Βασιλική Οικογένεια | Τι θα συμβεί εάν ο πρίγκιπας Κάρολος πεθάνει πριν τη βασίλισσα Ελισάβετ

Η σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου και το πρωτόκολλο του Παλατιού.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι μονάρχης από το 1952 όταν διαδέχτηκε στον βρετανικό θρόνο τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο, μετά τον θάνατό του. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, η στέψη της δεν έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού για να βρεθεί η Ελισάβετ στον θρόνο έπρεπε αρχικά να παραιτηθεί ο βασιλιάς Edward από τον θρόνο προκειμένου να αναλάβει ο αδελφός του και πατέρας της Ελισάβετ.

Η ιστορία έχει δείξει ότι πολλές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως πρέπει, όμως το Παλάτι έχει προετοιμαστεί για κάθε ανατροπή. Όπως τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο πρίγκιπα Κάρολος πεθάνει πριν τη βασίλισσα. Ποιος θα είναι μετά ο διάδοχος του θρόνου;

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Andrew και τον Edward. Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι πρώτος στη διαδοχή του θρόνου. Αν, όμως, πέθαινε πριν τη βασίλισσα, ο επόμενος διάδοχος θα ήταν ένα από τα αδέλφια του ή ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας William;

Οι ανατροπές στη διαδοχή του θρόνου

Η διαδοχή του θρόνου είναι έτσι ώστε να μην αλλάξει σε περίπτωση θανάτου. Αν για παράδειγμα, η βασίλισσα πέθαινε πριν τον πρίγκιπα Φίλιππο, δεν θα γινόταν εκείνος βασιλιάς, αλλά ο διάδοχος της βασίλισσας, ο Κάρολος. Έτσι, εάν ο Κάρολος πεθάνει πριν τη βασίλισσα, τότε ο επόμενος διάδοχος δεν θα είναι ένα από τα αδέλφια του ούτε φυσικά η Καμίλα που δεν βρίσκεται καν στη λίστα διαδοχής, αλλά ο πρίγκιπας William.

Η σειρά διαδοχής ακολουθεί τα πρωτότοκα παιδιά και τα παιδιά τους και μετά προσθέτει στη σειρά και τα αδέλφια. Αυτό σημαίνει ότι στη λίστα διαδοχής προηγείται ο πρίγκιπας George, η Charlotte και ο Louis και ακολουθεί ο πρίγκιπας Harry.

Στην μάλλον σπάνια περίπτωση που ο Κάρολος φύγει πριν τη μητέρα του, τότε η βασίλισσα θα παραμείνει στον θρόνο και ο William θα πάρει τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας, που συνήθως κληροδοτείται στον άμεσο διάδοχο του θρόνου. Μετά τον θάνατό της, θα γινόταν βασιλιάς ο William και η Kate, queen consort.

Διαβάστε Επίσης