Ruth Bader Ginsburg |Η θρυλική μορφή της δικαιοσύνης και του φεμινισμού έφυγε από τη ζωή

H Ruth Bader Ginsburg ήταν η δεύτερη γυναίκα δικαστής στην ιστορία των ΗΠΑ που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο και ορκισμένη αντίπαλος του Donald Trump.

Μια θρυλική γυναίκα που υπερασπίστηκε σθεναρά τα δικαιώματα των γυναικών και των εθνικών μειονοτήτων πέθανε χθες σε ηλικία 87 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας.

Η Ruth Bader Ginsburg, την οποία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού συνήθως αποκαλούν με τα αρχικά του ονόματός της RBG, υπήρξε μια μυθική μορφή. Ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που συμμετείχε στο Ανώτατο Δικαστήριο –ορίστηκε από τον Πρόεδρο Clinton το 1993- και υπερασπίστηκε ακούραστα την ισότητα των φύλων.

Πριν από τη θητεία της στο Ανώτατο Δικαστήριο, η ίδρυσε το Women's Rights Law Reporter το 1970, το πρώτο νομικό περιοδικό των ΗΠΑ που εστίαζε αποκλειστικά στα δικαιώματα των γυναικών. Είχε πάρει ανοιχτά θέση υπέρ των αμβλώσεων δηλώνοντας "βασικά, μια κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να παίρνει αποφάσεις για μια γυναίκα".

Το 2018 εξέφρασε την υποστήριξή της στο κίνημα #MeToo ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να μιλήσουν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν δεχτεί. Καταφερόταν συχνά κατά των αποφάσεων του Donald Trump ο οποίος είχε ζητήσει επανειλημμένως την παραίτησή της, χωρίς να εισακουστεί.

Η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει αναφερθεί σε ομιλίες της με θαυμασμό για την RBG και το ρόλο της τόσο στην απονομή δικαιοσύνης όσο και στην ενίσχυση της θέσης της γυναίκας. Μάλιστα, στο γραφείο της έχει για μολυβοθήκη μια κούπα με μια καρικατούρα της Ginsburg, ενώ έχει φορέσει και σκουλαρίκια με φωτογραφία της.

Ruth Bader Ginsburg |Η θρυλική μορφή της δικαιοσύνης και του φεμινισμού έφυγε από τη ζωή

Η έντονη ζωή της

Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1933, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και το όνομά της ήταν Joan Ruth Bader. Είχε μια μεγαλύτερη αδερφή η οποία πέθανε σε ηλικία 6 ετών, όταν η Ruth ήταν μόλις δεκατεσσάρων μηνών. Η μητέρα της ήταν αποφασισμένη να δώσει στην κόρη της την καλύτερη εκπαίδευση. Η RBG αναφερόταν συχνά στην απογοήτευση της μητέρας της όταν πήγε στο σπίτι τον πρώτο κακό βαθμό –τότε υποσχέθηκε στον εαυτό της ότι θα ήταν και ο τελευταίος.

Ruth Bader Ginsburd | Η θρυλική μορφή της δικαιοσύνης και του φεμινισμού έφυγε από τη ζωή

Φοίτησε στο James Madison High School και κέρδισε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο Cornell. Πήρε το πτυχίο της αλλά δεν θα παρευρέθηκε στην τελετή αποφοίτησής της τον Ιούνιο του 1950, καθώς η μητέρα της πέθανε από καρκίνο την ημέρα πριν από την τελετή. Την περίοδο των σπουδών της ένας καθηγητής της φυλακίστηκε επειδή συμμετείχε σε μια κομμουνιστική ομάδα. Τότε παρατηρώντας τους δικηγόρους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων να σκέφτονται, να μιλούν και να γράφουν ελεύθερα αποφάσισε να ακολουθήσει το νομικό κλάδο. Παντρεύτηκε τον δικηγόρο  Martin D. Ginsburg,και είχε αποκτήσει μια κόρη. Η ζωή έγινε ταινία δύο φορές. Η μία ήταν το "On the Basis of Sex” (Η αρχή της ισότητας) (2018) όπου την υποδύθηκε η Felicity Jones, και η δεύτερη ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "RBG, Μια Ζωή για τη Δικαιοσύνη". 

Ένα fashion icon των δικαστηρίων

Η RBG ήταν επίσης διάσημη για το στυλ της, ακόμα και μέσα στα δικαστήρια. Είχε μια τεράστια συλλογή από κολάρα τα οποία φορούσε πάνω από την τήβεννο, ενώ λάτρευε τα statement σκουλαρίκια και τα δαντελένια γάντια τα οποία τα τελευταία χρόνια σπάνια αποχωριζόταν. Ήταν master της capsule wardrobe που αποτελούνταν από pencil φούστες, κλασικά σακάκια και παπούτσια Salvatore Ferragamo με χαμηλό τακούνι, όμως σε κάθε δημόσια εμφάνισή της δεν δίσταζε να πειραματιστεί με ένα διαφορετικό στοιχείο, ένα αναπάντεχο χρώμα ή ένα ιδιαίτερα υλικό.