#fabulousatmenopause | Το σεξ μετά τα 50

Οι γυναίκες μετά τα 50 εξακολουθούν να απολαμβάνουν το σεξ, ενώ η ωριμότητα και η επιστήμη τούς χαρίζουν μια δεύτερη σεξουαλική αφύπνιση που συναγωνίζεται σε απόλαυση την πρώτη.

Στον γυναικείο εγκέφαλο το συναίσθημα καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος
στο σεξ, ενώ στον άνδρα υπερέχουν η παρόρμηση και η ένταση της ηδονής. Στις γυναίκες το σεξ είναι εγκεφαλικό και αναζητούν μέσα από αυτό συναισθηματική σύνδεση" εξηγεί ο Δρ Θάνος Ασκητής, καθηγητής Ψυχιατρικής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης οι ειδικοί κατέληξαν ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή στην εμμηνόπαυση, αρκεί να ξεφύγουν από τα ταμπού και τις προκαταλήψεις και να φροντίσουν να απευθυνθούν σε έναν ειδικό.

Η σιγή των ορμονών

Η εμμηνόπαυση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και η λίμπιντο μειώνεται. Ο κόλπος γίνεται λιγότερο ελαστικός, ενώ τα χαμηλά οιστρογόνα κάνουν τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στην περιοχή. Πολλές γυναίκες μπορεί ακόμα και να εμφανίσουν θυρεοειδή τύπου Χασιμότο, ενώ, παράλληλα, μειώνεται και η τεστοστερόνη, που μαζί με την οιστραδιόλη είναι οι ορμόνες που σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία. Σχεδόν οι μισές γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση υπολογίζεται πως έχουν προβλήματα με το σεξ. Από αυτές μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 20% τολμούν να το εκμυστηρευτούν στο γιατρό τους. H δρ Michelle P. Warren,
ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Εμμηνόπαυσης, Ορμονικών Διαταραχών & Υγείας Γυναικών στη Νέα Υόρκη, τονίζει ότι μόνο το ένα τρίτο από τις γυναίκες στη φάση της εμμηνόπαυσης βιώνουν έντονα τα συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται να λάβουν υπόψη τους τη διάγνωση ορμονολόγου, ενδοκρινολόγου, διαβητολόγου αλλά και του γυναικολόγου τους.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εντάξει το σεξ στην κορυφαία πεντάδα των δεικτών υγείας κατατάσσοντάς το τέταρτο στη σειρά, μετά τον ύπνο, τη διατροφή και την άσκηση. Η σεξουαλικότητα αποτελεί τη "βιολογική τροφή" που θωρακίζει τη γυναίκα απέναντι στην κατάθλιψη.

Όπως σημειώνει ο δρ Θάνος Ασκητής, "πρόκειται για ψυχογενή και όχι ορμονική κατάθλιψη και μπορεί να οφείλεται σε κακή σχέση με το σύντροφό της, έλλειψη υποστήριξης από το περιβάλλον της ή στην αίσθηση ότι δεν είναι επιθυμητή". Ο σύντροφος παίζει σπουδαίο ρόλο. Πρέπει να τη φροντίζει και να τη διεκδικεί. Εκείνη, πάλι, πρέπει να φροντίζει την εικόνα και το σώμα της ενώ ταυτόχρονα να απολαμβάνει αυτή την περίοδο της ζωής της που είναι απαλλαγμένη από ταμπού αλλά και υποχρεώσεις.

Η Χαρούλα Μαθιοπούλου-Μπιλάλη, βιολόγος με εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και πιστοποιημένη Ηealth & Wellness coach πιστεύει ότι οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρόκληση της εμμηνόπαυσης. Στις γυναίκες που είναι διστακτικές στις ορμονοθεραπείες από φόβο ή λόγω κληρονομικότητας καρκίνου και, επομένως, θέλουν να απέχουν από τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με οιστρογόνα συνιστά να κρατήσουν ένα σταθερό βάρος, να κοιμούνται καλά, να μην καπνίζουν και να μην υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, να γυμνάζονται, αλλά και να κάνουν σεξ. "Οι γυναίκες δεν πρέπει να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή, γιατί ο κόλπος ατροφεί, ενώ για εκείνες που η διαδικασία του σεξ είναι επίπονη υπάρχουν λιπαντικά αλλά και τεχνικές αισθητικής που φροντίζουν τα όποια προβλήματα" επισημαίνει η ίδια.

Παράλληλα, προτείνει τη λήψη εξειδικευμένων φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το Femarelle®, το οποίο "παρέχει στις γυναίκες φυσική υποστήριξη για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές και τη μείωση ή την απώλεια των οιστρογόνων, μία πλέον δημοφιλή μη ορμονική επιλογή, προτεινόμενη από κορυφαίους γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους σε όλο τον κόσμο".

Επαφές... άλλου τύπου

Οι γυναίκες σήμερα όχι μόνο δε γερνoύν στα 50-55 χρόνια ή και στα 60, αλλά είναι δραστήριες, εργάζονται, συμμετέχουν στα κοινά. "Oι ώριμες γυναίκες έχουν τη σοφία και τη δύναμη να εγκαταλείπουν σχέσεις που δεν τις ικανοποιούν σεξουαλικά και να αναζητούν νέα ερωτικά μονοπάτια" σημειώνει ο δρ Θάνος Ασκητής. "Το συχνό σεξ", παροτρύνει, "βοηθά τον κόλπο να διατηρήσει την ελαστικότητά του, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές έχουν πιο ήπια συμπτώματα εμμηνόπαυσης από εκείνες που αποφεύγουν την επαφή". Κάποιοι θεραπευτές, μάλιστα, θεωρούν ότι το κίνημα Me Too έχει συμβάλει σημαντικά στο να πάρουν oι γυναίκες τον έλεγχο της σεξουαλικής τους ζωής στα χέρια τους.

Generation X
 

Όλο και αυξάνονται τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι ώριμες γυναίκες έχουν ξεκινήσει μια σεξουαλική επανάσταση βαθιά όσο και αυτή του 1960. Η Αμερικανίδα sex therapist Deb Laino την αντιμετωπίζει ως μια "σεξουαλική κραυγή Eλευθερίας" μαζί με μια βαθμιαία αποδοχή της ρευστής σεξουαλικότητας, της πολυσυντροφικότητας και των γάμων που φαίνονται μονογαμικοί, αλλά δεν είναι.

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, οι γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν το καλύτερο σεξ της ζωής τους μετά τα 36. Ο δρ Θάνος Ασκητής απολαμβάνει τις συζητήσεις με γυναίκες ηλικίας 60 και 70 ετών που διεκδικούν την ερωτική επαφή ενώ ταυτόχρονα τις προτρέπει στη συναισθηματική πρόληψη. "Είναι σημαντικό οι γυναίκες να φροντίζουν συναισθηματικά τον εαυτό τους από νεαρή ηλικία. Βοηθούν ακόμα και το διάβασμα ενός βιβλίου, η μουσική ή η επικοινωνία με φίλους. Έτσι, στη συνέχεια προκύπτει και η καλή σχέση με το σύντροφό τους. Συχνά η εμμηνόπαυση κάνει τη γυναίκα πιο αισθησιακή. Προσπαθώντας να αναστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης, γυμνάζεται, τρέφεται σωστά, φροντίζει τον εαυτό της και τελικά είναι ποθητή και απολαμβάνει το σεξ συχνά ακόμα και με ένα νεότερο άνδρα".

Sex diary

Τονώστε τη λίμπιντο

 Δοκιμάστε την DHEA, την ορμόνη που αυξάνει την επιθυμία για σεξ. Το Vyleesi είναι ενέσιμο σκεύασμα που χορηγείται κατόπιν ιατρικής συνταγής και ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία.

Το ελιξίριο της ζωής

Τα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο) είναι καλά για τη λίπανση, αλλά όχι σε συνδυασμό με προφυλακτικά, για τα οποία είναι καλύτερα τα λιπαντικά με βάση το νερό.

The extras


Η τεχνολογία δίνει λύσεις χάρη στο design και στην τεχνολογία των δονητών.

Ασκήσεις kegel

Σε θέση καθίσματος σφίξτε τους μυς του πυελικού εδάφους. Σφίξτε, μείνετε, χαλαρώστε. Κάντε 20 σφίξεις, 3 φορές τη μέρα.

Σωστή στάση

Εάν έχετε προβλήματα με τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλάξτε τη γωνία του σώματος ή της λεκάνης.