Σαλικυλικό οξύ | Το συστατικό που αποζητά κάθε λιπαρή επιδερμίδα

Το υπερ-συστατικό που καταπολεμά σπυράκια, λιπαρότητα και διεσταλμένους πόρους.

Η καθημερινότητα με ακμή -ειδικά όταν πρόκειται για την ενήλικη εκδοχή της- επιδέχεται αέναης αναζήτησης του ιδανικού προϊόντος που θα την εξαφανίσει μια για πάντα. Μερικές φορές όμως μια απλή ένδειξη Oil Free δεν είναι αρκετή και τα υπερ-συστατικά είναι απαραίτητα για να μειωθεί η λιπαρότητα και η ακμή. Ένα από εκείνα που αξίζει να αναζητάτε στις λίστες των συστατικών των skincare προϊόντων είναι σίγουρα το σαλικυλικό οξύ

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;

Ανήκει στην ομάδα των β- υδροξυ-οξέων (ΒΗΑ), προέρχεται από το φλοιό της λευκής ιτιάς και αποτελεί ενεργό συστατικό της ασπιρίνης. Το συναντάμε συχνά ως συστατικό σε φαρμακευτικά ή καλλυντικά σκευάσματα, που προορίζονται για λιπαρές και ακνεϊκές επιδερμίδες, καθώς βοηθά με τη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας.

Ευεργετικές ιδιότητες

Αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχό στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας καθώς απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, ενώ λόγω της λιποδιαλυτής σύστασής του διαπερνά με μεγάλη ευκολία τους πόρους και απελευθερώνει το παραπανίσιο σμήγμα. Αυτή η διττή απολεπιστική του δράση διατηρεί υπό έλεγχο την έντονη λιπαρότητα, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη δημιουργία νέων μαύρων στιγμάτων και ακμής.

Η χρήση του σταματά πλήρως τη λιπαρότητα;

Σε αντίθεση με τα περισσότερα οξέα που είναι υδατοδιαλυτά, το σαλικυλικό οξύ είναι λιποδιαλυτό και έτσι μπορεί να διαπερνά πολύ πιο εύκολα τους λιπαρούς πόρους της επιδερμίδας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να σταματήσει πλήρως τη λιπαρότητα. Τα καλά νέα είναι όμως πως με τη συστηματική, εξυγίανση της επιδερμίδας, μπορεί να ελεγχθεί η υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και έτσι να μειωθεί σημαντικά η ακμή και οι διεσταλμένοι πόροι

Ποια προϊόντα περιέχουν σαλικυλικό οξύ;

Το σαλικυλικό οξύ περιέχεται σε μία μεγάλη γκάμα skincare προϊόντων, όπως τονωτικές λοσιόν, scrubs, ορούς, καθαριστικά προσώπου και ενυδατικές κρέμες. 

Προσοχή

Η περιεκτικότητα σαλικυλικού οξέος δε θα πρέπει να ξεπερνά το 2%, καθώς διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ερεθισμού της επιδερμίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ