Πώς η Cher έσωσε τον πιο μοναχικό ελέφαντα του κόσμου

Ένα νέο ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον πενταετή αγώνα της Cher για τη διάσωση του Kaavan.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Cher μάλλον δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα έπαιρνε μέρος στη διάσωση ενός ελέφαντα 4 τόνων από ένα ζωολογικό κήπο του Πακιστάν. Όταν είδε όμως στo Twitter το hashtag #FreeKaavan τηλεφώνησε κατευθείαν στον επιχειρηματία Mark Cowne που σε ένα πάρτι της είχε πει ότι έχει εμπειρία με μετακινήσεις ελεφάντων στην Αφρική.

Τότε ξεκίνησε και ο πενταετής αγώνας της για τη διάσωση του Kavaan που αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ "Cher and the Loneliest Elephant” και προβάλλεται από το Paramount +. "Δεν περίμενα τίποτα, αλλά θα έλεγα στον εαυτό μου ότι προσπάθησα” λέει η Cher, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian. Ο Cowne συμφώνησε να ταξιδέψει στο Πακιστάν μετά από μια εβδομάδα και από τότε και για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Cher κατάφερε μέσα από διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις τριών χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μια νέα δικαστική απόφαση στο Πακιστάν να σώσει τον ελέφαντα.

Ο Kaavan που χαρακτηρίστηκε ως ο πιο μοναχικός ελέφαντας, γεννήθηκε το 1985 στη Sri Lanka και δόθηκε ως δώρο στην κόρη του πρωθυπουργού του Πακιστάν. Τελικά κατέληξε στον ζωολογικό κήπο Islamabad όπου τον κακομεταχειρίζονταν, δεν του έδιναν αρκετή τροφή, του έβαζαν αλυσίδες και είχε λιγοστό νερό. Η σύντροφός του Saheli με την οποία μοιραζόταν το κλουβί του πέθανε το 2012 αφήνοντας τον Kaavan μόνο του. Ο ελέφαντας έπαθε κατάθλιψη, ανέπτυξε παχυσαρκία και μια περίεργη συμπεριφορά που έδειχνε την απελπισία που βίωνε. Μάλιστα, σκότωσε δύο από τους φύλακές του με αποτέλεσμα να παραμείνει αλυσοδεμένος μέχρι τη διάσωσή του.

Η ιστορία του έγινε γνωστή όταν το 2015 η Samar Khan, μια κτηνίατρος από την Αμερική, επισκέφτηκε τον ζωολογικό κήπο και βλέποντας την κατάσταση του Kaavan αποφάσισε να ξεκινήσει μια καμπάνια στα social media για την απελευθέρωσή του.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της Cher να τον σώσει, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου που αρχικά δεν ενδιαφέρθηκαν καν να της μιλήσουν, δέχτηκαν να του δώσουν περισσότερο νερό. Αργότερα, η Cher κυκλοφόρησε το τραγούδι Walls για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την περίπτωση του Kaavan ενώ δημιούργησε και τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Free The Wild Foundation. Ήταν όμως η συμβολή ενός πακιστανού δικηγόρου, του Owais Awan, που έδωσε τέλος στο μαρτύριο του ελέφαντα. Ο Awan απαίτησε σε δίκη κατά του ζωολογικού κήπου την απελευθέρωση του ελέφαντα και κατάφερε να κερδίσει δημιουργώντας και δικαστικό προηγούμενο, μια σημαντική νίκη, δηλαδή, για τα δικαιώματα των ζώων στο Πακιστάν.

Ο Kaavan μεταφέρθηκε τελικά στο Cambodia Wildlife Sanctuary, όπου τον παρακολουθεί ομάδα ειδικών για να αντιμετωπιστούν τα σωματικά και ψυχολογικά του προβλήματα. Η Cher μάλιστα τον συνόδεψε στο ταξίδι του και συνεχίζει να τον βλέπει συχνά από τότε μέσα από βιντεοκλήσεις.

Δείτε το trailer του "Cher and the Loneliest Elephant”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ