Τα προβλήματα υγείας που συνήθως προκύπτουν μετά τα 50

Είναι σημαντικό να μάθετε να ακούτε το σώμα σας.

Μετά τα 40 και περισσότερο μετά τα 50, πόνοι και ενοχλήσεις που ίσως σας απασχολούσαν χωρίς να τους δίνεις μεγάλη σημασία, ίσως τώρα αποτελούν προειδοποίηση για ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός φορέας υγείας CDC.

Προβλήματα υγείας που συνήθως προκύπτουν μετά τα 50

Ίλιγγος

Μια ξαφνική ζαλάδα μπορεί να σημαίνει ότι πάσχεις από ιλίγγους, κατάσταση που στην ουσία είναι ένα μηχανικό πρόβλημα. Προκαλείται όταν μικροί κρύσταλλοι ασβεστίου που βρίσκονται μέσα στο αφτί και συγκεκριμένα στο λαβύρινθο, αποκολλώνται και μετακινούνται. Έτσι εμποδίζουν τη φυσιολογική κίνηση του υγρού που περιέχεται στο λαβύρινθο, κάνοντάς τον να στέλνει ψεύτικα μηνύματα κίνησης στον εγκέφαλο.

Πέτρα στα νεφρά

Οι πέτρες αυτές αποτελούνται συνήθως από ασβέστιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω του ουροποιητικού συστήματος χωρίς πρόβλημα, οι μεγαλύτερες όμως μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο χαμηλά στην πλάτη και κολικούς ή ακόμη και να μπλοκάρουν τη ροή των ούρων. Ένας καλός τρόπος για να προλάβετε την πέτρα στα νεφρά αλλά και ουρολοιμώξεις είναι να πίνετε πολύ νερό και άλλα υγρά μέσα στη μέρα.

Πνευμονία

Οι άνθρωποι μετά τα 50 παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από πνευμονία που προκαλείται από το βακτήριο του πνευμονιόκοκκου, μία κατάσταση που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Ο λόγος που συμβαίνει περισσότερο μετά από αυτή την ηλικία είναι απλός: Το ανοσοποιητικό μας αποδυναμώνεται όσο μεγαλώνουμε. Πώς μπορείτε να την αποφύγετε; Υπάρχει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που γίνεται δωρεάν και συστήνεται σε όλους μετά τα 65 αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε υιοθετώντας καλές συνήθειες που να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας, όπως να τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα κάθε μέρα και να βάλετε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας.

Στενώσεις στη σπονδυλική στήλη

Ναι, μετά τα 50 είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να σας ταλαιπωρούν μυοσκελετικά προβλήματα και η μέση είναι ένα από τα πρώτα σημεία που μπορεί να υποφέρει. Οι στενώσεις αυτές προκαλούνται συνήθως από αρθρίτιδα, μια φλεγμονώδη κατάσταση που σε μικρό βαθμό μπορεί να την έχουμε οι περισσότεροι μεγαλώνοντας, που "παγιδεύει" τα νεύρα προκαλώντας πόνο, μουδιάσματα ή "σουβλιές" στη μέση ή στα πόδια. Πώς δεν θα σε απασχολήσει; Αν δεν γυμνάζεστε ήδη, ξεκινήστε σήμερα να περπατάτε, να κάνετε Pilates, κολύμπι και ασκήσεις που δυναμώνουν τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους.

Καρδιακή προσβολή

Σύμφωνα με την αμερικανική καρδιολογική εταιρεία, 735.000 ενήλικες στις ΗΠΑ παθαίνουν καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο. Και παρότι έχουμε συνδυάσει τα προβλήματα στην καρδιά με τους άντρες, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γινόμαστε επίσης επιρρεπείς σε αυτά. Προσθέστε στην εξίσωση το άγχος από τη δουλειά και την οικογένεια, το κάπνισμα και την κακή διατροφή και αμέσως έχουν αυξηθεί πολύ οι πιθανότητες. Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αίσθηση βάρους στο στέρνο, ζαλάδα, ιδρώτα ή τάση για εμετό. Πρόκειται για συμπτώματα που δεν πρέπει να αφήνουμε χωρίς ιατρική αξιολόγηση ακόμη κι όταν είναι πολύ πιθανό να αποτελούν false alarm.

Πηγή: Shape.gr