονται με τη φωτογήρανση στο δέρμα.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο φως μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μαλλιών για άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία ή τριχόπτωση, καθώς ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και ενυδατώνει τους θύλακες της τρίχας.

Συχνά, το μπλε και το κόκκινο φως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για την καταπολέμηση της ακμής - το μπλε φως στοχεύει το p. acnes και το κόκκινο φως τη φλεγμονή και την ερυθρότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ