8 μύθοι και αλήθειες για το pilates

Τα πάντα για τη δημοφιλή μέθοδο εκγύμνασης.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Από τη Μαίρη Ζαχαρίου, pilates instructor (@mary_zch)

Tο Pilates πλέον αποτελεί μία από τις πιο διάσημες μεθόδους εκγύμνασης παγκοσμίως και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν ως την πιο αποτελεσματική και σωστή μέθοδο εκγύμνασής τους. Ωστόσο, ακούγονται πολλές ανακρίβειες γύρω από αυτό, καθώς πολλοί, που δε γνωρίζουν πώς λειτουργεί, έχουν αμφιβολίες, με αποτέλεσμα να το απορρίπτουν χωρίς καν να το δοκιμάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί παραπληροφόρηση και, συνεπώς, άγνοια. Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες που έχουμε όλες κατά καιρούς γι’ αυτή τη μορφή άσκησης.

Το Pilates δε θα σας προσφέρει ποτέ γράμμωση: Μύθος

Το Pilates, με τη σωστή τεχνική και φυσικά δουλεύοντας πάνω στις βασικές αρχές του, μπορεί να οδηγήσει σε γράμμωση στο σώμα. Με τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων επιμηκύνονται οι μύες και σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση δείχνουν πιο σωστά "δουλεμένοι", ο κορμός ευθυγραμμίζεται και η εις βάθος εκγύμναση έχει ως αποτέλεσμα τη γράμμωση. Να πούμε όμως ότι, το αν θα δείτε ή όχι τους μυς σας να ξεχωρίζουν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη διατροφή σας.

Μπορείτε να κάνετε Pilates μόνη σας στο σπίτι: Αλήθεια

Πλέον με την τεχνολογία και, φυσικά, το Διαδίκτυο μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μόνοι στο σπίτι. Ένα από αυτά είναι η γυμναστική. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα στρώμα και η καλή μας διάθεση. Προσοχή: Στα βίντεο που θα επιλέξετε για να γυμναστείτε θα πρέπει ο instructor να δίνει σαφείς οδηγίες για την αποφυγή μικροτραυματισμών και, φυσικά, για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.

Με το Pilates δε θα ιδρώσετε ποτέ: Μύθος

Με το Pilates θα ιδρώσεις. Πολύ. Και ο λόγος είναι απλός. Πρέπει να εκτελέσετε σωστά 10 πράγματα ταυτόχρονα. Να συνδυάσετε τη σωστή αναπνοή με τη συνεχή ενεργοποίηση του κέντρου (powerhouse) μέσα σε ένα ωριαίο πρόγραμμα με συνεχόμενη ροή. Εύκολο; Δοκιμάστε το και θα δείτε.

Το Pilates βοηθά στην αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων: Αλήθεια

Πολλοί πλέον έχουν συμπεριλάβει την προπόνηση αυτή στην καθημερινότητά τους, καθώς είναι το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να σε "ισιώσει" μετά από ένα 8ωρο δουλειάς και κακής στάσης σώματος, αλλά μπορεί κάλλιστα και να σας βοηθήσει αν πρόκειται για κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, όπως, για παράδειγμα, κήλη στη μέση. Με την ενδυνάμωση των αντίστοιχων μυϊκών ομάδων για κάθε πρόβλημα, παρουσιάζεται άμεση βελτίωση και παράλληλα ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.

Είναι προτιμότερο να το κάνετε μόνη (personal): Μύθος και αλήθεια

Αν υπάρχει μυοσκελετικό πρόβλημα τότε, ναι, είναι πιο ασφαλές να γίνεται σε επίπεδο personal έτσι ώστε να μπορέσει και ο instructor να δώσει την ανάλογη προσοχή. Αν όχι, τότε, ναι, μπορούμε να συμμετέχουμε σε κάποιο πρόγραμμα ομαδικό, πάντα με την ανάλογη προσοχή. Να θυμάστε πως τα τμήματα με λίγα άτομα είναι πάντα καλύτερα.

Το Pilates μοιάζει με τη yoga: Μύθος

Το Pilates μπορεί φαινομενικά να μοιάζει με τη yoga, καθώς δουλεύονται και τα δύο σε στρώμα και έχουν μια αργή ροή, ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές μεθόδους. Βασίζονται σε διαφορετικές φιλοσοφίες, διαφορετικό ασκησιολόγιο, διαφορετικές ανάσες και τεχνικές και έχουν, συνεπώς, διαφορετικούς στόχους.

Θα το βαρεθείτε εύκολα: Μύθος και αλήθεια

Αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο. Αν βαριέστε εύκολα, τότε, ναι, θα βαρεθείτε και το Pilates. Ωστόσο, αυτή η προπόνηση, εκτός από την επιλογή που σας δίνει να δουλέψετε στο στρώμα μαζί με ένα μικρό εξοπλισμό, όπως είναι η μικρή μπάλα, τα λάστιχα κ.λπ., σας προσφέρει ένα ασκησιολόγιο που περιλαμβάνει περίπου 600 ασκήσεις. Εκτός από το στρώμα, υπάρχει πάντα και η επιλογή των reformer, των γνωστών "κρεβατιών".

Με το Pilates θα δείτε αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα: Μύθος και αλήθεια

Το μαγικό με την άσκηση αυτή είναι ότι όσο πιο σωστά δουλεύουμε την τεχνική πάνω στις ασκήσεις τόσο πιο γρήγορα θα δούμε τα αποτελέσματά της στο σώμα μας. Το Pilates βασίζεται σε έξι βασικές αρχές: το κέντρο (δηλαδή ο κορμός), ο έλεγχος, η αναπνοή, η ακρίβεια, η συγκέντρωση και η ροή. Και όσο εξασκείστε, τόσο περισσότερο θα νιώθετε ότι γυμνάζεστε.

Πηγή: Shape.gr