Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τη διατροφή και την άσκηση

Δέκα μύθοι για την διατροφή και την άσκηση καταρρίπτονται.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Έχετε ακούσει πολλά για το τι χρειάζεται για να είστε λεπτή, fit και υγιής. Κάποια από αυτά είναι σωστά. Υπάρχουν όμως και κάποια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτοί είναι οι δέκα πιο διαδεδομένοι μύθοι για τη διατροφή και την άσκηση και οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πάψετε να τους πιστεύετε.

Η πείνα είναι σημάδι ότι χρειάζεσαι φαγητό

Το σώμα στέλνει σήματα πείνας όταν είστε αφυδατωμένη, δεν κοιμάστε αρκετά ή αισθάνεστε ψυχολογικά πιεσμένη. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό ή δεν κοιμάστε όσο πρέπει, θα νιώσετε το αίσθημα της πείνας ακόμη κι όταν είστε χορτάτη. 

Είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος από το να το διατηρήσετε

"Πάνω από το 90% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν ή και περισσότερα, μόλις φτάσουν τον στόχο τους" υποστηρίζει ο Joni Rampolla, διευθυντής Διατροφής και Ευεξίας του Medifast. Αν μετά τη δίαιτα, ξαναρχίσετε να τρώτε ότι και στο παρελθόν, θα πάρετε τα κιλά που χάσατε, αφού το αδύνατο σώμα σας χρειάζεται πλέον λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, αν η δίαιτα που ακολουθήσατε δεν ήταν πλούσια σε πρωτεΐνες, είναι πιθανόν να χάσατε περισσότερη μυική μάζα αντί για λίπος. Αυτό δεν είναι καλό, αφού οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, με αποτέλεσμα να μειώνετε τον μεταβολισμό σας.

Η γυμναστική σας κουράζει

Καθώς αποκτάτε τη γραμμή σας, νιώθετε και περισσότερη ενέργεια. Σύμφωνα μάλιστα με την προπονήτρια Gina Crome, η καθημερινή άσκηση καταπολεμά την κούραση, καλυτερεύει τον ύπνο και σας βοηθάει να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος.

Η άθληση θέλει χρόνο

Για να διατηρήσετετο βάρος σας, μπορείτε να γυμνάζεστε 20-40 λεπτά μερικές ημέρες την εβδομάδα. "Αν όμως θέλετε να χάσετες κιλά, είναι καλύτερο να γυμνάζεσαι 45-60 λεπτά κάθε μέρα" συμβουλεύει η Crome.

Το βραδινό φαγητό παχαίνει

"Αν η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι κατάλληλη για να χάσετε βάρος ή να το διατηρήσετε, μπορεί να σε ωφελήσει να φάτε κάτι μετά το βραδινό" υποστηρίζει ο Rampolla. Οι θερμίδες που θα καταναλώσετε το βράδυ, θα φανούν χρήσιμες την επόμενη ημέρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να διατηρήσετε την ενέργεια σας μέσα στην ημέρα, μοίρασε τις θερμίδες, τρώγοντας γεύματα κάθε δύο με τρεις ώρες. Αυτό θα σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου και θα νιώθεις χορτάτη. Αν θέλετε οπωσδήποτε ένα βραδινό σνακ, προσπαθήστε να μην ξεφεύγει από τις 200 θερμίδες.

Για πιο λεπτούς μηρούς, γυμνάστε τους

"Ο τύπος της άσκησης που κάνεις, δεν επηρεάζει το πάχος του συγκεκριμένου σημείου" τονίζει η Crome. Ακόμα κι αν κάνετε 100 κοιλιακούς κάθε μέρα, δεν θα καταφέρετε να φτιάξετε μια γραμμωμένη κοιλιά, χωρίς τη σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Θα αναπτύξετε τους μύες της συγκεκριμένης περιοχής αλλά δεν θα χάσετε το τοπικό πάχος.

Χρειάζεστε υδατάνθρακες μόνο αν γυμνάζεστε

Αυτός ο μύθος βασίζεται στο γεγονός ότι οι υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια, οπότε δεν χρειάζεται να τους προτιμούν όσοι δεν γυμνάζονται, ειδικότερα αργά το απόγευμα. Σύμφωνα όμως με τον διαιτολόγο John Bosse, επειδή αρκετοί άνθρωποι έχουν άτυπα χρονοδιαγράμματα και ασκούνται τακτικά μετά τη δουλειά, η κατανάλωση υδατανθράκων το απόγευμα, μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη για τον τρόπο ζωής τους. 

Αν κάνετε γυμναστική με βάρη θα "φουσκώσετε"

"Είναι απίθανο να αποκτήσετε ογκώδεις μύες, εκτός κι αν παίρνεις ουσίες όπως στεροειδή αναβολικά, οι οποίες θα αλλάξουν τις ορμόνες σας" τονίζει ο Bosse. "Το χτίσιμο των μυών διαφέρει αρκετά από άντρες σε γυναίκες κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό" προσθέτει.

Οι χυμοί αποτοξινώνουν και ρυθμίζουν το μεταβολισμό

"Ο οργανισμός μας είναι πολύ έξυπνος και είναι προγραμματισμένος να αποτοξινώνεται κάθε μέρα" τονίζει η διαιτολόγος Kristen Carlucci. "Οι άνθρωποι χάνουν κιλά ακολουθώντας αποτοξινώσεις χυμών, όχι γιατί υπάρχει κάποιο μαγικό συστατικό που διώχνει τις τοξίνες και αλλάζει τον μεταβολισμό, αλλά επειδή καταναλώνουν πολύ λίγες θερμίδες. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα, αλλά η αποτοξίνωση με χυμούς επιφέρει μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Δεν σας βοηθάνε να μάθετε να τρέφεστε σωστά ώστε να διατηρείτε το βάρος σας" συμβουλεύει. 

Οι υδατάνθρακες είναι εχθροί της δίαιτας

"Δεν φταίνε οι υδατάνθρακες από μόνοι τους, αλλά εμείς που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε συγκεκριμένες μερίδες" υποστηρίζει η Carlucci. Αντί να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου, μπορείτε να προσέξετε τι και πόσο καταναλώνετε. Προτιμήστε ψωμί και μακαρόνια ολικής άλεσης και φροντίστε να μην ξεπερνάνε σε ποσότητα το ¼ του πιάτου σας.

Πηγή: Shape.gr