Οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί και με τι είναι καλύτερο να τους συνδυάσετε

Η σωστή ποσότητα για την ημερήσια πρόσληψη, οι κατάλληλοι συνδυασμοί για να έχετε την καλύτερη απορρόφηση συστατικών αλλά και εκείνοι που πρέπει να αποφύγετε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μια από τις πιο ευεργετικές τροφές που μας έχει χαρίσει η φύση είναι οι ξηροί καρποί, που αποτελούν και μια από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές για τα καθημερινά σνακ. Παρά τα ευεργετικά οφέλη τους, πολλοί τους θεωρούν παχυντικούς λόγω των μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών που περιέχουν. Στην πραγματικότητα, όμως, οι θερμίδες τους είναι προτιμότερες από κάθε άλλο σνακ, αφού τα λιπαρά τους ενεργοποιούν τη λεπτίνη και το μεταβολισμό του σωματικού λίπους. Το να τους προσθέσει κανείς λοιπόν στην καθημερινότητά του, μόνο καλό μπορεί να κάνει, αρκεί φυσικά αυτό να γίνει με μέτρο, σε ό,τι αφορά την ποσότητα, αλλά και με προσοχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο κατανάλωσής τους. 

Πόσοι είναι οι ξηροί καρποί που πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα

Το ασφαλές όριο ημερήσιας κατανάλωσης των 10 γραμμαρίων προσφέρει την χρυσή τομή θρεπτικών συστατικών και θερμίδων. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τις πιο υγιεινές επιλογές ξηρών καρπών αλλά και τους συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε ο οργανισμός να απορροφήσει όλα τους τα θρεπτικά συστατικά.

Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί; Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές

Αμύγδαλα (10 γρ = 8–9 τεμ.): Περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό, ενώ παράλληλα, αποτελούν μια κορυφαία πηγή βιταμίνης Ε.

Καρύδια (10 γρ = 5 μισά τεμ.): Είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.

Φιστίκια Αιγίνης (10 γρ = 12 τεμ.): Είναι κατάλληλα για τις περιόδους δίαιτας, μιας και έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Επίσης, παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία βοηθά στην υγεία του δέρματος και των ματιών. 10 gr.

Κάσιους (10 γρ = 6 τεμ.): Περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ (βιταμίνη που συμβάλλει στην υγεία των ματιών).

Αράπικα φιστίκια (10 γρ = 12 τεμ.): Είναι μια πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Συνδυάστε τους με:

Φρέσκα φρούτα: Τα καλά λιπαρά, που περιέχουν οι ξηροί καρποί, επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων από τα φρούτα με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο χορτάτη για περισσότερη ώρα.

Κρασί: Με τη βοήθεια της ρεσβερατρόλης και των άλλων αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ξηρών καρπών ενεργοποιούνται ακόμα περισσότερο.

Αποφύγετε να τους συνδυάσετε με: 

Γιαούρτι: Κι όμως δεν είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, καθώς  συνδυασμένοι με γαλακτοκομικά, χάνουν μέρος της αξίας τους. Ο λόγος; Το φυτικό οξύ των ξηρών καρπών εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά δεσμεύοντάς το.

Γλυκά: Αν τους καταναλώσετε μαγειρεμένους μέσα σε γλυκά, χάνετε τις ευεργετικές ιδιότητες των καλών λιπαρών, αφού οξειδώνονται λόγω του μαγειρέματος.