Old Hollywood | 12 κανόνες που όλοι οι ηθοποιοί έπρεπε να ακολουθούν

Οι κανόνες που έκαναν τους σταρ διάσημους και πλούσιους αλλά τους στέρησαν την προσωπική τους ευτυχία.

Η λάμψη του Old Hollywood μοιάζει μαγική κι ακόμα και σήμερα αναπολούμε τις ταινίες, τις εμφανίσεις και την αυθεντικότητα των σταρ που έκαναν όλο τον κόσμο να αγαπήσει το σινεμά. Πίσω όμως από τα φανταχτερά φορέματα, τον πολυτελή τρόπο ζωής και την επιτυχία, οι σταρ του κινηματογράφου από τη δεκαετία του ’20 περίπου μέχρι το ’60 έπρεπε να ακολουθούν κάποιους αυστηρούς κανόνες για να φτιάξουν και να διατηρήσουν μια καριέρα στη βιομηχανία του θεάματος.

Η χρυσή εποχή του Hollywood, εξάλλου, ελεγχόταν από πέντε μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο που εκτός από την επιτυχία τους να βρίσκουν και να αναδεικνύουν μεγάλα ταλέντα, όπως η Judy Garland και η Marily Monroe, έθεσαν και σκληρούς εργασιακούς κανόνες μέσα από συμβόλαια που μπορεί να έκαναν τους σταρ πλούσιους και διάσημους αλλά τους στέρησαν σε πολλές περιπτώσεις την προσωπική τους ευτυχία.

Οι ηθοποιοί έπρεπε να υπογράφουν πολυετή συμβόλαια

Για να εργαστεί ένας ηθοποιός σε μια ταινία δεν υπέγραφε συμβόλαιο μόνο για μια δουλειά αλλά για πολλές ταινίες. Τα στούντιο συνήθιζαν τότε να ανακαλύπτουν νέα ταλέντα και να τους βάζουν να υπογράφουν συμβόλαιο για 4 με 7 χρόνια, χωρίς να αλλάζουν τους όρους όταν γίνονταν διάσημοι. Οι ηθοποιοί δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με άλλο στούντιο κατά τη διάρκεια του συμβολαίου τους, ενώ η καριέρα τους εξαρτιόταν από τις ταινίες και τους ρόλους που θα τους δίνονταν από τους υπεύθυνους του στούντιο.

Old Hollywood | 12 κανόνες που όλοι οι ηθοποιοί έπρεπε να ακολουθούν Getty Images
Η Vivien Leigh υπογράφει το συμβόλαιό της με τα Selznick International Studios για να υποδυθεί την Scarlett O'Hara στην ταινία Gone With the Wind

Δεν μπορούσαν να αρνηθούν ρόλους

Οι ηθοποιοί που είχαν υπογράψει συμβόλαιο δεν μπορούσαν να αρνηθούν ένα ρόλο καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την καριέρα τους. Η Bette Davis είχε απομακρυνθεί από την Warner Brothers όταν αρνήθηκε ρόλους ενώ και ο ηθοποιός John Gilbert είδε την καριέρα του να βυθίζεται, όταν ο ιδρυτής της MGM αποφάσισε να του δίνει ρόλους σε κακές ταινίες.

John Gilbert Getty Images
John Gilbert

Έπρεπε να δεχτούν να αλλάξουν το όνομά τους

Τα στούντιο έφτιαχαν σταρ κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε κάποιος να αλλάξει όνομα για να γίνει γνωστός, τότε έπρεπε να το δεχτεί. Η Marilyn Monroe, η Rita Hayworth και η Judy Garland χρησιμοποίησαν καλλλιτεχνικά ονόματα που δημιούργησαν τα στούντιο. Κάποια στιγμή μάλιστα το MGM έκανε ένα διαγωνισμό για να βρει όνομα στη νέα του σταρ, Lucille LeSueur, όπως έλεγαν την Joan Crawford, ένα όνομα που όπως έχει πει μισούσε.

Οι γυναίκες σταρ έπρεπε να αλλάξουν την εμφάνισή τους

Από αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών μέχρι πλαστικές επεμβάσεις ήταν οι αλλαγές που επέβαλαν τα στούντιο στις σταρ για να τις κάνουν περισσότερο λαμπερές. Στη χρυσή εποχής του Hollywood, η εμφάνιση ήταν τα πάντα και τα στούντιο ήθελαν οι σταρ τους να είναι πάντα έτοιμες για φωτογράφιση. Μάλιστα, μέρος του συμβολαίου αναφερόταν και στα κιλά στα οποία έπρεπε να παραμείνει η ηθοποιός, αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο δεν είχε και πολλή σημασία τότε.

Κάθε ηθοποιός είχε μια περσόνα που έπρεπε να διατηρήσει

Οι γυναίκες ηθοποιοί του Old Hollywood ήταν είτε οι αμερικανίδες κορίτσια της διπλανής πόρτας είτε οι σεξοβόμβες. Τα στούντιο ανέθεταν μια από τις δύο περσόνες και έχτιζαν το προφίλ της κάθε σταρ. Πολλές φορές μάλιστα δημιουργούσαν fake news για να ενισχύσουν το image κάποιας ηθοποιού.

Οι γυναίκες έπρεπε να φορούν κυρίως φορέματα

Τα στούντιο δεν ήθελαν οι σταρ τους να φορούν παντελόνια. Η Katharine Hepburn μάλιστα που της άρεσε να φοράει παντελόνια, κάποια στιγμή κυκλοφορούσε στα γυρίσματα της ταινίας της μόνο με το εσώρουχο γιατί οι υπεύθυνοι της είχαν πάρει το παντελόνι.

Οι άντρες έπρεπε να συμπεριφέρονται σαν gentlemen

Μπορεί οι γυναίκες να είχαν πολλούς περιορισμούς όμως και οι άντρες έπρεπε να ακολουθούν κάποιους κανόνες. Τα στούντιο περίμεναν από τους σταρ να φέρονται σαν gentlemen συνέχεια, κάτι το οποίο σήμαινε πως ένα διαζύγιο, μια απιστία ή κάποια παράνομη συμπεριφορά θα μπορούσε να διαλύσει τις καριέρες τους.

Έπρεπε να συνεργάζονται με τα media

Ανάμεσα στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, οι σταρ του Old Hollywood έπρεπε να συνεργάζονται με τα media και να μην αρνούνται συνεντεύξεις ή φωτογραφίσεις. Μάλιστα, έπρεπε πάντα να είναι έτοιμοι να φωτογραφηθούν και να λάμπουν.

Clark Gable Getty Images
H Jean Harlow και ο Clark Gable στην ταινία 'Saratoga'

Έπρεπε να ακολουθούν τον κώδικα ηθικής για να μην λογοκριθούν οι ταινίες

Το old Hollywood μας έχει χαρίσει μερικές από τις πιο κλασικές και αγαπημένες ταινίες. Εκείνη την εποχή τα στούντιο και οι ηθοποιοί έπρεπε να ακολουθούν έναν συγκεκριμένο κώδικα ηθικής ώστε να μην λογοκριθεί η ταινία. Κάποιοι από τους κανόνες όριζαν πως ένα φιλί στη μεγάλη οθόνη δεν έπρεπε να κρατά πάνω από 3 δευτερόλεπτα για να μη φαίνεται πολύ παθιασμένο και ένα ζευγάρι δεν έπρεπε να φαίνεται ότι έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι. Ο κανόνας ήταν πως όταν δυο ηθοποιοί ήταν στο κρεβάτι ή στον καναπέ έπρεπε πάντα το ένα πόδι τους να είναι στο πάτωμα ώστε να μην μοιάζουν ξαπλωμένοι.

Δεν είχαν πάντα λόγο στην προσωπική τους ζωή

Τα στούντιο κανόνιζε τα ραντεβού τους, συνήθως για διαφημιστικούς λόγους πριν από μια πρεμιέρα, ενώ κάποιες φορές επέβαλε και γάμους. Σε περιπτώσεις ομοφυλόφιλων ηθοποιών, όπως τον Rock Hudson που παντρεύτηκε τη γραμματέα του μάνατζέρ του, τα στούντιο προσπαθήσουν να μείνουν πιστά στο προφίλ που είχαν δημιουργήσει στους σταρ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα απαγόρευαν και γάμους όταν δεν ταίριαζε με το προφίλ του playboy ή της σεξοβόμβας που είχαν δημιουργήσει. Τα στούντιο είχαν απαγορεύσει τον γάμο της Jean Harlow με τον William Powell γιατί σαν σύζυγος δεν θα είχε την ίδια απήχη στο κοινό.

Υπήρχαν κανόνες και για την τεκνοποίηση

Οι γυναίκες ηθοποιοί γνώριζαν καλά πως τα περισσότερα στούντιο είχαν κανόνες που τους απαγόρευαν να μείνουν έγκυες. Κάποιες σταρ, όπως η Ava Gardner, προχώρησαν σε αμβλώσεις για να μην έχουν κυρώσεις στα συμβόλαιά τους ενώ κάποιες άλλες, όπως η Joan Crawford και η Elizabeth Taylor, υιοθέτησαν παιδιά, κάτι που τους επέτρεπε να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια όποτε ήθελαν

Όταν η Judy Garland παντρεύτηκε τον David Rose χωρίς την έγκριση του στούντιο MGM, οι υπεύθυνοι την υποχρέωσαν να επιστρέψει στη δουλειά της μια μέρα μετά τον γάμο. Στο Old Hollywood εάν κάποιος ηθοποιός έλειπε λόγω ασθένειας τότε έπρεπε να αφαιρεθεί από τον μισθό του η οικονομική ζημιά που προκάλεσε στο κόστος παραγωγής.  

Διαβάστε Επίσης