Οι καλύτερες βιταμίνες για εσάς που πάσχετε από ημικρανίες

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να είναι εξουθενωτικά. Ενώ πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι και ορισμένες βιταμίνες μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα, τη διάρκεια ή τη συχνότητα της ημικρανίας.

Μπορούν οι βιταμίνες να βοηθήσουν με την ημικρανία;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν έχει διεξαχθεί αρκετή έρευνα για τις βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν με την ημικρανία. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή συμπλήρωμα μπορεί να αποτρέψει την ημικρανία ή να ανακουφίσει τα συμπτώματα συνολικά για όλους.

Οι άνθρωποι που έχουν ημικρανίες έχουν και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό μίας βιταμίνης που θα μπορεί να τους βοηθήσει όλους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βιταμίνες που οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει ως πιθανές θεραπείες της ημικρανίας.

Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ακόλουθες βιταμίνες και συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας ή της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας:

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Μαγνήσιο

Συνένζυμο Q10

Feverfew

Βιταμίνη D

Μελατονίνη

Αυτά που συνιστώνται πιο συχνά είναι τα Β2, μαγνήσιο και συνένζυμο Q10.

Βιταμίνη Β2

Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον μεταβολισμό των τροφίμων σε ενέργεια. Τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά είναι καλές πηγές αυτού του αντιοξειδωτικού.

Μια μελέτη του 2015 στο International Journal for Vitamin and Nutrition Research κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση βιταμίνης Β2 θα μπορούσε να μειώσει τόσο τη συχνότητα όσο και τη διάρκεια της ημικρανίας, χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, οι επιστήμονες χρειάζεται να εκπονήσουν περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί αν η βιταμίνη Β2 είναι αποτελεσματική και να γίνει κατανοητό το πώς λειτουργεί.

Νευρολόγοι από την American Academy of Neurology προτείνουν την κατανάλωση 400mg B2 ανά ημέρα, σε δύο δόσεις των 200 mg.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα ορυκτό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των νεύρων, την αρτηριακή πίεση και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διαφωνήσει σχετικά με τη συμβολή του στη μείωση της ημικρανίας, με πολλές περιπτώσεις ασθενών να αναφέρουν ότι μειώθηκε αποτελεσματικά η ημικρανία τους με τη χρήση του. Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν μελέτες υψηλής ποιότητας και μεγάλης κλίμακας επί του θέματος.

Καλές διαιτητικές πηγές μαγνησίου είναι τα φασόλια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, οι μπανάνες, το μπρόκολο και το σπανάκι. Εναλλακτικά, υπάρχει και η επιλογή των συμπληρωμάτων.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας συνιστά ημερήσιες δόσεις 400-500 mg μαγνησίου, ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας συνιστά 600 mg. Είναι μια καλή ιδέα να ξεκινήσει κανείς με χαμηλότερη δόση και να επανεξετάσει εν συνεχεία τα εν λόγω επίπεδα, καθώς το μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε μερικούς ανθρώπους.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που δρα σαν βιταμίνη βοηθώντας το σώμα με μια σειρά από λειτουργίες, όπως η παραγωγή ενέργειας. Ακόμη, δρα ως αντιοξειδωτικό. Ωστόσο, και για το ένζυμο αυτό είναι περιορισμένες οι διεξαχθείσες έρευνες όσον αφορά τη μείωση της ημικρανίας.

Τα λιπαρά ψάρια, το κρέας και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πηγές συνενζύμου Q10, ενώ τα άτομα με ημικρανία μπορεί να βοηθηθούν και από συμπληρώματα του συνενζύμου αυτού.

Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας προτείνει να λαμβάνεται σε 100 mg τρεις φορές την ημέρα.

Άλλες συμπληρωματικές θεραπείες

Η έρευνα έχει εξετάσει επίσης άλλες συμπληρωματικές θεραπείες που ενδεχομένως να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους που υποφέρουν από ημικρανίες.

Αυτές είναι:

Εκπαίδευση βιοανάδρασης και χαλάρωσης

Η βιοανάδραση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αποκτήσουν επίγνωση των σωματικών λειτουργιών, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η ένταση των μυών. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε βιοανάδραση μαθαίνουν να ελέγχουν αυτές τις λειτουργίες με ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, χαλάρωσης των μυών και άλλων δεξιοτήτων.

Η βιοανάδραση και άλλες μορφές χαλάρωσης μπορούν να μειώσουν την ένταση των μυών και τον χρόνιο πόνο και είναι μία από τις πιο καλά μελετημένες συμπληρωματικές θεραπείες για πονοκεφάλους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, η βιοανάδραση και η εκπαίδευση χαλάρωσης μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών κατά 45-60%, σε σύγκριση με τα δημοφιλή φάρμακα κατά της ημικρανίας. Ωστόσο, λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Βελονισμός

Η διαδικασία του βελονισμού απαιτεί έναν επαγγελματία που εισάγει μικροσκοπικές βελόνες στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Οι έρευνες θέλουν τον παραδοσιακό βελονισμό σε συνδυασμό με τα φάρμακα πρόληψης για την ημικρανία, να μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τα επεισόδια ημικρανίας. Ακόμη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι σε σύγκριση με τα φάρμακα, ο βελονισμός είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει παρενέργειες.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές τους αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία από ζητήματα-καταστάσεις ψυχικής υγείας, αλλά και για να βοηθήσει με την αντιμετώπιση σωματικών συμπτωμάτων, όπως ο πόνος.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της για τη μείωση της ημικρανίας, ορισμένες μελέτες κατέληξαν ότι θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της σωματικής ημικρανίας, ενώ άλλες πως όχι.

Πώς να καταναλώνετε βιταμίνες και συμπληρώματα με ασφάλεια

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα είναι γενικά ασφαλή εντός των συνιστωμένων δόσεων. Ωστόσο, μερικά μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή σε υψηλές δόσεις. Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να συμβουλεύονται έναν γιατρό πριν λάβουν ένα νέο συμπλήρωμα για να εξασφαλιστεί ότι θα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες τους.

Μερικά συμπληρώματα ίσως να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα ή να επηρεάσουν προϋπάρχουσες συνθήκες που ένα άτομο μπορεί να έχει, ενώ μερικά δεν είναι κατάλληλα ή ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν εξετάζει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων, γι 'αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεται ένα υψηλής ποιότητας εμπορικό σήμα.

Επίσκεψη στον γιατρό: Πότε είναι απαραίτητη

Αν κάποιος αντιμετωπίζει τακτικά επεισόδια ημικρανίας, μια επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη. Ο γιατρός μπορεί να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας ή να τον παραπέμψει σε έναν ειδικό.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν ένας πονοκέφαλος:

Είναι ιδιαίτερα σοβαρός

Ξεκινά ξαφνικά, σαν κεραυνός

Περιλαμβάνει και δυσκολίες ομιλίας, όρασης ή κίνησης

Συμπίπτει με πυρετό, σύγχυση ή δυσκαμψία του λαιμού

Εάν ένα άτομο πάρει συμπληρώματα βιταμινών για την ημικρανία και έχει οποιαδήποτε νέα συμπτώματα, θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τη λήψη τους και να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

Συμπερασματικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η χρήση ορισμένων βιταμινών για την ημικρανία απαλύνει τα συμπτώματά τους ή να μειώνει τον αριθμό των επεισοδίων που βιώνουν.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα συμπληρώματα αυτά και πώς λειτουργούν.

Πηγή: Shape.gr