Διαλογισμός για αρχάριους | Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Απαντάμε σε 6 σκέψεις που μπορεί να έχεις σχετικά με το διαλογισμό.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο διαλογισμός για αρχάριους μπορεί να είναι ένα εντελώς καινούριο "έδαφος" και να προκαλεί απορίες, αλλά και την εντύπωση πως δεν είστε αρκετά "καλή" και, άρα, δεν μπορείτε να διαλογιστείτε. Μόνο που δεν είναι έτσι. Ανακαλύψτε παρακάτω μερικές απαντήσεις στις σκέψεις που σαμποτάρουν το διαλογισμό σας.

1. "Νιώθω ανόητη όταν επαναλαμβάνω ένα μάντρα"

Ανοησίες! Όταν μιλάς για διαλογισμό οι άνθρωποι φαντάζονται ακόμη ρόμπες, ξυρισμένα κεφάλια και ύμνους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σου. Θα νιώσετε πιο ήρεμη και ο καρδιακός παλμός σας θα επιβραδυνθεί, αναφέρεται στην επιθεώρηση Indian Journal of Medical Research. Κλείστε τα μάτια σας και μετρήστε σιωπηλά μέχρι το 10 σε αργές εισπνοές και εκπνοές.

2. "Δεν μπορώ να αδειάσω το μυαλό μου. Συνεχώς κάπου τρέχει"

Το μυστικό είναι να σταματήσειτε να επικρίνετε τον εαυτό σας γι’ αυτό. Όταν το μυαλό σας ταξιδεύει στο τί θα μαγειρέψετε το βράδυ ή πώς θα προλάβετε να πάτε στο γυμναστήριο αργότερα, επιστρέψτε στην αναπνοή σας και αρχίστε να μετράτε ξανά.

3. "Δεν έχω καλό μέρος για να συγκεντρωθώ"

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας στο διαλογισμό που να πρεσβεύει ότι πρέπει να κλειδωθείτε σε ένα λευκό δωμάτιο με απόλυτη ησυχία και να κάτσετε σε στάση οκλαδόν. Μπορείτε να διαλογιστείτε παντού και σχεδόν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Εάν σσε αποσπούν την προσοχή οι συζητήσεις των ανθρώπων γύρω σας, δώστε προσοχή στο θόρυβο, αντί να προσπαθείτε να τον κλείσετε έξω. Έπειτα από 1 με 2 λεπτά, το μυαλό σας θα βαρεθεί και θα επανέλθετε φυσιολογικά στη ρυθμική αναπνοή σας.

4. "Όταν κάθομαι ακίνητη, νυστάζω"

Εάν χρειάζεστε έναν υπνάκο μετά το διαλογισμό, μάλλον τον χρειαζόσασταν και πριν. Ο διαλογισμός οξύνει την αντίληψη οποιουδήποτε αισθήματος, όπως κόπωση ή ευτυχία. Κι αν είστε λυπημένη; Η αναγνώριση αυτού του συναισθήματος, αντί για την καταπολέμησή του, μπορεί να μειώσει την έντασή του, όπως διαπιστώνεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σταντφορντ.

5. "Έχω προσπαθήσει πολύ, αλλά δεν τα καταφέρνω με τίποτα"

Δεν χρειάζεται να είστε προχωρημένη ή ειδική στο διαλογισμό- πρέπει απλώς να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να το κάνετε. Όμως, μην το παλεύετε πάρα πολύ. Αποκαλούμε το διαλογισμό "εξάσκηση" για κάποιο λόγο. Το μυαλό σας δε θα είναι πάντα σε κατάσταση ηρεμίας και διαύγειας. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο βοηθά ο διαλογισμός.

6. "Δεν μπορώ να καθίσω ακίνητη τόση ώρα"

Ακόμη και μόνο 5 δευτερόλεπτα διαλογισμού θα σας κάνουν καλό. Προσπαθήστε να μην έχετε προσδοκίες από την αρχή και δοκιμάστε το. Καμία απόπειρα διαλογισμού δεν πάει χαμένη. Ακόμη κι αν συνεχώς εμφανίζονται σκέψεις ("Μπορώ να σταματήσω τώρα;") και πάλι εξασκείστε. Εξάλλου η γαλήνη μπορεί, τελικά, να σας βρει εκεί που δεν το περιμένετε.

Πηγή: Shape.gr