Η Elisabeth Moss καταρρίπτει μια εσφαλμένη αντίληψη για τις γυναίκες σε χειριστικές σχέσεις

Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο θρίλερ "Ο Αόρατος Άνθρωπος".

Η Elisabeth Moss δεν προτιμά τους ανάλαφρους κινηματογραφικούς χαρακτήρες και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο Invisible Man το επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά. Στο reboot της θρυλικής ταινίας του 1933, η Elisabeth Moss ζει - ως Cecilia - τον απόλυτο τρόμο καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τον αδίστακτο πρώην σύντροφό της. 

Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο σύντροφός της αυτοκτονεί όμως μετά από μια σειρά τρομακτικών γεγονότων, η Cecilia υποψιάζεται ότι είναι ζωντανός αλλά αόρατος με τη βοήθεια εξειδικευμένης τεχνολογίας.  Η θεωρία της δεν είναι πιστευτή από τους φίλους και την οικογένειά της και η ταινία προσφέρει μια θλιβερή απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο οι καταχρηστικοί άντρες χειραγωγούν συναισθηματικά και ψυχολογικά τις γυναίκες.  Το trailer αρκεί για να δημιουργήσει μια ανατριχίλα και να δώσει μία μικρή - πικρή - γεύση για τα όσα βιώνουν οι γυναίκες σε κακοποιητικές σχέσεις. 

Το reboot της ταινίας "Ο Αόρατος Άνθρωπος" συμπίπτει χρονικά με το κίνημα του #MeToo, σε μια εποχή που η ανοχή στην κατάχρηση αλλάζει. Η Moss σχολιάζει ότι η ταινία την ανάγκασε να επανεκτιμήσει τις δικές της πεποιθήσεις γύρω από κακοποιητικές σχέσεις των γυναικών και τα αίτια που μένουν σε αυτές.

"Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αυτές τις σχέσεις δεν είναι ευφυείς ή δυνατές. Είναι μια προκατάληψη που έπρεπε να αποβάλλω ακόμα και από εμένα, αυτή η προκατάληψη που αναπτύσσεται ακόμα και ως γυναίκα προς γυναίκα - γιατί δεν ξεφεύγει από αυτό; Γιατί αφήνει τον εαυτό της σε αυτή την κατάσταση; Δεν είναι τόσο απλό και αυτή είναι μια συνηθισμένη παρανόηση" λέει η ηθοποιός στο Bazaar UK

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες παραμένουν σε καταχρηστικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του φόβου για το τι μπορεί να συμβεί εάν αποχωρήσουν, το τραύμα, την ντροπή,  τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή την έλλειψη εμπιστοσύνης και το άγχος της απομόνωσης στις κοινότητες και τις οικογένειές τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Moss, τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ακούγονται οι ιστορίες των γυναικών και να γίνονται πιστευτές από τον περίγυρό τους. 

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αυτές τις σχέσεις δεν είναι ευφυείς ή δυνατές

"Γιατί να μην πιστέψεις κάποιον που λέει ότι του συμβαίνει κάτι φρικτό; Γιατί να το κάνει αυτό; Δεν υπάρχει κανένας λόγος γι' αυτό και τίποτα κακό στο να παρέχεις έναν ασφαλές χώρο στον άνθρωπο που τον χρειάζεται για να μιλήσει, τουλάχιστον θα ανακαλύψεις ποια είναι η αλήθεια. Ίσως οι άνθρωποι φοβούνται να αντιμετωπίσουν το κακό που μπορεί να υπάρχει στους ανθρώπους" τονίζει. 

Η Elisabeth Moss καταρρίπτει μια εσφαλμένη αντίληψη για τις γυναίκες σε χειριστικές σχέσεις

Το ζήτημα όμως που ενοχλεί περισσότερο την ηθοποιό είναι η καχυποψία του κοινού απέναντι στις γυναίκες που αποκαλύπτουν καταστάσεις κατάχρησης, είτε σωματικές είτε συναισθηματικές. "Είναι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες δεν μπόρεσαν να μιλήσουν για τίποτα για τόσο πολύ καιρό ... είναι επειδή υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι δεν θα τις πιστέψουν. Είναι τόσο σημαντική η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για κάποιον, για μια φίλη, για μία συνάδελφο, για ένα μέλος της οικογένειας, για να μιλήσει για το τι συνέβη" καταλήγει. 

"Ο Αόρατος Άνθρωπος" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 5 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ