Πρίγκιπας Andrew | Πώς το σκάνδαλο Epstein αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η βασιλική οικογένεια φέρεται στις γυναίκες

Ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ έχει μηνυθεί για σεξουαλική επίθεση από την Virginia Giuffre.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Andrew, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν έδωσε συνέντευξη για το σκάνδαλο Epstein και τις κατηγορίες -που έγιναν μηνύσεις- εναντίον του. Χωρίς εμφανή ενσυναίσθηση για τα θύματα και χωρίς προηγουμένως να έχει συνεργαστεί απόλυτα με τις αρχές, ο πρίγκιπας εμφανίστηκε ως το 'μαύρο πρόβατο' της βασιλικής οικογένειας που προσπαθούσε να αποδείξει την αθωότητά του σε μια συνέντευξη που είχε οργανωθεί μέσα στο Παλάτι.

Η βρετανική μοναρχία ξέρει να χειρίζεται τα σκάνδαλα με μοναδικό τρόπο, φαίνεται ομως ότι προσπαθεί μόνο να προστατεύσει συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι όταν ξεσπά ένα κοινωνικό ζήτημα, όπως ήταν το MeToo, όσο κι αν δεν μπορεί να πάρει θέση λόγω ουδετερότητας, μπορεί μέσα από συμβολικές κινήσεις να δείξει τη συμπαράστασή της στα θύματα. Στην περίπτωση του σκάνδαλου Epstein όχι μόνο προσπάθησε να χειριστεί τα media με τέτοιο τρόπο ώστε η ανάμειξη του Andrew να μοιάζει ανεπαίσθητη, αλλά ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι η βασιλική οικογένεια έχει μια ιστορία στο να αντιμετωπίζει χωρίς ενσυναίσθηση τις γυναίκες που υποφέρουν.

Ο πρίγκιπας Andrew έπεσε στα μαλακά, με τη βασίλισσα να του αφαιρεί τα βασιλικά του καθήκοντα και να μην επιτρέπει να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες του από οικογενειακές στιγμές, όπως ο γάμος της κόρης του, πριγκίπισσας Βεατρίκης. Δεν θα μπορούσε κανείς να πει, ότι την ίδια αντιμετώπιση είχε η πριγκίπισσα Diana όταν είχε προβλήματα μέσα στο Παλάτι ή όταν πάλευε με τη βουλιμία, αλλά ούτε και η Meghan Markle όταν τα βρετανικά tabloids δεν την άφηναν σε ησυχία.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Laura Clancy της εφημερίδας Independent, η βασιλική οικογένεια και η μοναρχία έχει μια πατριαρχική φύση και ιστορικά πάντα οι γυναίκες που υπέφεραν δεν αντιμετωπίζονταν όπως έπρεπε. Μπορεί να έχουν περάσει 500 χρόνια από τότε που ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας αποκεφάλιζε τις συζύγους του επειδή δεν γεννούσαν αγόρια αλλά όπως υποστηρίζει η Clancy στο βιβλίο της "Running the Family Firm: How the Monarchy Manages its Image and Our Money”, οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας θεωρούνται ακόμα μητέρες διαδόχων με το ενδιαφέρον για πιθανή εγκυμοσύνη μετά τον γάμο ή για το φύλο του μωρού να είναι ακόμα έντονο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, το ενδιαφέρον για το "χρώμα” του αγέννητου μωρού της Markle μέσα στο Παλάτι που ήταν ένας από τους λόγους που το ζευγάρι αποφάσισε να μετακομίσει στην Αμερική.

Η Diana είχε πει ότι το Παλάτι την είχε χαρακτηρίσει "ασταθή” εξαιτίας της ψυχικής της υγείας, ενώ όταν η Markle είχε ζητήσει βοήθεια για τις τάσεις αυτοκτονίας η επίσημη απάντηση ήταν "δεν θα ήταν καλό για τη μοναρχία να ζητήσει βοήθεια”. Όσο για τον Andrew, φαίνεται ότι η απουσία του από φωτογραφίες είναι αρκετή για το Παλάτι, όπως ήταν κάποτε και για τον πρίγκιπα Κάρολο η απουσία κοινωνικής ευθύνης. Όταν ο επί 30 χρόνια φίλος του, Jimmy Savile, είχε κατηγορηθεί για σεξουαλικά εγκλήματα όχι μόνο δεν τον απομάκρυνε αλλά στην κηδεία του τον τίμησε για τη φιλανθρωπική του δράση.

Διαβάστε Επίσης