Ο οδηγός της διατροφολόγου για να αντιμετωπίσετε την εξάντληση του χειμώνα

Πώς να αποφύγετε το burnout τους επόμενους μήνες.

Οι φωτεινές ημέρες λιγοστεύουν και η καθιστική ζωή καταλαμβάνει μεγαλύτερο κομμάτι στην καθημερινότητά μας. Ο χειμώνας φέρνει επίσης ορμονικές αλλαγές και συμβάλλει στις διατροφικές ελλείψεις, καθώς τα φρέσκα λαχανικά και οι φρουτοσαλάτες των διακοπών αντικαθίσταται συχνά από ανθυγιεινά σνακ στο γραφείο. Η εξάντληση κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να αντιμετωπιστεί παρόλα αυτά και να προασπίσετε την καλή σας υγεία για την περίοδο που ακολουθεί. Η πιστοποιημένη διατροφολόγος Clarissa Lenherr δίνει συμβουλές στο Harper's BAZAAR UK για να αποφύγετε το burnout. 

Εκτεθείτε στο φυσικό φως

"Καθώς οι μέρες μικραίνουν όλο και περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες, η έκθεσή σας στο φως μειώνεται επίσης σημαντικά. Η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία του κιρκαδικού ρυθμού, που συχνά αναφέρεται ως 'βιολογικό ρολόι' και που ρυθμίζει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες όπως το φαγητό και ο ύπνος. Τις πιο σκοτεινές περιόδους, που είστε λιγότερο εκτεθειμένες στο φως του ήλιου, παράγετε περισσότερη μελατονίνη - η ορμόνη του ύπνου - που μπορεί να σας δημιουργεί αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας. 

Για να το αποφύγετε, εκτεθείτε στο φυσικό φως μόλις ξυπνήσετε, ακόμα και αν είναι θολό ή σκοτεινό. Είτε πρόκειται για ένα σύντομο περίπατο το πρωί είτε για τρέξιμο στο κοντινό πάρκο, το να βγείτε έξω θα σας βοηθήσει να ισορροπήσετε τον κιρκαδικό ρυθμό σας και θα ενεργοποιήσει την απελευθέρωση κορτιζόλης, η οποία θα σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιες, εμποδίζοντας την περαιτέρω απελευθέρωση της μελατονίνης".

Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες

"Τους χειμερινούς μήνες επιλέγουμε περισσότερο 'comfort φαγητό' και καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε τις επιλογές σας, καθώς αυτά τα πιο 'αγαπημένα' φαγητά είναι συχνά υψηλότερα σε λιπαρά, υδατάνθρακες και ζάχαρη, από ότι θα καταναλώνατε κανονικά, και αυτό μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στα επίπεδα ενέργειας. 

Για να αποφευχθεί η κατανάλωση των 'λάθος' τροφίμων, θα συνιστούσα να επιλέγετε ζεστά τρόφιμα τα οποία είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στη βραδεία αποδέσμευση της ενέργειας. Αντικαταστήστε το comfort food με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις που περιλαμβάνουν σύνθετους υδατάνθρακες, λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες, όπως γλυκοπατάτες, ζυμαρικά από φακές, σούπες με λαχανικά και porridge με μούρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενυδατωθείτε 

"Υπάρχει μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη ότι ο οργανισμός απαιτεί λιγότερη ποσότητα νερού τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, παρά την πτώση της θερμοκρασίας, η πρόσληψη νερού δεν πρέπει να μειώνεται. Με τα πιο ζεστά ρούχα και τους θερμαινόμενους χώρους, το σώμα χρειάζεται το νερό όπως και το καλοκαίρι, καθώς τα επίπεδα ενέργεια μπορεί να πέσουν όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται. Πολλά καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το πράσινο και το μαύρο τσάι, μπορεί να λειτουργούν σαν ήπια διουρητικά, οδηγώντας σας έτσι στην έκκριση περισσότερων υγρών από ότι καταναλώνετε. Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να πίνετε 6 με 8 ποτήρια νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας και να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα ενέργειας". 

Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

workout

Τις κρύες και σκοτεινές ημέρες, το τελευταίο που θα θέλατε να κάνετε είναι να βγείτε για τρέξιμο ή να επισκεφθείτε νωρίς το πρωί το γυμναστήριο. Μία σύντομη προπόνηση όμως το πρωί θα απελευθερώσει ενδορφίνες και θα αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας. Θα πρότεινα να επιδιώκετε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ελέγξτε τυχόν διατροφικές ελλείψεις

"Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας, χαμηλή διάθεση και δυνητικά συχνές περιόδους ασθένειας. Ο έλεγχος για διατροφικές ελλείψεις μπορεί να αποκλείσει τυχόν ζητήματα υγείας - από μειωμένα επίπεδα ενέργειας ή ακόμα και εξάντληση.