Σε μια βιομηχανία που λατρεύει τα σλόγκαν, η "ομορφιά της βιοτεχνολογίας" φαίνεται να είναι η τάση που θα μας απασχολήσει τη νέα χρονιά. Παρά την αύξηση των πωλήσεων, με αναμενόμενα έσοδα 525,7 δισ. ευρώ το 2023, η βιομηχανία της ομορφιάς αντιμετωπίζει εκκλήσεις για μεγαλύτερη δέσμευση σε μεθόδους που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.
Οι καταναλωτές συνειδητοποιούν, επίσης, το γεγονός ότι ο όρος "clean beauty" είναι νεφελώδης, με ελάχιστη επίβλεψη από τον FDA, που σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία προϊόντων μπορεί να μην είναι και τόσο ασφαλής ή αποτελεσματική όσο πίστευαν. Αυτός είναι αναμφισβήτητα ο λόγος για τον οποίο η βιοτεχνολογία γίνεται κάτι περισσότερο από ένας εντυπωσιακός νέος όρος για να προσελκύσει το κοινό. Είναι η επόμενη φάση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στην ομορφιά. Μπορεί να έχει αυξηθεί η δημοτικότητα των "green" και "clean" προϊόντων με φυτικά συστατικά, αλλά τελικά δεν αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας.
Η γη δεν μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια τόσο πολλών φυτών και βοτάνων και σε τόσο μεγάλη ποσότητα για να συντηρήσει τη βιομηχανία της ομορφιάς. Χρειάζονται, για παράδειγμα, περίπου 200.000 ροδοπέταλα για να δημιουργηθούν λίγα χιλιοστά ροδέλαιου. Έτσι, η βιοτεχνολογία γίνεται κυρίαρχη με την ανάπτυξη συγκρίσιμων συστατικών σε εργαστηριακό περιβάλλον, αντί της συλλογής τους από τη γη, η οποία συχνά απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, μεταξύ άλλων βιολογικών πόρων, συμβάλλοντας στην αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση του φοινικέλαιου, η παραγωγή του οποίου (μαζί με το βόειο κρέας και τη σόγια) ευθύνεται για πάνω από το 60% της σημερινής αποψίλωσης των δασών, ενώ δεν ακολουθούνται οι νόμοι του δίκαιου εμπορίου για τη γεωργική αλυσίδα εφοδιασμού του.
Τι είναι όμως η βιοτεχνολογία; Κάθε τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις αρχές της βιολογίας. Συστατικά όπως το γαλακτικό οξύ, το υαλουρονικό οξύ, τα ceramides, τα πεπτίδια, τα φυτικά βλαστοκύτταρα και οι βιοσακχαρίτες μπορούν να αναπαραχθούν σε εργαστηριακό περιβάλλον και να εμπλουτίσουν τη σύνθεση των καλλυντι- κών προϊόντων. Με τη χρήση βιοτεχνολογίας μετριάζεται η υπερβολική συγκομιδή, καθώς στο εργαστήριο μπορούν να αναπαραχθούν με ακρίβεια τα κύτταρα των ανθέων ενός φυτού (χωρίς να χρειάζεται η καλλιέργεια ολοκλήρου του λουλουδιού) και να πολλαπλασιάζονται επ’ αόριστον. Τα εργαστηριακά κύτταρα είναι πιο ισχυρά, καθώς μέσω της βιοτεχνολογίας μπορούν να μιμηθούν τη φυσική ανταπόκριση του κάθε φυτού στην ηλιακή ακτινοβολία και τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα οι συνθέσεις των προϊόντων βιοτεχνολογίας να είναι πιο ανθεκτικές. H βιοτεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εντελώς νέων συστατικών και αποτελεί όχι μόνο μια τάση, αλλά ένα δομικό στοιχείο για ένα μέλλον με πιο ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα ομορφιάς.

Κρέμα ολικής αντιγήρανσης Stimulskin Plus, Darphin (στα φαρμακεία)

Ορός ανόρθωσης Pure Shots Υ Shape Serum, Yves Saint Laurent Beauty

Αντιγηραντικός ορός Dior Prestige Le Nectar Premier, Dior

Κρέμα θρέψης N°1 De Chanel Crème Riche, Chanel (notos)

Αντιγηραντική κρέμα Rénergie H.P.N. 300-Peptide Cream, Lancôme
