Κι όμως η τεχνολογία βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα

Τι είναι το μπλε φως και πως μπορείτε να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας.

Η μέρα σας πιθανόν ξεκινά σκρολάροντας για τουλαχιστον 15 λεπτά στο Instagram, ενώ συνεχίζει διαβάζοντας τις πρώτες ειδήσεις της μέρας στον υπολογιστή του γραφείου. Ανάμεσα σε ατέρμονα refresh στην homepage του Facebook και on line shopping, έχετε αναρωτηθεί πόσο κακό κάνει το μπλε φως στην επιδερμίδα σας;

Έχοντας διαρκώς το βλέμμα καρφωμένο σε μια οθόνη δεν αντιλαμβανόμαστε πως το μπλε φως που εκπέμπει, προκαλεί φθορές στην επιδερμίδα και επιταχύνει τη γήρανσή της. 

Τι ακριβώς είναι το blue light;

Πρόκειται για το μπλε φως που εκπέμπουν οι λάμπες LED από τις οθόνες του υπολογιστή, του tablet, των smartphones και της τηλεόρασης.

Οι κίνδυνοι:

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία διεξήχθη από την ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας, ο μέσος Βρετανός ενήλικας ελέγχει το κινητό του κάθε 12 λεπτά. Η υπερέκθεση αυτή στο μπλε φως επηρεάζει το DNA των κυττάρων του δέρματος, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στη δομή και τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, η χρήση των ηλεκτρικών συσκευών με μπλε φως τη νύχτα, μπερδεύει τον οργανισμό, ο οποίος θεωρεί λανθασμένα ότι είναι ακόμα μέρα, με αποτέλεσμα να παραμένει "ξύπνιος" και η φυσική διαδικασία νυκτερινής επιδιόρθωσης των κυττάρων να σταματά και να διαταράσσονται οι βιολογικοί ρυθμοί του οργανισμού. 

Κι όμως η τεχνολογία βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα

Μια νέα αιτία γήρανσης

Οι επιστήμονες ανησυχούν πως ο χρόνος έκθεσής του μέσου ανθρώπου στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών έχει ήδη αρχίσει να ξεπερνά κατά πολύ το χρόνο έκθεσης στην αστική ρύπανση και τη UV ακτινοβολία.

Το φαινόμενο αυτό προσέθεσε μια νέα αιτία στην ήδη μακροσκελή λίστα με τις αιτίες γήρανσης της επιδερμίδας: Τη φωτορύπανση από το μπλε φως (Blue Light Pollution).

Τρόποι προστασίας

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες του blue light είναι φυσικά η μείωση της χρήσης των smartphones και tablets. Επειδή όμως αυτό θεωρείται πρακτικά αδύνατο στη σημερινή εποχή, μπορείτε να εφοδιαστείτε με τα ειδικά αυτοκόλλητα φίλτρα για τις οθόνες του κινητού και του υπολογιστή, τα οποία μπορούν να σας προστατεύσουν από ένα σημαντικό ποσοστό ακτινοβολίας.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό μέτρο προστασίας, είναι να αρχίσετε να επαναπροσδιορίζετε τις ανάγκες της επιδερμίδας σας την επόμενη φορά που θα επιλέξετε προϊόντα περιποίησης, λαμβάνοντας υπόψη την ακτινοβολία από τις οθόνες. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά καλλυντικά προϊόντα που προστατεύουν από το μπλε φως, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για όλους όσους είναι 24/7 μπροστά από μία οθόνη είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω social media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ