Βασίλισσα Ελισάβετ | Το σκάνδαλο πριν τον γάμο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα έγγραφα του αγαπημένου της μόδιστρου

Τα προσωπικά έγγραφα και τα σχέδια του μόδιστρου της βασίλισσας θα δημοπρατηθούν.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ένα αρχείο με νομικά έγγραφα και σχέδια του προσωπικού μόδιστρου της βασίλισσας Ελισάβετ ανακαλύφτηκε ξανά μετά από χρόνια και όπως αποκαλύφτηκε περιέχουν λεπτομέρειες ενός σκανδάλου που είχε ξεσπάσει λίγο πριν τον γάμο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και του Antony Armstrong-Jones.

Ο Sir Norman Hartnell υπήρξε προσωπικός μόδιστρος της Ελισάβετ και ήταν υπεύθυνος για το νυφικό της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, είχε στην κατοχή του μια ασφάλεια αξίας 10 χιλιάδων βρετανικών λιρών σε περίπτωση ακύρωσης του γάμου.

Το έγγραφο είχε ανακαλυφτεί από την εφημερίδα Daily Express το 1960, όταν είχε κάνει πρωτοσέλιδο την είδηση προκαλώντας σκάνδαλο στο Παλάτι αλλά και στην εταιρεία του Hartnell. Ο σχεδιαστής εξάλλου είχε πάρει την έγκριση της βασίλισσας και συνεργαζόταν μαζί της –είχε σχεδιάσει το νυφικό της αλλά και το φόρεμα της στέψης της.  

Τα έγγραφα που ανακαλύφτηκαν ξανά μετά από χρόνια και πρόκειται να δημοπρατηθούν τον Νοέμβριο από τον οίκο Ewbank, αποδεικνύουν και την άρνηση του σχεδιαστή στους ισχυρισμούς αλλά περιέχουν κι ένα αρχείο από τον George Mitchison, γενικό διευθυντή της εταιρείας του, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος που ήταν υπεύθυνος για τη Hartnell δημοσίευση του άρθρου, ο Peter Baker, τον είχε απειλήσει αρκετές φορές.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της δημοπρασία Andrew Ewbank: "Αυτοί οι ισχυρισμοί για ένα βασιλικό γάμο θα είχε προκαλέσει μεγάλη ντροπή και ταραχή, αλλά μετά το σκάνδαλο και την σχέση με τον Townsend που είχε κρατήσει την Μαργαρίτα στα πρωτοσέλιδα για πολύ καιρό, αυτό θα είχε θεωρηθεί μια πολύ κακιά επίθεση που θα έβαζε σε κίνδυνο την συνεργασία του Hartnell με τη βασιλική οικογένεια".

Σύμφωνα με τα tabloids της εποχής, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα λίγο πριν τον γάμος της είχε σχέση με τον Peter Townsend με τον οποίο όμως δεν μπορούσε να παντρευτεί γιατί ήταν διαζευγμένος. Η πριγκίπισσα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη και το καθήκον προς τη πατρίδα. Η κυβέρνηση μάλιστα τότε είχε απειλήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να πάρει όλους τους τίτλους και τα προνόμια της πριγκίπισσας εάν αποφάσιζε να τον παντρευτεί.

Τελικά η πριγκίπισσα αποφάσισε να παντρευτεί τον Armostrong, και όπως φαίνεται από τα έγγραφα του Sir Norman, η εταιρεία είχε όντως ζητήσει μια ασφάλεια, αλλά σε καμιά περίπτωση, όπως λέει η πλευρά του σχεδιαστή, δεν είχε να κάνει με το σκάνδαλο ή με τις αμφιβολίες της πριγκίπισσας αλλά ήταν "μια συνηθισμένη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις".

Εκτός από τα έγγραφα, στη δημοπρασία θα δοθούν και σχέδια του Sir Norman από τη δεκαετία του ’60 και του ’70, με τα περισσότερα να αφορούν σε φορέματα που είχε σχεδιάσει ο Hartnell για την πριγκίπισσα Άννα.

Διαβάστε Επίσης