Happy Birthday David Lynch!

Στοχασμοί και ατάκες του auteur που γιορτάζει σήμερα τα 75 του χρόνια.

Ο David Lynch δεν σταματά να μας εκπλήσσει ποτέ. Ο auteur δε φοβάται να πει αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται, να ασκήσει κριτική στην πολιτική ηγεσία και να εκφράσει τη γνώμη του, ενώ παράλληλα εκπέμπει μία απόκοσμη γαλήνη. Ο υπερβατικός διαλογισμός είναι κάτι με το οποίο ο Lynch ασχολείται εδώ και χρόνια και που πιθανότατα δεν είναι περίεργο αν ανατρέξει κανείς στη φιλμογραφία του. Η αγάπη του για το υπερφυσικό, η εσωτερική αναζήτηση αλλά και αυτή η στωικότητα με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει τα πάντα είναι μερικά από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και που ο ίδιος φροντίζει να προβάλλει μέσα από τη δουλειά του.

Στα 75 του χρόνια, ο David Lynch παραμένει ο άνθρωπος που μας συναρπάζει με τον φανταστικό του κόσμο και τη σοφία του για τη ζωή, που μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το Blue Velvet και το Mulholland Drive και που τελειοποιεί την τέχνη του I dont give a fuck, χωρίς όμως να μένει αμέτοχος στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

Happy Birthday David Lynch!

Σήμερα, την ημέρα των γενεθλίων του, συγκεντρώνουμε μερικές από τις καλύτερες ατάκες του για τη ζωή:

"Εστίασε στο ντόνατ, όχι στην τρύπα".

"Θα ήθελα να είμαι σε αυτήν την κατάσταση [λίγο πριν ξυπνήσεις από ένα όνειρο] όλη την ημέρα, αλλά πρέπει να έχεις λίγη ησυχία. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο θορυβώδης κάθε χρόνο, αλλά το να κάθεσαι και να ονειρεύεσαι είναι ένα όμορφο πράγμα".

"Η έκφραση για μένα έρχεται μέσα από τη χαρά".

"Πάντα λέω ότι τα ανθρώπινα όντα είναι σαν ντετέκτιβ. Μας αρέσει να ψάχνουμε ενδείξεις παντού, ακόμη και αν το ψάξιμο μάς οδηγεί στα πιο σκοτεινά μέρη. Μας προσελκύει το άγνωστο, ώστε να μπορούμε τελικά να γνωρίζουμε τα πάντα. Μερικές φορές υπάρχει φόβος στο άγνωστο, αλλά είμαστε καλοί ντετέκτιβ και πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα".

"Ο υπερβατικός διαλογισμός για μένα φέρνει όλο και περισσότερη ευτυχία. Και αυτή η ευτυχία προέρχεται από μέσα, αλλά τότε, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής ευτυχίας που μεγαλώνει, γίνεται πιο ευτυχισμένο και το εξωτερικό κομμάτι σου. Η σκέψη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των πολλών παραλογισμών που παράγει αυτή η χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει λύπη σε κάποιον, διότι τόσα πολλά από αυτά τα παράλογα προκαλούν πολλά βάσανα. Εάν αυτοί οι παραλογισμοί δεν προκαλούσαν τόσο πολύ πόνο, θα μπορούσαν πραγματικά να θεωρηθούν αστείοι. Και οι πολιτικοί θα ήταν γνωστοί ως μερικοί από τους μεγαλύτερους κωμικούς ".

"Οι ιδέες είναι σαν ψάρια. Εάν θέλετε να πιάσετε λίγα ψάρια, μπορείτε να μείνετε στα ρηχά. Αλλά αν θέλετε να πιάσετε τα μεγάλα ψάρια, πρέπει να πάτε βαθύτερα. Βαθιά, τα ψάρια είναι πιο δυνατά και πιο αγνά. Είναι τεράστια και αφηρημένα. Και είναι πολύ όμορφα".

"Το να είσαι στο σκοτάδι και τη σύγχυση είναι ενδιαφέρον για μένα. Αλλά πίσω από αυτό, μπορείτε να ξεφύγετε και να δείτε τα πράγματα όπως είναι πραγματικά. Ότι υπάρχει κάποιο είδος αλήθειας σε όλο αυτό, αν απλώς μπορούσατε να φτάσετε σε εκείνο το σημείο για να το δείτε, να το ζήσετε και να το νιώσετε ... Νομίζω ότι είναι ένας αρκετά μακρύς δρόμος. Στο ενδιάμεσο υπάρχει ταλαιπωρία και σκοτάδι, σύγχυση και παραλογισμοί, και οι άνθρωποι κάνουν κύκλους. Είναι φανταστικό. Είναι σαν ένα παράξενο καρναβάλι: είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά και επίπονο".

"Μην πολεμάς το σκοτάδι. Μην ανησυχείς για το σκοτάδι. Ενεργόποιησε το φως και το σκοτάδι θα φύγει. Άνοιξε αυτό το φως της καθαρής συνείδησης: η αρνητικότητα φεύγει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ