5 "παρενέργειες" της εμμηνόπαυσης στην ερωτική ζωή

Μύθοι, αλήθειες και ιατρικά δεδομένα για το πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Το σεξ, η επιθυμία και η σεξουαλική ικανοποίηση διαφέρουν από τη μια γυναίκα στην άλλη. Η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να ήταν πάντα υψηλότερη από αυτή των φίλων σας ή μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να πετύχετε σεξουαλική ικανοποίηση. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η εμμηνόπαυση μπορεί συχνά να αλλάξει όλα όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για το σεξ.

Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κατά μέσο όρο, παρουσίασαν μεγαλύτερο ποσοστό σεξουαλικής δυσλειτουργίας από τις προεμμηνοπαυσιακές συνομήλικές τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία σεξουαλικών παρενεργειών.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για μερικά από τα ζητήματα που μπορεί να έχετε αρχίσει να αντιμετωπίζετε ή που θα πρέπει να είστε έτοιμη να αντιμετωπίσετε στο μέλλον.


1. Μειωμένη επιθυμία

Σύμφωνα με την Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS), τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν μειωμένη επιθυμία με την ηλικία. Αλλά οι γυναίκες είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να αισθανθούν αυτή τη μείωση των σεξουαλικών ορμών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα ορμονών οιστρογόνων μιας γυναίκας αλλάζουν.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η επιθυμία συνδέεται επίσης στενά με τις ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές της ευημερίας σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν νιώθετε λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ τώρα που έχει φτάσει η εμμηνόπαυση, να ξέρετεότι δεν είστε μόνη. 

2. Ξηρότητα κόλπου

Η αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για τη μείωση της φυσικής κολπικής λίπανσής σου. Η ξηρότητα του κόλπου μερικές φορές ευθύνεται για πιο επώδυνο ή πιο άβολο σεξ.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση χρησιμοποιώντας λιπαντικά χωρίς συνταγή (OTC) ή κολπικές ενυδατικές κρέμες.

3. Μειωμένη ευχαρίστηση

Για ορισμένες γυναίκες, η κολπική ξηρότητα μπορεί να συνδυαστεί με μειωμένη ροή αίματος στην κλειτορίδα και στο κάτω μέρος του κόλπου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία των ερωτογενών ζωνών.

Εξαιτίας αυτού, δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε λιγότερους οργασμούς ή οργασμούς που είναι λιγότερο έντονοι και χρειάζονται περισσότερη δουλειά για να επιτευχθούν. Όπως είναι λογικό, αν νιώθεις λιγότερη ευχαρίστηση με το σεξ, είναι αναμενόμενο να μειωθεί και η επιθυμία σου.

4. Επώδυνη διείσδυση

Μια άλλη κοινή παρενέργεια της εμμηνόπαυσης είναι η δυσπαρευνία, ή επώδυνη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να υπάρχουν πολλά προβλήματα που συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ξηρότητας και της λέπτυνσης των κολπικών ιστών.

Για ορισμένες γυναίκες, αυτό προκαλεί μια γενική αίσθηση δυσφορίας κατά τη σεξουαλική επαφή. Άλλες γυναίκες βιώνουν έντονο πόνο καθώς και κάψιμο.

Και όπως η μειωμένη ευχαρίστηση μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερη σεξουαλική ορμή, είναι επίσης λογικό ότι η εμπειρία περισσότερου πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιαφορία για σεξουαλικές επαφές.


5. Συναισθηματικοί περισπασμοί

Η ψυχική κατάσταση για όλους μας μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση και την ικανοποίηση. Η εμμηνόπαυση μπορεί μερικές φορές να συμβάλει σε μια πιο ταλαιπωρημένη ψυχική κατάσταση.

Μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένη ως αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών και των νυχτερινών εφιδρώσεων. Ή μπορεί απλώς να είστε πιο αγχωμένη και συναισθηματική από το κανονικό.

Όλα αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταφερθούν στην κρεβατοκάμαρα, που σημαίνει ότι οι σεξουαλικές παρενέργειες μπορεί να είναι σωματικές αλλά και ψυχικές.

Επιλογές θεραπείας

Ακόμη και με αυτές τις παρενέργειες, να θυμάσαι ότι η εμμηνόπαυση δεν χρειάζεται να τερματίσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Μπορεί να πρέπει να αρχίσετε να κάνεις βελτιώσετε δοκιμάζοντας μερικές λύσεις στο σπίτι, όπως:

χρησιμοποιώντας OTC λιπαντικά ή κολπικές ενυδατικές κρέμες

πειραματισμό με διαφορετικές θέσεις

δοκιμάζοντας την αυτοδιέγερση ως τρόπο αύξησης της επιθυμίας

Μπορεί να ωφεληθείτε από τη χρήση ενός κολπικού διαστολέα. Αυτό το εργαλείο βοηθά στο τέντωμα του κολπικού ιστού που έχει γίνει λεπτό και ξηρό λόγω της εμμηνόπαυσης ή μιας παρατεταμένης περιόδου αποχής.

Υπάρχουν επίσης επιλογές θεραπείας με συνταγή που μπορεί να συστήσει ο γιατρός σου. Φροντίστε να τα συζητήσετε ανοιχτά μαζί του, ειδικά εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν προσφέρουν βελτίωση.

Συμπερασματικά 

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να επιτύχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Μιλήστε  με τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές σας. Εκείνοι, μπορούν επίσης να σας δώσουν συμβουλές για άλλα θέματα ή προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε. 

Πηγή: Shape.gr