Anna Sorokin | Η ψεύτικη Γερμανίδα κληρονόμος που ξεγέλασε το Μανχάταν και ανακηρύχθηκε νο1 απατεώνισσα της σύγχρονης εποχής

Η λαμπερή ζωή της στη Νέα Υόρκη, τα μεγαλεπίβολα σχέδιά της και η κατάληξη στη φυλακή.

Συνήθιζε να αφήνει φιλοδωρήματα των 100 δολαρίων στα πολυτελή εστιατόρια που έπαιρνε το δείπνο της ή στα ξενοδοχεία που επέλεγε να μένει, ακόμα και για ασήμαντα πράγματα, όπως το να ζητήσει μία πληροφορία ως προς το πού να διασκεδάσει το βράδυ. Πολλοί έλεγαν για την Anna Delvey (Anna Sorokin) πως ήταν μία χρυσή κληρονόμος αριστοκρατικής γερμανικής οικογένειας, όπου ο πατέρας της είχε επιχειρήσεις με πετρέλαια, ή μάλλον με αντίκες ή καλύτερα ήταν διπλωμάτης. Όποιον κι αν ρωτούσες, θα άκουγες μία διαφορετική ιστορία για τη socialite της Νέας Υόρκης που γνώριζε τους πάντες και εμφανιζόταν στα πιο in πάρτι της πόλης.

Διαβάστε Επίσης

Μία Γερμανίδα κληρονόμος από τη Ρωσία

Από το 2013 μέχρι το 2017, που ξεσκεπάστηκε η απάτη, η Sorokin έμενε στη Νέα Υόρκη άρτι αφιχθείσα από το Παρίσι, όπου δούλευε στο περιοδικό Purple και είχε υιοθετήσει το όνομα Delvey. Φτάνοντας στο Μανχάταν, είχε καταφέρει να διεισδύσει στις παρέες με τα πλουσιόπαιδα της Upper East Side, ακόμα και με CEO μεγάλων εταιρειών, πουλώντας το παραμύθι πως ενώ είχε μεγάλη περιουσία, το ποσό των 60 εκατομμυρίων που κατείχε, θα ερχόταν στον έλεγχό της, αφού έκλεινε τα 25. Μια ιστορία πολύ πιστευτή στους κύκλους, όπου είχε κατορθώσει να γίνει η ψύχη του πάρτι. Στην πραγματικότητα, όμως, η Anna Sorokin, που είναι το πραγματικό της όνομα, μεγάλωσε στη Ρωσία, με πατέρα οδηγό φορτηγών και μητέρα νοικοκυρά. Σε ηλικία 16 ετών, η οικογένειά της μετακόμισε στη Γερμανία, από όπου και αποφοίτησε, ενώ στη συνέχεια, ταξίδεψε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο Central Saint Martins. Λίγο καιρό αφού εγκατασταθεί στην Αγγλία, θα αποφασίζει να μη συνεχίσει με την εκπαίδευσή της και θα επιστρέψει στη Γερμανία, όπου θα πιάσει δουλειά σε μία εταιρεία PR. Αργότερα, θα μετακομίζει στο Παρίσι όπου θα δουλέψει στο περιοδικό Purple, ενώ κατά τη διάρκεια της διαμονής στη Νέα Υόρκη για την Εβδομάδα Μόδας, θα ζητήσει να την μεταφέρουν στο παράρτημα του Purple στο Μανχάταν. Και εκεί ξεκινά το σχέδιό της, αφήνοντας τη δουλειά της και προσπαθώντας να στήσει το Ίδρυμα "Anna Delvey Foundation", ενώ παράλληλα επικοινωνεί παντού τη νέα της ταυτότητα. 

Η κατάρρευση του μύθου

Η Sorokin ξεκινά και κάνει φιλίες και γνωστούς σε όλη τη Νέα Υόρκη, με το να περνά τα βράδια της σε διάσημα εστιατόρια και γνωστές κλίκες, ενώ μένει επί 3 μήνες στο boutique ξενοδοχείο 11 Howard στην καρδιά του Σόχο. Δεν πληρώνει ποτέ με πιστωτικές κάρτες, αλλά ξοδεύει αρκετές χιλιάδες δολαρίων σε μετρητά, έχοντας δημιουργήσει τη δική της αυλή. Το σχέδιό της, που συζητά παντού και προσπαθεί να υλοποιήσει με κάθε τρόπο, είναι μια ιδιωτική λέσχη - ίδρυμα, που θα προσφέρει στα μέλη πρόσβαση σε πολυτελές ξενοδοχείο, εστιατόρια, μουσεία και γκαλερί και μάλιστα, αξιοποιώντας ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της περιοχής, το Church Missions House. Μη μπορώντας να βρει επενδυτές, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, προσπαθώντας να λάβει ένα δάνειο από την τράπεζα. Φυσικά, το ποσό που ζητάει, ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια δολάρια, με τη City National Bank, να θέλει να δει τα πειστήρια της τράπεζας στην Ελβετία, που η Sorokin προφασίζεται πως έχει 60 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως προς το παρόν δεν μπορεί να μετακινήσει. Αν και πλαστογράφησε έγγραφα που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά της, όταν η τράπεζα ζήτησε περαιτέρω για την πιστοληπτική της ικανότητα, η ίδια θα σταματήσει τις διαδικασίες. Θα απευθυνθεί στην επενδυτική Fortress Investment Group που θα της ζητήσουν να καταθέσει ως προκαταβολή το ποσό των 100.000. Τότε θα επιστρέψει στη City National Bank αιτούμενη το εν λόγω ποσό, το οποίο θα της δοθεί με την υπόσχεση εκείνης να αποπληρωθεί γρήγορα. Η αίτησή της όμως στην επενδυτική δεν θα προχωρήσει, ενώ το ύψος των χρεών της στο ξενοδοχείο που μένει θα αγγίξει τα 30.000 δολάρια. Αφού θα της κάνουν έξωση καθώς θα αρνηθεί να πληρώσει με πιστωτική κάρτα, θα κάνει ένα τουρ σε όλα τα πολυτελή ξενοδοχεία του Μανχάταν, από όπου θα τη διώχνει το ένα μετά το άλλο. Εν τέλει, αφού ορισμένα από αυτά κινήθηκαν νομικά εναντίον της και ενώ θα σχηματιστεί δικογραφία κατά εκείνης, θα συλληφθεί από την αστυνομία, με τη βοήθεια της φίλης της, Rachel Williams, την οποία είχε χρεώσει 62.000 δολάρια. 

Το δικαστήριο και η φυλάκιση

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 η Sorokin, αφού απέρριψε τη συμφωνία που της προτάθηκε από 3 μέχρι 9 χρόνια στη φυλακή, θα αποφασίσει να προχωρήσει με τη διαδικασία των δικών που ακολούθησαν. Στις 25 Απριλίου του 2019, εν τέλει θα κριθεί ένοχη για 8 αδικήματα, όπως κλοπή μεγάλου χρηματικού ποσού σε δεύτερο βαθμό, απόπειρα κλοπής μεγάλου χρηματικού ποσού και για κλοπή υπηρεσιών. Στις 9 Μαΐου του 2019, η Sorokin θα καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκισης, 24.000 δολάρια πρόστιμο και με τη διαταγή να επιστρέψει τα 199.000 δολάρια σε όσους χρωστάει. Τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποφυλακιστεί με αναστολή, αφού έχει εκτίσει τα 4, όμως έναν μήνα αργότερα θα συλληφθεί από τον ICE, εξαιτίας της λήξης της visa της και την παράνομη διαμονή της στις ΗΠΑ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Sorokin βρισκόταν υπό κράτηση, περιμένοντας την απέλασή της στη Γερμανία. 

Σύντομα, η ιστορία της θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη από το Netflix και τη Shonda Rhimes, με το όνομα "Inventing Anna", έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τις πρώτες εικόνες, με τη δημοφιλή πλατφόρμα να της έχει προσφέρει το ποσό των 320.000 δολαρίων. Η ίδια σε συνέντευξή της είχε δηλώσει πως δεν λυπάται για όσα έκανε, όμως δεν θα το ξανά έκανε ποτέ.

Διαβάστε Επίσης