Ο πρίγκιπας Κάρολος εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκιών με "βιτρίνα" τον φιλανθρωπικό οργανισμό του

Ο έμπιστος σύμβουλος και γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού του πρίγκιπα Καρόλου παραιτήθηκε ύστερα από την αποκάλυψη σοκαριστικών στοιχείων.

Ένα ακόμα σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα της βασιλικής οικογένειας, η οποία δεν προλαβαίνει να "σβήνει τις φωτιές" που ανάβουν τα μέλη της. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των δημοσιευμάτων βρέθηκε ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος ενεπλάκη σε μία ιστορία δωροδοκιών μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού του με αντάλλαγμα ορισμένες χάρες που η θέση του του επέτρεπε να πραγματοποιήσει.

Διαβάστε Επίσης

Πιο συγκεκριμένα, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας The Mail on Sunday κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ του πρίγκιπα της Ουαλίας και ενός Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρίγκιπας Κάρολος μέσω του γενικού διευθυντή του οργανισμού του, Michael Fawcett, είχε συμφωνήσει να παρέχει στον δισεκατομμυριούχο βρετανική υπηκοότητα αλλά και τον τίτλο του Ιππότη, με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό που θα γινόταν κατάθεση στον οργανισμό ως δωρεά. 

Το γράμμα που "καίει" τον Michael Fawcett 

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα της Mail on Sunday, o Fawcett είχε ανταλλάξει αλληλογραφία με έναν συγγενή του επιχειρηματία Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, σύμφωνα με την οποία ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν διατεθειμένος να υποστηρίξει τον δισεκατομμυριούχο στη διαδικασία της αίτησης υπηκοότητας, όσο και για τον τιμητικό τίτλo. Όπως θα αναφέρουν πηγές από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, η απώλεια του Michael Fawcett από την έμπιστη ομάδα του πρίγκιπα Καρόλου, ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Οι προμήθειες από τις δωρεές

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Mail on Sunday είχε δημοσιοποιήσει μία έρευνα που αφορούσε τον πρίγκιπα Κάρολο, κατά την οποία αποδείχθηκε πως με αντάλλαγμα ποσά από 100.000 ως 1.000.000 λίρες, ο πρίγκιπας της Ουαλίας είχε κανονισμένες συναντήσεις και δείπνα στην προσωπική του κατοικία. Τα χρήματα αυτά κατατίθεντο ως δωρέες στον Οργανισμό, το 25% των οποίων λάμβαναν οι διοργανωτές των συναντήσεων αυτών. Ένα ακόμα e-mail από το 2019, εξηγεί το πώς χωρίζονταν οι προμήθειες ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά στον πρίγκιπα Κάρολο και διοργάνωναν τις συμφωνίες αυτές, κανονίζοντας τα άτομα που έκαναν τις δωρεές να βρίσκονται, μάλιστα, στην guest list των event που διοργάνωνε ο διάδοχος του θρόνου. 

Αμφιλεγόμενοι χορηγοί

Η περίπτωση του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου δεν ήταν η πρώτη υπόθεση που κίνησε το ενδιαφέρον του κοινού. Ανάμεσα στους δωρητές που είχαν επωφεληθεί από τη συνεργασία με τον πρίγκιπα Κάρολο, ήταν και ο Dmitry Leus, ένας Ρώσος τραπεζίτης, ο οποίος είχε διωχθεί για ξέπλυμα χρήματος στη Λετονία, όμως η καταδίκη του ακυρώθηκε τελικά το 2004. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Leus είχε σκοπό να δωρίσει 500.000 λίρες στους οργανισμούς του πρίγκιπα Καρόλου, γεγονός που θα χρησιμοποιούσε στον φάκελό του για να υποστηρίξει την αίτησή του για μόνιμη παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν τέλει, πηγές από το κοντινό περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας αναφέρουν πως η πρόσκληση για συνάντηση στην κατοικία του πρίγκιπα Καρόλου στη Σκωτία ακυρώθηκε, όπως και το ποσό επιστράφηκε. 

Εκπρόσωπος του πρίγκιπα Καρόλου δήλωσε πως ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου δεν είχε ιδέα για τις προμήθειες των δωρεών, όπως και ότι ζήτησε να διεξαχθεί μία έρευνα πάνω στο ζήτημα, σταματώντας τη συνεργασία του με τα άτομα που λέγεται πως είχαν λάβει ποσοστά επί των χρηματικών δωρεών. Όπως συνέβη και με τον σύμβουλο του, Michael Fawcett, ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.

Διαβάστε Επίσης