Ενυδατική κρέμα vs Αντηλιακό | Ποιο πάει πρώτο;

Ήρθε η ώρα να δοθεί απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: Η ενυδατική κρέμα πριν ή μετά το αντηλιακό;

Μια αποτελεσματική skincare ρουτίνα δεν στηρίζεται μόνο στη χρήση προϊόντων με συστατικά υψηλής ποιότητας, αλλά και στην ορθή σειρά εφαρμογής τους. Μπορεί στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών τα πράγματα να είναι σχετικά ξεκάθαρα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για την περιποίηση της επιδερμίδας. Ήρθε η ώρα να δοθεί απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: Η ενυδατική κρέμα πριν ή μετά το αντηλιακό;

Τι προσφέρει το καθένα;

Η έκθεση της επιδερμίδας σε εχθρικούς εξωγενείς παράγοντες, όπως o ήλιος και το κρύο, αλλά και η βιολογική γήρανση αποδιοργανώνουν το υδρολιπιδικό φιλμ της και έτσι παύει να συγκρατεί τα αποθέματα υγρασίας. Οι ενυδατικές κρέμες αναπληρώνουν τη χαμένη υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τη σύνθεσή τους, είτε παρέχουν υγρασία είτε αποτρέπουν την εξάτμισή της, δημιουργώντας  ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού από την άλλη, προστατεύει την επιδερμίδα από τις UVA και UVB ακτίνες. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλεί η έκθεση του στον ήλιο, ενώ μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, προστατεύει την επιδερμίδα από τη φωτοευαισθησία την οποία μπορεί να προκαλέσει η βραδινή χρήση προϊόντων με ρετινόλη ή οξέα φρούτων.

Η σωστή σειρά εφαρμογής

Τελικά ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική κρέμα θα πρέπει να προηγείται του αντηλιακού, καθώς μόνο έτσι η επιδερμίδα μπορεί να απορροφήσει τα ενεργά, δραστικά συστατικά της φόρμουλας. Το αντηλιακό στη συνέχεια δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας που αποτρέπει τις UV ακτίνες να φτάσουν σε αυτή.

Ο ρόλος των διαφορετικών φίλτρων

Πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν πως αυτός ο κανόνας δεν είναι καθολικός, και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το είδος του αντηλιακού. Πιο συγκεκριμένα, τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν, διεισδύοντας στην επιδερμίδα και γι' αυτό θα πρέπει να έχουν άμεση επαφή με το δέρμα και κατά συνέπεια να απλώνονται πρώτα. Τα φυσικά από την άλλη λειτουργούν δημιουργώντας ένα είδος φράγματος που προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο. Τα συστατικά των φυσικών "κάθονται" στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες και έτσι είναι καλύτερο να απλώνονται μετά την ενυδατική κρέμα.

Ενυδατική κρέμα με SPF

Πολλές γυναίκες για να γλιτώσουν το δίλημμα, επιλέγουν μια ενυδατική κρέμα με SPF. Αν και βολική, η συγκεκριμένη λύση δεν θεωρείται ιδανική, καθώς μόνο τα εξειδικευμένα προϊόντα μπορούν να προσφέρουν την ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία, που έχει ανάγκη η επιδερμίδα. Τα φίλτρα προστασίας που περιέχουν είναι χημικά, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανανεώνονται συχνά, ενώ η ποσότητα αντηλιακού που περιέχουν είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή. Τέλος, συνήθως θωρακίζουν την επιδερμίδα μόνο απέναντι στη UVB ακτινοβολία και όχι και στην UVΑ, όπως κάνουν τα αντηλιακά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ