Ακμή | 5 μύθοι καταρρίπτονται

Νο 1: Η ακμή εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία

Αν διανύετε την τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής σας,  ο καιρός που πιστεύατε ότι η ακμή θα σας "εγκαταλείψει" μόλις τελειώσει η εφηβεία έχει περάσει προ πολλού. Παρακάτω καταγράψαμε αυτόν αλλά και άλλους 4 μύθους γύρω από την ακμή, που είναι πλέον καιρός να καταρριφθούν. 

1. Η ακμή εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει ενήλικη ακμή μετά την ηλικία των 20, των 30 ή και των 40 χρόνων. Η διαφορά είναι ότι τότε η ακμή εντοπίζεται κυρίως γύρω από το στόμα και στο πιγούνι.

2. Βασική αιτία της είναι το άγχος

Τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορεί να είναι ένας από τους λόγους εμφάνισης ενήλικης ακμής, ωστόσο δεν είναι ο βασικός.  Στη δεκαετία των 20, μια από τις πιο σημαντικές αιτίες είναι η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, η οποία οδηγεί στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.

Μία ακόμα αιτία μπορεί να είναι και τα διάφορα καλλυντικά προϊόντα -αμφίβολης συνήθως ποιότητας- που πολλά νεαρά κορίτσια χρησιμοποιούν και τα οποία μπορεί να φράξουν τους πόρους. Έπειτα, στη δεκαετία των 40, βασική αιτία της εμφάνισης ακμής είναι οι ορμονικές διαταραχές της περιεμμηνόπαυσης.

RELATED STORY

3. Η έκθεση στον ήλιο βοηθά τη θεραπεία της ακμής

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση. Η αλήθεια είναι όμως πως μετά το τέλος των διακοπών, οι σμηγματογόνοι αδένες διεγείρονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σπυράκια και η επιδερμίδα να γίνεται πιο λιπαρή. Η αντηλιακή προστασία δε θα πρέπει να παραλείπεται λοιπόν ποτέ. Ιδανική για δέρματα με ακμή θεωρείται μια λεπτόρρευστη σύνθεση που δε φράσσει τους πόρους και επιτρέπει στην επιδερμίδα να αναπνέει, ενώ παράλληλα την προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.

4. Όσο πιο καθαρή είναι η επιδερμίδα, τόσο λιγότερα σπυράκια θα έχει

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στον καθαρισμό της επιδερμίδας, προκειμένου να νικήσουν τη μάχη με την ακμή. Η χρήση πολλών και συχνά "σκληρών" προϊόντων μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η ακμή δεν πρόκειται να θεραπευθεί με τον υπερβολικό καθαρισμό. Η χρήση πολλών προϊόντων skincare μπορεί να προκαλέσει στρες στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερο σμήγμα και έτσι να "γεμίζει" και πάλι σπυράκια. Είναι προτιμότερες ήπιες συνθέσεις, χωρίς οινόπνευμα και με χαμηλό pH όπως και μια μάσκα αργίλου 1-2 φορές την εβδομάδα για βαθύ καθαρισμό. 

5. Η ακμή εξαλείφεται όσο περνούν τα χρόνια

Η ενήλικη ακμή είναι μία χρόνια νόσος που μπορεί να ταλαιπωρεί μια γυναίκα ακόμη και μετά τα 40 ή τα 50 έτη. Δεν εξαφανίζεται εύκολα και χρειάζεται χρόνια θεραπεία για να μειωθεί αποτελεσματικά.

RELATED STORY