Η Βασίλισσα Ελισαβετ στα 95 της παραδίδει σοβαρά οικολογικά μαθήματα

Η αποκήρυξη της γούνας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ελάχιστες από τις αλλαγές που έκανε στον τρόπο ζωής της.

Φήμες θέλουν τη βασίλισσα Ελισάβετ να τριγυρνάει στα δωμάτια του Παλατιού του Buckingham και να σβήνει τα αναμμένα φώτα που δεν κρατούν συντροφιά σε κανέναν εκείνη την ώρα. Έχοντας ζήσει στα δύσκολα χρόνια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1929 και του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μάθει από νωρίς της έννοιες της οικονομίας τον πόρων αλλά και των δυνάμεων. Μπροστά στην περιβαλλοντική καταστροφή δεν μένει άπραγη και μέσα στα χρόνια, η ίδια αλλά και ολόκληρη η βασιλική οικογένεια προσπαθούν να ακολουθούν ένα lifestyle που δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, με πρωτοπόρο σε αυτό τον πρίγκιπα Κάρολο.

Διαβάστε Επίσης

Μέσω των επιλογών της και των αλλαγών που έκανε στη ζωή της, η μακροβιότερη μοναρχής προσπαθεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους υπηκόους της, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα τον πλανήτη. Και όπως φαίνεται τα έχει καταφέρει μια χαρά. 

Τέλος τα γούνινα παλτά

Συνειδητοποιώντας την οικολογική καταστροφή της αλυσίδας, η βασίλισσα Ελισάβετ το 2019 σταμάτησε να φοράει γούνες και όταν ο καιρός το απαιτεί, προτιμά τις faux. Η επίσημη αμπιγιέζ της βασίλισσας, Angela Kelly, είχε αναφέρει στα απομνημονεύματά της πως η μονάρχης έφτασε στο σημείο να ζητήσει να αφαιρεθούν τα μινκ από τα πανωφόρια της. Ωστόσο, εξακολουθεί να φοράει κάποια τελετουργικά ενδύματα σύμφωνα με την παράδοση, τα οποία ενδέχεται να έχουν επάνω τους γούνα. 

Υπέρ της αργής μόδας

Όπως η Kate Middleton, έτσι και η βασίλισσα Ελισάβετ έχει ως τακτική να ανακυκλώνει τα ρούχα της σε επίσημες εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται όποιο ένδυμα φοράει σε κάθε εκδήλωση, ώστε να το ξαναφορέσει κάπου με διαφορετικό κοινό. Μετά την τρίτη φορά που η βασίλισσα θα φορέσει ένα ρουχο, τότε αυτό είτε μετατρέπεται σε νέο σχέδιο ή καταλαμβάνει μία θέση στην κατηγορία με τα ρούχα που φοράει σε ιδιωτικές γιορτές και συναντήσεις. 

Τα περιτυλίγματα των δώρων

Προκειμένου να μη γίνεται υπερβολική χρήση χαρτιού, η βασίλισσα Ελισάβετ σύμφωνα με τα λεγόμενα της συγγραφέως Kate Williams, συνηθίζει να επαναχρησιμοποιεί το χαρτί περιτύλιγματος των δώρων. "Μετά τα Χριστούγεννα, η Ελισάβετ θα συγκεντρώσει το χαρτί περιτυλίγματος και τους φιόγκους, θα τα ισιώσει και θα τα φυλάξει. Είναι μία συνήθεια που συνεχίζει μέχρι σήμερα", είχε πει χαρακτηριστικά η Williams στο βιβλίο της. 

Φειδωλή στην κατανάλωση ενέργειας

Πέρα από τις φήμες που θέλουν τη βασίλισσα να σβήνει το βράδυ όλους τους διακόπτες του Παλατιού, προσπαθεί να ελέγχει αν η ενέργεια που καταναλώνεται στις ιδιοκτησίες της είναι από ανανεώσιμες πηγές. Πιο συγκεκριμένα, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει αντικαταστήσει τις λάμπες σε κάθε σπίτι της με αποτελεσματικές LED που δεσμεύονται ότι καταναλώνουν μόνο το 86 % της ενέργειας. Επιπροσθέτως, η ιδιοκτησία της δεν λαμβάνει ενέργεια από τον εθνικό πάροχο, παρά το Παλάτι του Buckingham και το Κάστρο του Windsor, χρησιμοποιούν ενέργεια και θέρμανση μέσω φυτών και boilers που μετατρέπουν το φυσικό αέριο. Μάλιστα, στο Κάστρο του Windsor 40% του ηλεκτρισμού παρέχεται από υδροηλεκτικές τουρμπίνες που βρίσκονται στον Τάμεση. 

Το δικό της μέλι

Το πάλατι του Buckingham από το 2009 παράγει το δικό του μέλι, φιλοξενώντας στην τεράστια έκτασή του 6 μελίσσια. Οι μέλισσες έχουν στη διάθεσή τους 350 διαφορετικά είδη λουλουδιών και 600 είδη φυτών, με αποτέλεσμα από τον πρώτο κιόλας χρόνο να χάρισαν 83 βάζα με μέλι. 

Οι κήποι του παλατιού και η δενδροφύτευση 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κήποι στο παλάτι του Buckingham είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να αποτελούν ένα οικείο περιβάλλον για τα διάφορα έντομα. Μεγάλα κομμάτια ξύλων υπάρχουν σε διάφορα σημεία ώστε να είναι το σπίτι για τις αράχνες και τα σκαθάρια, ενώ τα νεκρά δέντρα παρέχουν το τέλειο περιβάλλον για τα έντομα να τοποθετήσουν τα αυγά τους. Πρόσφατα, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ενθαρρύνει τον βρετανικό λαό να φυτεύσει όσο πιο πολλά δέντρα μπορεί μέχρι το Πλατινένιο Ιωβηλαίο. 

Ταξιδεύει με "πράσινα" μέσα

Μπορεί τα ταξίδια της βασιλικής οικογένειας να μειώθηκαν λόγω κορονοϊού με αποτέλεσμα να μειωθεί αρκετά το αποτύπωμα άνθρακα, όμως και το 2018 είχαν σημειωθεί πολύ χαμηλά ποσοστά. Αντίθετα, τον ίδιο χρόνο, η Meghan Markle και ο πρίγκιπας Harry είχαν λάβει τη χείριστη κριτική για την επιλογή τους να ταξιδέψουν με ιδιωτικό τζετ. Όσο για τις κοντινές αποστάσεις, η βασίλισσα έχει αντικαταστήσει όλο τον στόλο των αυτοκινήτων της με ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε Επίσης