Η τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος στην εμμηνόπαυση

Για να συμβάλει στην απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση παίζει ρόλο και η ώρα που θα την καταναλώσετε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Σε μια πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας καθημερινά, εκτός των άλλων σημαντικών ωφελειών που προσφέρει σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, συμβάλει επίσης και στην απώλεια βάρους.

Η ώρα, ωστόσο που θα καταναλωθεί το κομμάτι σοκολάτας μέσα στην μέρα παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η κατάλληλη ώρα είναι είτε πριν, είτε μετά τον ύπνο, δηλαδή το πρωί. Η έρευνα αυτή διεξήχθη μεταξύ 19 γυναικών που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση και έτρωγαν 3,5 γραμμάρια σοκολάτα σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα, με σκοπό να διαπιστωθεί αν η συνήθεια αυτή θα τους προκαλούσε αύξηση βάρους.

Επειδή η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστή για τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία, επέλεξαν για το πείραμα, σοκολάτα γάλακτος καθώς περιέχει περισσότερα λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Frank Scheer, PhD, νευροεπιστήμονα στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, αυτός ο συνδυασμός τείνει στην αύξηση του βάρους και μάλιστα σε προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστωθεί ότι η ίδια σοκολάτα επηρέασε όντως το βάρος μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The FASEB Journal, ανέφερε πως οι γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, όχι μόνο δεν πήραν βάρος, παρά την τακτική κατανάλωση σοκολάτας, αλλά μάλιστα επωφελήθηκαν από τις ιδιότητες της. Τρώγοντας καθημερινά 3,5 γραμμάρια σοκολάτας, ειδικά μέσα στην πρώτη ώρα από την στιγμή που ξυπνούσαν, μειώθηκε η πείνα που αισθάνονταν, αλλά και η επιθυμία για γλυκές τροφές γενικότερα, αφού ελαχιστοποιήθηκαν σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η θεραπεία αυτή, αύξησε την ρυθμό καύσης λίπους και έδωσε ενέργεια στον οργανισμό για περισσότερη άσκηση μέσα στην μέρα. Από την άλλη, η κατανάλωση σοκολάτας μια ώρα πριν τον ύπνο, αύξησε τα επίπεδα της μελατονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τον ύπνο. Ο dr Scheer ανέφερε ότι η μελατονίνη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα στο οργανισμό, απο την διευκόλυνση του ύπνου, όπως να επηρεάσει θετικά τον κιρκάδιο ρυθμό. "Αυτό που τρώμε επηρεάζει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς, αλλά και το πότε το τρώμε επίσης”, προσθέτει.

Ο κιρκάδιος ρυθμός έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σωματικό βάρος, όπως επίσης και στον μεταβολισμό. Το να καταναλώσεις ένα βαρύ γεύμα, κοντά στην ώρα του ύπνου, σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την μεταβολική διαδικασία και θα οδηγήσει στην αποθήκευση λίπους. Το πιο αξιοσημείωτο είναι πως μπορεί να επηρεάσει τα μικρόβια του εντέρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην διαταραχή του ύπνου, στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα καθώς και υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι κατανάλωναν μικρή ποσότητα σοκολάτας μια ώρα πριν τον ύπνο, παρουσίασαν βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, παρά το πέρασμα της εμμηνόπαυσης, που προκαλεί συχνά διαταραχές στην διάρκεια της νύχτας.

Γιατί δεν παίρνουν βάρος από την κατανάλωση σοκολάτας;

Όσον αφορά στον λόγο που οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν πήραν βάρος, πάρα τα υψηλά ποσοστά ζάχαρης, λιπαρών και θερμίδων που περιέχει η σοκολάτα, είναι γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα της διαιτολόγου στο Peace and Nutrition, Shena Jaramillo, εκείνοι συμπλήρωναν τις αναγκαίες θερμίδες που έπρεπε να παίρνουν ημερησίως.

"Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι που θέλουν να χάσουν βάρος είναι ότι παλεύουν διαρκώς να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πάντα πεινασμένοι", εξηγεί η Jaramillo. Η προσθήκη σοκολάτας στη διατροφή που ακολουθεί κάποιος για να χάσει βάρος, επιτρέπει στο σώμα να νιώθει πως τρέφεται πλήρως, χωρίς να στερείται, περιορίζοντας μάλιστα και την επιθυμία για γλυκά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.      

Πηγή: Shape.gr