Στη Ρώμη τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 26 Απριλίου η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, με τη βασίλισσα Letizia να είναι μία μόλις από τους επίσημους καλεσμένους που έδωσαν το παρών στο Ύστατο Χαίρε στον λαοφιλή Πάπα. Η Letizia της Ισπανίας έφτασε στη Ρώμη μαζί με τον σύζυγό της, βασιλιά Felipe, τηρώντας το ενδυματολογικό πρωτόκολλο.
Στην κηδεία του Πάπα, η βασίλισσα Letizia φόρεσε ένα πολύ παραδοσιακό μαύρο φόρεμα, συνδυασμένο με μια ασορτί δαντελένια μαντίλα. Όσον αφορά τα κοσμήματά της, τα οποία σύμφωνα με το πρωτόκολλο πρέπει να είναι διακριτικά, επέλεξε ορισμένα αυστραλιανά μαργαριταρένια σκουλαρίκια της και μία καρφίτσα με σημαντική ιστορία.

Η καρφίτσα είναι μία από τις "joyas de pasar-pieces" που άφησε ως κληρονομιά στους διαδόχους της η βασίλισσα Βικτόρια Ευγενία, σύζυγος του βασιλιά Αλφόνσου ΧΙΙΙ. Πρόκειται για ένα σφαιρικό χρυσό κόσμημα με ένα μεγάλο κεντρικό μαργαριτάρι που περιβάλλεται από μικρά διαμάντια, ενώ από αυτό κρέμεται ένα μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού. Αξίζει να αναφερθεί ότι η βασίλισσα Βικτόρια φορούσε μαργαριτάρια ως σύμβολο πένθους για 40 χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της ως σύμβολο πένθους.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η βασίλισσα Letizia φορά το συγκεκριμένο κόσμημα. Την έχουμε ξαναδεί να φοράει αυτή την καρφίτσα, στην κηδεία του Juan Gómez-Acebo και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi, στην Ισπανία. Σε εκείνη την περίπτωση, τροποποίησε το κομμάτι αφαιρώντας το κρεμαστό μαργαριτάρι - κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει μέχρι τώρα, ακολουθώντας τα βήματα της βασίλισσας Σοφίας, η οποία το είχε επίσης προσαρμόσει σε εμφάνισή της στο παρελθόν.
