Ράνια της Ιορδανίας | Πώς από υπάλληλος της Apple έγινε βασίλισσα

Το love story με τον Abdullah και η βραδιά που άλλαξε τη ζωή της.

Είναι πανέμορφη, κομψή και συμπαθής από όλους. Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας έχει μα έντονη δημόσια δράση αφιερωμένη στην βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Το βράδυ, θα τη δει κανείς σε κάποια φιλανθρωπική εκδήλωση να φωτογραφίζεται δίπλα στην Οprah Winfrey ή τον Bono και το επόμενο πρωί θα επισκέπτεται ένα σχολείο θηλέων σε κάποια εξαθλιωμένη περιοχή του Αμάν προκειμένου να ενθαρρύνει τα κορίτσια να διεκδικήσουν ό, τι καλύτερο για το μέλλον τους. Άλλωστε, η ίδια, ξέρει πώς είναι να προέρχεσαι από μια ταπεινή οικογένεια –ξέρει επίσης ότι το να βρεθείς από χαμηλά στην κορυφή είναι κάτι που μπορεί να συμβεί!

Μια σύγχρονη Σταχτοπούτα

Η Rania Al-Abdullah γεννήθηκε ως Rania Al-Yassin στις 31 Αυγούστου 1970. Οι γονείς της είναι ο δρ Faisal Sedki al-Yassin, παιδίατρος, και η Ilham Yasmin. Και οι δύο είναι Παλαιστίνιοι που μετακόμισαν στο Κουβέιτ από τη Δυτική Όχθη λίγο πριν τον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο του 1967. Μεγάλωσε στην πόλη του Κουβέιτ όπου παρακολούθησε το New English School. Για τη βασίλισσα Ράνια και την οικογένειά της, η εκπαίδευση ήταν πάντα σημαντική. Έτσι, μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, συνέχισε τις σπουδές της στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αιγύπτου στο Κάιρο από όπου απέκτησε πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων το 1991, με εξειδίκευση σε συστήματα πληροφορικής.

Όπως πολλές παλαιστινιακές οικογένειες που ζούσαν στο Κουβέιτ, η οικογένεια της Ράνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου του 1991 και εγκαταστάθηκε στο Αμάν. Λίγο μετά την άφιξή της στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, εκείνη έπιασε δουλειά στη Citibank. Πολύ σύντομα, της προσφέρθηκε μια θέση στην εταιρεία Apple, την οποία δέχθηκε. Ήταν μια απόφαση που θα άλλαζε την πορεία της ζωής της για πάντα.

Οι σχετικές φήμες θέλουν την όμορφη Ράνια να βλέπει για πρώτη φορά από κοντά τον (πρίγκιπα τότε) Abdullah σε ένα κατάστημα της Apple που εκείνος είχε επισκεφτεί αυτοπροσώπως για να αγοράσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επισήμως, η πρώτη γνωριμία τους έγινε σε ένα δείπνο που διοργάνωσε η αδερφή του πρίγκιπα, Aisha. Ένας συνάδελφός της που ήταν καλεσμένος, ζήτησε από τη Ράνια να τον συνοδέψει. Όπως παραδέχτηκε μετά, ο Abdullah δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω της όλο το βράδυ. "Με το που μπήκε μέσα στην αίθουσα, κατάλαβα ότι ήταν ξεχωριστή", είπε αργότερα.

Ράνια της Ιορδανίας | Πώς από υπάλληλος της Apple έγινε βασίλισσα

Εκείνος ήταν τότε τριαντάρης κι ακόμα δεν γνώριζε ότι προοριζόταν για διάδοχος του θρόνου. Εκείνη, οχτώ χρόνια μικρότερη, δίσταζε να ανταποκριθεί στο φλερτ ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, παρόλο που όπως έχει πει "ταιριάξαμε αμέσως… Είχε ένα πλατύ και ειλικρινές χαμόγελο και μετέδιδε μια πολύ θετική ενέργεια". Ο Abdullah επιστράτευσε ένα κουτί με βελγικές πραλίνες για να την κάνει να δεχτεί να βγει μαζί του. Το πρώτο τους ραντεβού ήταν στο σπίτι του πρίγκιπα όπου εκείνος της μαγείρεψε ιαπωνικές συνταγές. Λίγο αργότερα, οι δυο τους πήγαν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο στο βουνό Tal Al Rumman - λίγο έξω από την πόλη – όπου έγινε η πρόταση γάμου. Όμως πριν πει το "ναι" η Ράνια έπρεπε να τηρηθούν οι παραδόσεις και έτσι ο βασιλιάς Hussein και ο γιος του επισκέφτηκαν τους γονείς της για να ζητήσουν επίσημα το χέρι της. Ο γάμος τους έγινε στις 10 Ιουνίου 1993, σε μια παραδοσιακή μουσουλμανική τελετή. Το νυφικό της Ράνια, η οποία ανέκαθεν αγαπούσε τη μόδα ήταν του Βρετανού σχεδιαστή Bruce Oldfield.

Rania of Jordan wedding

Διαβάστε Επίσης

O τίτλος της βασίλισσας

Η ζωή τους άλλαξε ριζικά λίγα χρόνια αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1999 , όταν ο βασιλιάς Hussein, λίγες μέρες πριν πεθάνει, επέλεξε τον Abdullah για διάδοχό του, αντί του αδερφού του Hassan που ήταν έως τότε ο επίσημος διάδοχος του θρόνου. Με τη Ράνια είχαν ήδη αποκτήσει δύο παιδιά, τον Hussein και την Iman (που παντρεύτηκε πρόσφατα τον Έλληνα αγαπημένο της) που σήμερα είναι 29 και 26 ετών αντίστοιχα. Αργότερα απέκτησαν άλλα δύο παιδιά, τη 21χρονη σήμερα Salma και τον 17χρονο Hashem.

"Οι άνθρωποι γοητεύονται από τον τίτλο της βασίλισσας, αλλά για μένα ο πιο σημαντικός τίτλος είναι αυτός της μητέρας ", λέει σε κάθε ευκαιρία η Ράνια, η οποία εκτός από style icon θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες της το πιο εξαγώγιμο "προϊόν" του αραβικού κόσμου. Η σχέση της με το διαδίκτυο και η αμεσότητα της παρουσίας της στα social media της δίνουν μια κοσμοπολίτικη ταυτότητα την οποία η ίδια υποστηρίζει με σθένος: "Είμαι μια γυναίκα από την Αραβία από την κορυφή ως τα νύχια, αλλά μιλάω μια διεθνή γλώσσα και πλέον δεν θεωρώ κανέναν ξένο", λέει.

Διαβάστε Επίσης

Πάντα λαμπερή και εξαιρετικά επικοινωνιακή, συναντά τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου στο πλευρό του συζύγου της και όχι ένα βήμα πίσω του. Κι αυτή η ισοτιμία στη σχέση τους είναι που τους κρατάει ενωμένους και δυνατούς. "Η αγάπη της οικογένειας που έχουμε χτίσει μαζί είναι το καλύτερο δυνατό δώρο", δήλωναν από κοινού στη χριστουγεννιάτικη κάρτα τους πριν λίγους μήνες.

Όταν δεν συνοδεύει το σύζυγό της, η Ράνια αγωνίζεται για τη βελτίωση της θέσης των μουσουλμάνων γυναικών και την εξάλειψη των διακρίσεων. Παράλληλα, γράφει παιδικά βιβλία, ασχολείται με τον αθλητισμό, λατρεύει τη ζαχαροπλαστική και πηγαίνει στον κινηματογράφο περισσότερο για το ποπ κορν παρά για την ταινία. Και για όλα αυτά, φροντίζει να ενημερώνει τα εκατομμύρια των followers που έχει στα social media.

Διαβάστε Επίσης