Οι "Λωτοφάγοι" που συναντάμε στην "Οδύσσεια" έτρωγαν τον καρπό του λωτού αφού σύμφωνα με τη μυθολογία προκαλούσε λήθη. Σήμερα τον καταναλώνουμε επειδή αποτελεί έναν νόστιμο και δροσερό τροπικό φρούτο.
Προερχόμενος από την ανατολική Κίνα, αυτός ο καρπός, με το παρατσούκλι "ιαπωνικό βερίκοκο", προέρχεται από ένα δέντρο που ονομάζεται λωτός. Εάν σας αρέσουν είναι καλύτερο να επιλέξετε έναν με σφιχτή, γυαλιστερή φλούδα.
Ο λωτός μπορεί να καταναλωθεί τραγανός ή ελαφρώς υπερώριμος, μόνος του ή σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο λωτός είναι ένα από τα φρούτα με τις περισσότερες θερμίδες.
Ο λωτός είναι ένα φρούτο με πολλές θερμίδες;
Με μέσο όρο 68 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ο λωτός ξεπερνά κατά πολύ φρούτα όπως τα μήλα (52 θερμίδες) ή τα πορτοκάλια (47 θερμίδες).
Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες φτάνει τα 34 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, σημαντικά μεγαλύτερη από τα περισσότερα κοινά φρούτα. Αν και η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους. Όταν δεν χρησιμοποιείται, αυτή η πλεονάζουσα ενέργεια αποθηκεύεται ως λίπος.
Από την άλλη, ο πλούτος τους σε βιταμίνες και μέταλλα τα καθιστά ευεργετικά για την υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της απόλαυσης και των θερμιδικών αναγκών, ώστε να αποφευχθούν οι δυνητικά επιβλαβείς υπερβολές.
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τους λωτούς;
Παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες, ο λωτός περιέχει φυτικές ίνες, απαραίτητες για την υγιή πέψη και την αίσθηση πληρότητας. Αυτές οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων, περιορίζοντας έτσι τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.
Εκτός από τις φυτικές ίνες, ο λωτός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ιδιαίτερα σε βιταμίνη C, η οποία είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, ο λωτός μπορεί να θεωρηθεί ένας υγιεινός σύμμαχος κατά τους χειμερινούς μήνες. Άλλωστε παραμένει μια νόστιμη λιχουδιά.