Προβιοτικά και πρεβιοτικά | Τα superfoods της skincare ρουτίνας

Τα προϊόντα ομορφιάς με προβιοτικά και πρεβιοτικά και οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών και των πρεβιοτικών αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης μεταξύ των διατροφολόγων. Γιαούρτια, κομπούχα και ειδικά χάπια είναι μόνο μερικά από εκείνα τα προϊόντα που υπόσχονται να επαναφέρουν την ισορροπία στο σώμα και να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ακολουθούν όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για αυτά, καθώς και πώς μπορούν να βοηθήσουν με τη διατήρηση μιας υγιούς και νεανικής επιδερμίδας:

Προβιοτικά vs Πρεβιοτικά

Ο όρος "προβιοτικά" αναφέρεται σε ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι σε κατάλληλες ποσότητες μπορούν να προσφέρουν οφέλη στον ξενιστή τους, καθώς, μεταξύ άλλων, αποτρέπουν την εγκατάσταση παθογόνων βακτηριδίων και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο.

Δύο από τα πιο γνωστά είναι ο γαλακτοβάκιλλος Casei Defensis και το μπιφιντοβακτήριο ActiRegularis. O γαλακτοβάκιλλος Casei Defensis, τον οποίο συναντάμε σε προβιοτικά ροφήματα, συμβάλλει στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας και προάγει την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων του εντερικού σωλήνα, ενώ το μπιφιντοβακτήριο ActiRegularis βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Ως πρεβιοτικά χαρακτηρίζονται τα άπεπτα διατροφικά στοιχεία που επηρεάζουν ευεργετικά τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου και παρέχουν μια ζωτική πηγή θρεπτικών στοιχείων που ευνοεί την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων. Τα πιο γνωστά είναι οι ολιγοσακχαρίτες της φρουκτόζης και της γαλακτόζης, η λακτουλόζη, αλλά και οι ολιγοσακχαρίτες της σόγιας.

Η προσθήκη τους στη skincare ρουτίνα

Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν πολλά καλλυντικά προϊόντα με πρεβιοτικά και προβιοτικά στα συστατικά τους. Αποτελούν μια πολύ καλή προσθήκη στη skincare ρουτίνα κάθε γυναίκας, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος* και του φυσικού δερματικού φραγμού, καθώς θρέφουν και απαλύνουν το δέρμα. Παράλληλα, μπορούν να μειώσουν τις ατέλειες, όπως η ερυθρότητα και οι ερεθισμοί. Τα συστατικά προβιοτικής προέλευσης ενισχύουν επίσης το φράγμα προστασίας της επιδερμίδας, προσφέροντας ξεχωριστά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, η επιδερμίδα είναι λιγότερο ευάλωτη στους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες, ενώ η ξηρότητα και η ευαισθησία μειώνονται.

*Το μικροβίωμα του δέρματος είναι ένα οικοσύστημα μικροοργανισμών που συμβάλλει ουσιαστικά στην υγιή όψη και αίσθηση του δέρματος.

Editor's choice

Oρός με μίγμα 7 κλασμάτων πρεβιοτικών και προβιοτικών, Advanced Génifique, Lancôme

Μάσκα προσώπου άμεσης θρέψης με ελληνικό γιαούρτι, Hydra-Biome™ Probiotic Superdose Face Mask, ΚORRES (στα φαρμακεία)

Booster αναζωογόνησης και ενυδάτωσης με πρεβιοτικά, Aqua Beelicious, Apivita (στα φαρμακεία)

Ενυδατικό τζελ με προβιοτικά κατά των ερεθισμών, Clinique iD Dramatically Different™ Hydrating Jelly, Clinique

Αντιγηραντική κρέμα με Bifidus, προβιοτικής προέλευσης, Slow Age, Vichy