Η ισχυρή ομιλία της Jane Fonda στις Χρυσές Σφαίρες

Η 83χρονη ηθοποιός είναι η φωνή που θέλουμε να ακούμε.

"Υπάρχει μια ιστορία που φοβόμαστε να δούμε και να ακούσουμε για εμάς σε αυτή τη βιομηχανία", δήλωσε η Jane Fonda το βράδυ της Κυριακής, στον ευχαριστήριο λόγο της στις Χρυσές Σφαίρες. "Μια ιστορία για τις φωνές που σεβόμαστε και προωθούμε. Σε ποιον επιλέγουμε να προσφέρουμε μία θέση στο τραπέζι όπου παίρνονται οι αποφάσεις και ποιον αφήνουμε ακάλεστο".

Αποδεχόμενη το διάσημο βραβείο Cecil B. DeMille, που έλαβε για το σύνολο της καριέρας της, η Fonda αφιέρωσε την ομιλία της σε όλους τους υποψηφίους που προωθούν τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, καλώντας την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ για ισότιμη αντιπροσώπευση στον κινηματογράφο.

Ηθοποιός, παραγωγός και κινηματογραφίστρια - καθώς επίσης επιχειρηματίας, ακτιβίστρια και συγγραφέας - η Fonda, 83 ετών, έχει περάσει έξι δεκαετίες στο Χόλιγουντ, κερδίζοντας δύο Όσκαρ και επτά Χρυσές Σφαίρες, ανάμεσα σε αμέτρητα άλλα βραβεία. Έχει έντονη ακτιβιστική δράση, καθώς στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε πολιτικές διαμαρτυρίες και σε πολλές αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια των χρόνων έχει διαμαρτυρηθεί για τα δικαιώματα των Αμερικανών και των δύο φύλων. Το 2019 συνελήφθη πέντε φορές καθώς διαμαρτυρόταν για την κλιματική αλλαγή έξω από το Καπιτώλιο. Μάλιστα, η Fonda υπήρξε παντρεμένη με τον  Tom Hayden - η ταινία "7 του Σικάγο" αφηγείται μεταξύ άλλων την ιστορία του - με τον οποίο ένωσε τις δυνάμεις της σε αρκετές δράσεις της εποχής. Το 2019, μιλώντας σ΄ένα podcast του BAZAAR.com, η ηθοποιός ανακοίνωσε ότι σταματάει το shopping, εκφράζοντας την ανάγκη να μειωθεί ο υπερκαταναλωτισμός, που αποτελεί κι ένας από τους βασικούς λόγους για την κλιματική αλλαγή. 

Το βράδυ της Κυριακής όμως, η θρυλική ηθοποιός εστίασε σε ένα μόνο πράγμα: την ένταξη. Συγκεκριμένα, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ δεν έχει ούτε ένα Μαύρο μέλος. "Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε κι εμείς δουλειά" δήλωσε η Αντιπρόεδρος της HFPA, Helen Hoehne την Κυριακή το βράδυ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διαμάχη. "Η εκπροσώπηση των Μαύρων είναι ζωτικής σημασίας, όπως ακριβώς στην τηλεόραση και το σινεμά. Πρέπει να έχουμε Μαύρους δημοσιογράφους στον οργανισμό μας".

Η ομιλία της Jane Fonda στις Χρυσές Σφαίρες 2021:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ