Oι Ιάπωνες είναι ένας λαός που φημίζεται για την ιδιαίτερα υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που ακολουθεί. Ποιο είναι το μυστικό τους; "Σε θέματα διατροφής, οι Ιάπωνες δεν υιοθετούν ακραίες θέσεις ", εξηγεί στο περιοδικό Top Santé ο Nicolas Chauvat. Ο συγγραφέας του βιβλίου "Οι Χρυσοί Κανόνες της Μακροζωίας και της Ευημερίας των Ιαπώνων" (επιμ. Guy Trédaniel) ζει στην Ιαπωνία για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Και ο ίδιος πρόσθεσε: "Για τους Ιάπωνες δεν υπάρχουν "κακές" τροφές που πρέπει να αποφεύγουν πάση θυσία αλλά ούτε και superfoods που πρέπει να καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες". Στόχος τους είναι να "τρώνε τις σωστές τροφές την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποφεύγουν τις λιγούρες και να διατηρούνται σε φόρμα, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχουν στον οργανισμό τους όλα όσα χρειάζεται" .
H καλή ιαπωνική συνήθεια για απώλεια βάρους
Οι Ιάπωνες καταναλώνουν μιας τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μιλάμε για τη σούπα! Στην Ευρώπη έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε σούπες μάλλον το βράδυ, τις προτιμούμε να είναι βελούδινες, σχετικά παχύρρευστες και πλούσιες σε άμυλο.
Ωστόσο, "οι Ιάπωνες καταναλώνουν σούπα σε μικρές ποσότητες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι σε μεγάλες ποσότητες το βράδυ", εξηγεί ο Nicolas Chauvat.

Οι σούπες τους έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες επειδή δεν περιέχουν ζάχαρη (πατάτες, φασόλια κ.λπ.) αλλά φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα λαχανικά κόβονται σε μεγάλα κομμάτια και δεν συνθλίβονται, γεγονός που αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα", καταλήγει ο Nicolas Chauvat.