10 αποτελεσματικά tips αδυνατίσματος για πριν την παραλία

Ακολουθώντας αυτά τα tips θα χάσετε τα κιλά του χειμώνα (κι αυτά που πήρατε στην καραντίνα) με τον πιο απλό τρόπο, χωρίς στερήσεις.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Είχατε φέτος στόχο να βγείτε στην παραλία χωρίς εκείνα τα ενοχλητικά 2-3 κιλά, αλλά σας πρόλαβε ο κορωνοϊός και η καραντίνα; Η αλήθεια είναι ότι για τους περισσότερους από εμάς οι μήνες που πέρασαν δεν ήταν ιδανικοί για να μπούμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Το αντίθετο, μάλλον! Ωστόσο, μην ανησυχείτε. Υπάρχει ακόμα ο χρόνος να τα χάσετε και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσετε κάποια στερητική δίαιτα. Εμείς, σας προτείνουμε μερικά tips για χάσετε κιλά. Ακολουθήστε τα από σήμερα κιόλας και θα διαπιστώσετε και μόνη σας ότι είναι πολύ αποτελεσματικά!

Απομακρύνετε τους πειρασμούς

Εκείνα τα πατατάκια, τα μπισκότα και τους κουβάδες με το παγωτό που είχατε προμηθευτεί στην καραντίνα για να σε συντροφεύουν στο binge-watching δεν σας χρειάζονται πια. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια και το ψυγείο και αφήστε μόνο ό,τι είναι υγιεινό, ελαφρύ και δεν θα σαμποτάρει το στόχο σας! Η λογική είναι ότι όταν δεν βλέπετε κάτι "απαγορευμένο" μειώνονται οι πιθανότητες να θελήσετε να το φάτε.

Φάτε το πιο "παχυντικό" γεύμα της ημέρας το πρωί

Θέλετε να χάσετε βάρος αλλά δεν διανοείστε να στερηθείτε το ψωμί, τις σάλτσες ή ακόμα και τα μακαρόνια; Βάλτε τα στο πρωινό σου! Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα απολαυστικό σάντουιτς ή ακόμα και με μια κρύα μακαρονοσαλάτα ή ένα τηγανητό αυγό με σάλτσα ντομάτας. Αντίστοιχα, περιορίστε τις θερμίδες και τα λιπαρά στο βραδινό. Έτσι θα έχετε όλο το χρόνο μπροστά σου να "κάψετε" τις θερμίδες του πρωινού ενώ δεν θα επιβαρύνετε το σώμα σας πριν τον ύπνο, όταν ο μεταβολισμός "πέφτει" και το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει λίπος.

Φάτε μόνο όσο έξω έχει ήλιο

Η διαλειμματική νηστεία (το να τρώμε δηλαδή μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας) είναι μεγάλη τάση στο αδυνάτισμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να έχετε πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Φροντίστε απλά να μην τρωτε από τη στιγμή που πέφτει το σκοτάδι μέχρι το επόμενο πρωί. Η νηστεία αυτές τις ώρες βοηθάει το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα την ινσουλίνη, αποτρέποντας την αποθήκευση λίπους.

Βάλτε τα λαχανικά στο επίκεντρο

Ανεξάρτητα από το εάν μιλάμε για το πρωινό, το γεύμα, το δείπνο ή κάποιο ενδιάμεσο σνακ, φρόντισε τουλάχιστον το μισό πιάτο σου να αποτελείται από λαχανικά. Χωρίστε το υπόλοιπο μισό στα δύο και βάλτε στο ένα μέρος άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, ψάρι, άπαχο κρέας) και στο υπόλοιπο υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες (ψωμί ή μακαρόνια ολικής άλεσης).

Χρησιμοποιήστε μεζούρα για το λάδι

Ξέρετε ότι πρέπει να περιορίσετε τα λίπη για να χάσετε βάρος κι ότι μια κουταλιά της σούπας λάδι στη σαλάτα είναι αρκετή. Όμως, μια κουταλιά μπορεί να διαφέρει αρκετά ανάλογα με το κουτάλι –για να μη μιλήσουμε για την περίπτωση που την υπολογίζεις "με το μάτι". Γι’ αυτό, μάθετε να χρησιμοποιείτε μεζούρες όχι μόνο για το λάδι αλλά γενικά για τις λιπαρές τροφές, όπως το βούτυρο και οι ξηροί καρποί.

Μην πίνετε τις θερμίδες σας

Μια τροφή σε υγρή μορφή, όπως ένας χυμός, δεν σας χορταίνει όσο κάτι στερεό. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να φάτε ένα πορτοκάλι παρά να πιείτε ένα χυμό που περιλαμβάνει τρία αλλά σας αφήνει να πεινάτε ακόμα αφού τον πιείτε. Ο λόγος είναι ότι ο χυμός δεν περιέχει φυτικές ίνες που είναι αυτές που σας κρατάνε χορτάτη. Φυσικά, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για το αλκοόλ! Γιατί να πιείτε ένα κοκτέιλ όταν μπορείτε για τις ίδιες σχεδόν θερμίδες να απολαύσετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα;

Μην μένετε νηστική για πολλές ώρες

Ακούγεται παράδοξο, όμως το "κλειδί" για να χάσετε βάρος είναι να τρώτε. Ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει τρία κυρίως γεύματα και 3-4 σνακ, είναι πιο πιθανό να κάνετε υγιεινές επιλογές. Αντίθετα, εάν περάσουν πολλές ώρες χωρίς τροφή, θα πεινάσετε τόσο που δεν θα σας νοιάζει εάν αυτό που πάτε να φάτε είναι γεμάτο ζάχαρη ή λιπαρά.

Απολαύστε το φαγητό σας

Ο καλύτερος τρόπος να φάτε είναι καθισμένη στο τραπέζι με το φαγητό σας σερβιρισμένο σε πιάτο. Όταν μασουλάτε κάτι μέσα από ένα κουτί ή τσιμπολογάτε όρθια ή ενώ βλέπετε τηλεόραση, έχετε πολύ μικρότερο έλεγχο στην ποσότητα που καταναλώνετε. Επιπλέον, δεν απολαμβάνετε τόσο το φαγητό σας με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται στον εγκέφαλό σας ότι είστε χορτάτη κι ικανοποιημένη.

Γράψτε ό,τι τρώτε

Είναι μια άσκηση πολύ αποτελεσματική που θα σας γλιτώσει από όλα εκείνα τα περιττά τσιμπολογήματα. Εάν αναγκάζεστε να γράφετε σε ένα χαρτί όλα όσα τρώτε σίγουρα θα το σκεφτείτε δεύτερη φορά πριν απλώσετε το χέρι σας σ’ εκείνο το μπολ με τα πατατάκια ή κόψετε και δεύτερη φέτα ψωμί. Δεν χρειάζεται να το κάνετε για πάντα, αλλά μόνο για μερικές εβδομάδες, μέχρι να συνειδητοποιήσετε ποιες είναι εκείνες οι στιγμές ή περιστάσεις που έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεφύγετε.

Ανεβαίνετε τακτικά στη ζυγαριά

Το φούσκωμα που βλέπετε στην κοιλιά σας μπορεί να οφείλεται στον κύκλο σας και να μην σημαίνει ότι πήρατε κι άλλο βάρος κι άρα δεν αξίζει να συνεχίσετε την προσπάθεια. Και το αντίθετο: επειδή μια μέρα νιώθετε κάπως πιο ελαφριά ίσως δεν σημαίνει ότι φτάσατε το στόχο σας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ελέγχετε την πορεία σας είναι ζυγίζεσαι κάθε 3-4 μέρες (όχι συχνότερα) ώστε να ξέρετε ότι βρίσκεστε σε σωστό δρόμο.

Πηγή: Madamefigaro.gr