Sidney Poitier | Ο γάμος του με την Joanna Shimkus, τα παιδιά του και οι αξίες που τον είχαν διαμορφώσει ως άνθρωπο και καλλιτέχνη

Ο Poitier υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε Όσκαρ το 1964.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Sidney Poitier που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών στις 6 Ιανουρίου 2022 υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς στην Αμερική ενώ ήταν και ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 1964.

Ο Poitier υπήρξε παντρεμένος επί 46 χρόνια με τη σύζυγό του, την ηθοποιό Joanna Shimkus, και ουκ ολίγες φορές είχε δηλώσει ότι η σύζυγός του και τα παιδιά του είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του ενώ πάντα σέβονταν τις αξίες που είχε σαν άνθρωπος που τον διαμόρφωσαν σαν καλλιτέχνη, πατέρα και σύντροφο.

Η οικογένεια και οι αξίες

Ο Poitier παντρεύτηκε την Juanita Hardy το 1950, με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες, την Beverly, την Pamela, τη Sherri και τη Gina. Το 1965 όμως πήρε διαζύγιο και πολύ αργότερα, το 1976 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, την Καναδή ηθοποιό Joanna Shimkus. Μαζί απέκτησαν ακόμα δύο κόρες, την Anika και την Sydney.

Sidney Poitier | Ο γάμος του με την Joanna Shimkus, τα παιδιά του και οι αξίες που τον είχαν διαμορφώσει ως άνθρωπο και καλλιτέχνη

"Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου σημαίνουν τα πάντα για μένα" είχε πει σε συνένετυξή του το 2016 ενώ η Shmikus είχε πει πως "είμαστε μαζί 43 χρόνια μαζί και είμαι καλή μαγείρισσα. Μαγειρεύω κάθε βράδι. Τον φροντίζω". Όπως είχε πει, μάλιστα, στην Oprah, ο ηθοποιός δεν ήταν και ένας εύκολος μπαμπάς. "Θα έλεγε ότι είμαι τελειομανής μέχρι ένα σημείο και απαιτώ από τους άλλους μια είδους αφοσίωση και σεβασμί. Η σύζυγός μου θα έλεγε ότι σε περιπτώχεις είμαι κάπως σκληρός με τα παιδιά", είχε πει, εξηγώντας πως είναι σκληρός "σε αυτά που περιμένω και απαιτώ όσον αφορά στις αξίες. Τα παιδιά μου σέβονται τις αξίες μου και βλέπω κάποιες από αυτές σε εκείνα. Αυτό με ευχαριστεί, γιατί οι αξίες μου δεν είναι περιοριστικές. Είναι ανθρώπινες αξίες. Τα παιδιά μου είναι έξυπνα, και τα έξι".

Ο Poitier είχε μιλήσει για τον γάμο του με τη Shimkus και στο ντοκιμαντέρ’ Sidney Poitier: One Bright Light’ λέγοντας για τη μέρα που είχε παντρευτεί με τη Joanna, κοηυμπάρο τον Harry Belafonte και παρανυφάκια τις δύο κόρες του. "Ήμασταν προορισμένοι για να είμαστε μαζί". Όπως είχε πει και η Simkus το γεγονός ότι ήταν ένας διαφυλετικός γάμος και μάλιστα εκείνή την εποχή δεν τους προκάλεσε κανένα πρόβλημα ποτέ: "Μεγάλωσα στον Καναδά και δεν είχα ποτέ καμιά προκατάληψη. Ποτέ δεν είχα αυτά τα συναισθήματα. Και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα. Ίσως επειδή ζούμε μια πολύ ήσυχη ζωή. Ίσως επειδή ‘έτσι είναι, δεν ξέρω. Αλλά ποτέ δεν τον είδα σαν έναν μαύρο άντρα. Το ξέρω ότι είναι μαύρος αλλά απλά τον έβλεπα σαν ένα άντρα, έναν υπέροχο και εκπληκτικό άνθρωπο".

Sidney Poitier

Η σύζυγος του Poitier που μετά την υποκριτική ασχολήθηκε με την εσωτερική διακόσμηση αλλά και τη γλυπτική είχε εξομολογηθεί ότι αυτό που την έκανε να τον ερωτευθεί ήταν "η αξιοπιστία του, η ειλικρίνειά του και η πίστη του στην οικογένειά του. Είναι απλά ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Είναι ένα καλό, καλό, καλό άτομο. Και είναι και χαριτωμένος. Τότε ήταν ξεχωριστά όμορφος. Ακόμα είναι, αλλά τότε ήταν πολύ γοητευτικός".

Ο ηθοποιός είχε μιλήσει για την οικογένειά του και στον ευχαριστήριο λόγο του το 2016 όταν είχε βραβευτεί με BAFTA για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο: "Έχω υπάρξει πολύ τυχερός. Έχω προσπαθήσει να είμαι ένας καλός άνθρωπος, ένας καλός ηθοποιός καλός σκηνοθέτης και καλός κινηματογραφιστής. Η σύζυγός μου είναι εδώ μαζί μου. Η σύζυγός μου, τα παιδιά μου και οι φίλοι μου με κρατάνε στα πόδια μου. Στην οικογένεια μου θέλω να πω ότι είναι η δύναμη της ζωής μου, δεν είμαι τίποτα χωρίς εσάς".

Διαβάστε Επίσης