Roberto Benigni | Ο ευχαριστήριος λόγος του που έμεινε στην ιστορία των Όσκαρ

Η ταινία "Η ζωή είναι ωραία" χάρισε στον Roberto Benigni το 1999 το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

Στη λίστα με τις καλύτερες οσκαρικές ταινίες όλων των εποχών θα συναντήσετε και το "Η ζωή είναι ωραία". Η ταινία του Roberto Benigni είναι μια γλυκόπικρη ιστορία γύρω από το Ολοκάυτωμα. Το 1999 χάρισε στον Ιταλό σκηνοθέτημ σεναριογράφο και ηθοποιό δύο βραβεία Όσκαρ. Αυτό που θυμούνται βέβαια όλοι είναι ο τρόπος που αντέδρασε στο άκουσμα της ταινίας του στους νικητές αλλά και ο ευχαριστήριος λόγος που έδωσε στη συνέχεια.

Είχε προηγηθεί μια εξίσου εντυπωσιακή παραλαβή βραβείου στο Φεστιβάλ των Καννών λίγους μήνες νωρίτερα όπου ο Roberto Benigni φίλησε τα πόδια του Martin Scorsese που τελούσε χρέη προέδρου της κριτικής επιτροπής εκείνης της χρονιάς. 

Ενόψει της 96ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ θυμόμαστε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού. Η ταινία "Η ζωή είναι ωραία" πήρε νίκησε αρχικά στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας - το 10α κατά σειρά για την Ιταλία στα βραβεία Όσκαρ. Μέχρι να βρει τον δρόμο του για τη σκηνή του Dorothy Chandler Pavilion ο Ιταλός δημιουργός πέρασε πάνω από τα καθίσματα προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να συνεχίσουν τα χειροκροτήματα. 

Στη συνέχεια έφτασε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ από την θρυλική Ιταλίδα ηθοποιός Sophia Loren. Στον ενθουσιασμένο και λίγο παραληρηματικό λόγο του ευχαρίστησε τη σύζυγο και πρωταγωνίστριά του αλλά και τον νεαρό πρωταγωνιστή της ταινίας. Δεν παρέλειψε φυσικά να τιμήσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος που ενέπνευσαν την ταινία του. 

Στη συνέχεια της βραδιάς ο Roberto Benigni κέρδισε και δεύτερο Όσκαρ αυτή τη φορά για την ερμηνεία του. Έτσι έγινε ο πρώτος ηθοποιός που κερδίζει με ξενόγλωσση ταινία σχεδόν 40 χρόνια μετά τη Sophia Loren.

"Έγινε ένα τρομερό λάθος γιατί χρησιμοποίησα όλα τα αγγλικά μου. Δεν ξέρω" είπε. "Δεν μπορώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, γιατί τώρα, το σώμα μου είναι είναι σε αναβρασμό γιατί είναι μία τεράστια στιγμή χαράς οπότε όλα είναι πολύ μακρυά για να μπορώ να τα εκφράσω. Θα ήθελα να είμαι ο Δίας. Και να τους απαγάγω όλους και να ξαπλώσουμε στο στερέωμα και να κάνουμε έρωτα, γιατί δεν ξέρω πώς να το εκφράσω" συμπλήρωσε εκσταστιασμένος.