Άγχος στο γραφείο | Πώς να το διαχειριστείτε μέσα από την πρακτική mindfulness

Η Μυρτώ Λεγάκη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness, δίνει χρήσιμες συμβουλές.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όποια και αν είναι η δουλειά που κάνουμε, συχνά αποτελεί σημαντική πηγή άγχους: έντονοι ρυθμοί, συνεχείς απαιτήσεις, κρίσιμες αποφάσεις, δύσκολες συζητήσεις. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις δυσκολίες πιο αποτελεσματικά μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική mindfulness (ενσυνειδητότητα);

Καλλιέργεια επίγνωσης

Για να διαχειριστούμε το άγχος στο γραφείο χρειάζεται, καταρχάς, να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του στο σώμα μας και να έχουμε επίγνωση. Γι᾽ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να εξασκούμαστε φέρνοντας την προσοχή μας σε οτιδήποτε συμβαίνει κάθε στιγμή στο παρόν με φιλική και επιτρεπτική διάθεση, χωρίς κριτική.

Ένας από τους πιο βασικούς τρόπους εξάσκησης στο mindfulness είναι να εστιάσουμε στην αναπνοή, νιώθοντας την αίσθηση της ροής του αέρα καθώς μπαίνει και βγαίνει από το σώμα και επαναφέροντας εκεί την προσοχή χωρίς κριτική, κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε ότι μετατοπίζεται ή περιπλανιέται.

Αυτή η απλή πρακτική αν γίνεται κάθε μέρα έστω για λίγα λεπτά, έχει αποδειχθεί μέσα από νευροεπιστημονικές έρευνες ότι φέρνει άμεσες αλλαγές διότι επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να έχουμε περισσότερη διαύγεια, εστίαση και ψυχικό σθένος για να αντιμετωπίσουμε κάθε στρεσογόνα κατάσταση πιο αποτελεσματικά. 

Λιγότεροι περισπασμοί

Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητά μας στη δουλειά και κατά συνέπεια δημιουργεί άγχος να τα προλάβουμε όλα, είναι οι συνεχείς περισπασμοί από τους οποίους βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Κάθε φορά που λαμβάνουμε ένα email, ένα notification από κάποιο application ή ένα τηλεφώνημα στο κινητό, η προσοχή μας αποσπάται και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, χρειάζονται περίπου 23 λεπτά ώστε να επανέλθει ο εγκέφαλος στην ίδια νοητική κατάσταση που βρισκόταν πριν τη διακοπή. Μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε να μειώσουμε τον αριθμό των περισπασμών μέσα στη μέρα μας, ειδικά όταν χρειάζεται να διεκπεραιώσουμε ένα σημαντικό task – κλείνοντας τα notifications στο κινητό, απενεργοποιώντας τα pop-up μηνύματα στον υπολογιστή, προγραμματίζοντας συγκεκριμένες ώρες για να τσεκάρουμε τα email μας και γενικότερα βάζοντας στόχο να εστιάζουμε όλη την προσοχή μας σε ένα task κάθε φορά και να το ολοκληρώνουμε πριν προχωρήσουμε στο επόμενο. 

Μικρές παύσεις

Ίσως το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρίσκουμε ευκαιρία να επανερχόμαστε στο παρόν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καλλιέργεια ενσυνειδητότητας δεν γίνεται μόνο μέσα από μεγάλα διαστήματα διαλογισμού αλλά και μέσα από πολλές μικρές παύσεις, φέρνοντας την προσοχή σε απλές στιγμές της καθημερινότητας. Όταν νιώθουμε ότι έχουμε ζοριστεί, όταν έχουμε κάποιο κενό μεταξύ συναντήσεων ή υποχρεώσεων – στο ασανσέρ, περιμένοντας κάποιο συνάδελφο, στο αυτοκίνητο, στην κουζίνα βάζοντας καφέ – μπορούμε να δοκιμάσουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ό,τι βιώνουμε εκείνη τη στιγμή, παρατηρώντας τι βλέπουμε, τι ακούμε, τι μυρίζουμε, τι νιώθουμε στο σώμα.

Αυτές οι μικρές παύσεις ενσυνειδητότητας μας βοηθούν να βγούμε από τον "αυτόματο πιλότο” και να γινόμαστε πιο συνειδητοί.

Άγχος στο γραφείο | Πώς να το διαχειριστείτε μέσα από την πρακτική mindfulness
Ευχαριστούμε την Μυρτώ Λεγάκη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης και Πανεπιστήμιο Brown,  ιδρύτρια του επιστημονικού κέντρου One Breath Mindfulness Center, www.onebreath.eu